≫ 

Šojgu izvršio Putinovo naređenje o snagama nuklearnog odvraćanja: Šta to tačno znači?

Ruske kopnene, vazdušne i podmorničke snage za nuklearno odvraćanje počele su dežurstvo u pripravnosti sa pojačanim osobljem

  • 14
Sergei Shoigu, Sergej Šojgu Foto: Tanjug/AP

Ruske kopnene, vazdušne i podmorničke snage za nuklearno odvraćanje počele su dežurstvo u pripravnosti sa pojačanim osobljem, obavestio je predsednika Putina ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, izvestio je vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina da, u skladu sa njegovim naređenjem, dežurstva komandnih mesta Strateških raketnih trupa, Severne i Pacifičke flote i Komande dalekometne avijacije počinju da vrše borbeno dežurstvo sa pojačanim ljudstvom - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u nedelju naredio da se nacionalne snage nuklearnog odvraćanja stave u stepen visoke pripravnosti nakon "agresivnih izjava" NATO-a u vezi sa ruskom vojnom operacijom u Ukrajini.

Putin je zatražio od Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da u nedelju stave strateška sredstva odvraćanja ruskih oružanih snaga na "režim specijalnog borbenog dežurstva". Predsednik je naredio da se primeni status povećane pripravnosti nakon što je optužio "najviše zvaničnike vodećih zemalja NATO-a" da se prepuštaju "davanju agresivnih izjava o našoj zemlji".

Putin nije precizirao ko su ti "najviši zvaničnici", ali samo nekoliko sati pre njegovih komentara, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Trus je izjavila da bi "u slučaju da se tekuća vojna operacija u Ukrajini  za demilitarizaciju zemlje ne zaustavi situacija mogla završiti kao sukob sa NATO".

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • naravno

    28. februar 2022 | 13:31

    Britaniji kao ostrvskoj zemlji bas odgovara nuklerani rat :-)) kako slatku retoriku imaju a nisu ni svesni koliko su ranjivi.

  • B 1 N 3

    28. februar 2022 | 13:30

    Zapad i Nato nikada nisu ovako pretili nuklearnim oružjem kao ovaj sada,ipak je zapad čuvar mira i stabilnosti.

  • Ohman

    28. februar 2022 | 15:46

    To tacno znaci samounistenje ako upotrebe nuklearno oruzje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA