Ukrajinska mornarica potvrdila: Graničari sa Zmijskog ostrva su živi i zdravi

Prošle nedelje je prvobitno prijavljeno da su muškarci mrtvi

  • 4
Zmijsko ostrvo Foto: Profimedia

Ukrajinska mornarica saopštila je da je 13 graničara koji brane Zmijsko ostrvo živo i da ih je Rusija zarobila.

Prošle nedelje je prvobitno prijavljeno da su muškarci mrtvi, ali ukrajinske vlasti sada kažu da su ih "zarobili ruski okupatori", javlja Euronews.

- Veoma smo srećni što saznajemo da su naša braća živa i zdrava. Marince i graničare (su) zarobili ruski okupatori na Zmijskom ostrvu - saopštila je ukrajinska mornarica na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Haotične informacije oko ruske invazije na Ukrajinu dovele su do zbunjujućih i kontradiktornih izveštaja.

U petak su ukrajinski zvaničnici izvestili da su sve trupe stacionirane na strateškom Zmijskom ostrvu Zmiji u Crnom moru ubijene.

Moglo se čuti kako muškarci prkosno odbijaju ruske zahteve da se predaju, što je izazvalo međunarodnu pažnju.

Viralni audio snimci pokazuju da su moskovske snage rekle graničarima da "odlože oružje i predaju se kako bi izbegli krvoproliće i bespotrebne žrtve" ili da "budu bombardovani".

Ukrajinski vojnici su se tada mogli čuti kako razgovaraju između sebe, pre nego što su psovali svoje protivnike i govorili ruskom ratnom brodu da "je*** se!".

Posle izveštaja o njihovoj smrti, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dodelio je svakom od gardista posthumne titule "Heroja Ukrajine".

- Svi graničari su herojski poginuli, ali nisu odustali - rekao je on.

Rusija je demantovala navode da je 13 ukrajinskih vojnika ubijeno u vazdušnim i morskim udarima. Ruska državna televizija je kasnije pokazala, kako je tvrdila, snimke vojnika koji su živi u pritvoru, ali taj snimak nije mogao da bude nezavisno verifikovan.

Državna granična straža Ukrajine (SBGSU) se takođe okrenula i sugerisala da je 13 graničara možda još uvek živo.

Kijev je saopštio da su komunikacije i infrastruktura ostrva "potpuno uništeni" od strane ruskih "okupatora", što otežava otkrivanje šta se dogodilo sa vojnicima.

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hvala Bogu!

    28. februar 2022 | 16:09

    A lažovčine će ostati nekažnjene.

  • iskren

    28. februar 2022 | 18:01

    Ovako rade Ameri ,lažu na sve strane samo da naškode istini.Svaka čast čoveku koji je predao grad i sutr nagovestio normalan život.To je heroj a ne ova budala koja se inati i po svaku cenu hoće Amere.E pa gospodo Evropljani koji ste nezakonito gađali Srbiju TRI meseca,jednu malu državu i izmišljali koje kakve gluposti,sad ste naišli na vruć krompir .Ne daj bože Ugrainskom narudu da ovo potraje duže.Rusija je odlučila suprostaviti se NATu i tu nema dogovora.Pametnije je ,nejunačiti postati neutralni deo nego podleći obećanjima gnjida Americi i ,narkomanima Englezima.Oljigavim Nemcima da ne pričam,samo ih pustite i brzo će Hitler izaći iz groba.Ovoliki cinizam ,nažalost svet još nevidi,kad su nas bombardovali-kako su onda pravno lagali,izmišljali koleteralne štete,umesto voza sa tri vagona mislili da je kolona tenkovai.........

  • неко тамо

    28. februar 2022 | 16:29

    и не само то него су их напали 6 бродова украјинске морнарице, званична на руским каналима је било

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA