≫ 

Na mestu gde je danas gađan TV toranj, pre 80 godina dogodila se tragedija: U holokaustu ubijeno 150.000 ljudi

U prva dva dana u Babinom Jaru ubijeno je 33.700 ljudi, dok je do kraja nemačke okupacije pobijeno između 100.000 i 150.000 ljudi

  • 16
Ukrajina Babin Jar Babi Yar Kijev toranj eksplozija Foto-montaža: MUP Ukrajine, US Holocaust Memorial Museum/ Julius Schatz, Wikipedia/Johannes Hähle

Ruske snage granatirale su televizijski toranj u glavnom gradu Ukrajine, koji se nalazi u blizini spomenika žrtvama masakra Holokausta, saopštila je ukrajinska vlada 1. marta, javlja ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE). Ranije istog dana ruske snage bombardovale su centralni trg u Harkovu i druga civilna mesta u tom gradu na istoku Ukrajine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo je fotografiju oblaka dima oko TV tornja. Obližnji memorijalni centar Babin Jar posvećen je upravo prošle godine obeležavanju 80. godišnjice zloglasnog masovnog klanja nacista.

Lokalni mediji javili su da je u blizini TV tornja bilo nekoliko eksplozija i da su ukrajinski TV kanali ubrzo nakon toga prestali da emituju program.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na Tviteru naveo da je najmanje pet osoba poginulo u udaru koji je pogodio TV toranj i izrazio ogorčenje što je udario blizu spomenika u čast smrti desetina hiljada jevrejskih muškaraca, žena i dece koji su ubijeni 1941. u klancu Babin Jar ubrzo nakon što su nacisti zauzeli grad.

Povodom ovog napada na Tviteru se oglasio i proslavljeni bokser i rođeni brat gradonačelnika Kijeva Vladimir Kličko.

- Ovaj TV toranj se nalazi u Memorijalnom centru Babin Jar gde su 1941. godine nemački nacisti streljali 100.000 ljudi. A danas 82 godine kasnije ruske rakete su ironično ubile civile na potpuno istom mestu.  Holokaust od strane Putinovih raketa - napisao je poznati bokser.

Babin Jar je mesto gde su nemačke snage 29. i 30. septembra 1941. godine pobili 33.771 kijevskih Jevreja.

Masakr u Babinom Jaru slovi kao čvrst dokaz umešanosti Vermahta u Holokaust. Osim kijevskih Jevreja, ovde su nacisti tokom rata ubijali sovjetske ratne zarobljenike, komuniste, Rome, ukrajinske nacionaliste i ostale taoce.

Ukupno je tokom nemačke okupacije na Babinom Jaru pobijeno između 100.000 i 150.000 ljudi.

Video: Ukrajinski političar podelio snimak napada na TV toranj u Ukrajini: Ovo se navodno dogodilo u Kijevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    1. mart 2022 | 22:31

    Nemaju li sramotu ovih Ukrajinci. Nose kukaste krstove, imaju neonacistike paramilitarne organizacije integrisane sa vojskom, i oni se secaju zrtava nacizma. To je sramota za svet sto to ignorisu kod ovih Ukrofasista, samo zbog politike

  • Milan

    1. mart 2022 | 22:40

    Pamte Rusi, nisu to glupi Srbi da zaboravljaju i oprastaju.! Zao mi neduznih ljudi ali u ratu nema pravila 😔

  • Zoran

    1. mart 2022 | 23:21

    Pa jer ti malo sugradjana ubila nemacka pa ih ceo život ljubiš u stražnjicu. Zato očeš u NATO zbog uspomena na ubijene u drugom svetskom ratu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA