Posle Černobilja, IAEA bez podataka o nuklearnom materijalu i iz Zaporožja

IAEA saopštila je ranije danas da je prekinut daljinski prenos podataka iz sistema za praćenje bezbednosti ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju

  • 0
Zaporizhzhia, elektrana Zaporozje, bombardovanje Foto: Tanjug/AP

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su njeni sistemi za monitoring nuklearnog materijala u nuklearki Zaporožje u Ukrajini prestali da šalju podatke u njeno sedište u Beču.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izrazio je zabrinutost zbog iznenadnog prekida takvih tokova podataka u sedište IAEA iz Zaporožje i Černobilja, gde su prisutne velike količine istrošenog ili svežeg nuklearnog goriva i drugih vrsta nuklearnih materijala, navodi se u saopštenju ove agencije, prenosi Rojters.

IAEA saopštila je ranije danas da je prekinut daljinski prenos podataka iz sistema za praćenje bezbednosti ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju.

- Sistemi koji prate nuklearni materijal u skladištima radioaktivnog otpada u nuklearnoj elektrani u Černobilju, koju su prošli mesec zauzele ruske snage, prestali su da šalju podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju - saopštio je Grosi, preneo je The Guardian.

Video: Kako izgleda granatirana nuklearka u Zaporožju: Evo šta je ostalo posle udara ruske vojske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA