≫ 

Održana sednica Saveta bezbednosti UN o navodnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini

Sednica se održava na zahtev Rusije

  • 8
Sednica Saveta Bezbednosti UN, Ujedinjene nacije Foto: Tanjug/AP

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je zakazana na zahtev Rusije povodom tvrdnji Moskve o "vojnim biološkim aktivnostima Sjedinjenih Država na teritoriji Ukrajine", što lideri Ukrajine i SAD negiraju.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN ponovio je tvrdnje Moskve da su se u Ukrajini održavali biološki eksperimenti sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, dizenterije i još nekih smrtonosnih virusa i ukazao da je rizik od upotrebe biološkog oružja realan.

Ruski predstavnik je izjavio da su laboratorije za vakcine protiv kovida korišćene za pravljenje biološkog oružja, kao i da je to bio izgovor za korišćenje biolaboratorija u opasne svrhe.

- Rizik je realan, s ozbirom na interese radikalnih nacionalističkih grupa u Ukrajini koji znaju za rad sa opasnim patogenima. Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland potvrdila je da su postojale opasne studije u laboratorijama u Ukrajini, i rekla da istraživanja ne smeju da padnu u ruke ruskih snaga - rekao je ruski diplomata.

Nebenzja nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje, a šef UN-a za razoružanje Izumi Nakamitsu rekao je da ne zna za bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini.

Nakamitsu je rekao da situacije poput rata u Ukrajini zahtevaju jačanje međunarodne zabrane biološkog oružja.

U međuvremenu, SAD su optužbe iz Rusije o proizvodnji vojno-biološkog oružja nazvale "smešnim" i upozoravaju da bi Rusija mogla da ih iskoristi da opravda sopstvenu potencijalnu upotrebu sličnog oružja protiv Ukrajine.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da Ukrajina nema program razvoja biološkog oruža i da ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju SAD.

Ona je rekla da su SAD veoma zabrinute da bi zahtev Rusije za ovaj sastanak mogao biti potencijalno delo prebacivanja odgovornosti na drugoga.

Tomas-Grinfild je istakla da SAD veruju da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko ili biološko oružje za ubistva koja bi prikazala kao incidente, a s namerom da optuži druge ili da podrži vojne operacije.

Američka ambasadorka u UN kazala je i da je i Kina širila dezinformacije kako bi podržala "ruske neverovatne optužbe".

Kineski izaslanik pri UN Džang Jun izjavio je da zabrinutost Rusije u vezi sa biolaboratorijama u Ukrajini treba pažljivo razmotriti.

- Sve informacije o biološkoj aktivnosti u vojne svrhe treba da privuku visok nivo pažnje međunarodne zajednice. Kina je sa zabrinutošću primila informacije koje je Rusija dostavila. Da bi se poštovala Konvencija o zabrani biološkog oružja, dužnost je svih zemalja da uzmu u obzir zabrinutost Rusije - rekao je Džang.

Dikarlo: Potreba za pregovorima ne može biti hitnija

Potreba za pregovorima za zaustavljanje rata u Ukrajini ne može biti hitnija, izjavila je danas podsekretarka Ujedinjenih nacija za politička pitanja i izgradnju Rozmeri Dikarlo u Savetu bezbednosti UN.

Ona je pozvala Rusiju i Ukrajinu da uspostavljaju kontakte poput sastanka njihovih ministara spoljnih poslova održanog u Turskoj u četvrtak.

- Pozivamo da se takvi napori intenziviraju, uključujući i dalje obezbeđivanje humanitarnih aranžmana i sporazuma o prekidu vatre kao prioritet - rekla je Dikarlo, preneo je Rojters.

- Logika dijaloga i diplomatije mora prevladati nad logikom rata - istakla je ona.

Ranije je portparolka misije SAD pri UN Olivija Dalton rekla da je "ovo pokušaj dezinformacija na koji smo upozoravali da bi Rusija mogla da inicira, kako bi opravdala eventualni napad biološkim ili hemijskim oružjem".

Ona je kazala da Vašington neće dozvoliti da Moskva koristi Savet bezbednosti kao mesto za promociju dezinformacija.

Video: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je snimak na svom Tviter profilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    11. mart 2022 | 19:27

    Putinov levi krose americke hemijske laboratorije u Ukrajini, desni krose, dron koji je dosao u pola Evrope iza ledja NATOu, nokaut za Ameriku

  • Mimmi

    11. mart 2022 | 17:44

    Ceo dan ameri i koalicija pričaju kako su saznali da Rusija hoće da koristi hemijska/biohemijska oružja … klosarima zvaće bulja gaće da ih Rusi ne raskrinkaju i dokažu da ko muti vodu su upravo oni a ne Rusi

  • Pp

    11. mart 2022 | 18:36

    Navodnim aktivnostima ? Kako vas bre nije sramota ? Pa Amerikanci su javno priznali da su imali biohemijske laboratorije sa mnogim bolestima širom Ukrajine. Razumem da primate platu za američki propagandu ali nemojte preterivati i prenesite bar reči vaših gospodara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA