Ukrajina: Obnovljeno napajanje nuklearne elektrane u Černobilju

Juče je ruska agencija za atomsku energiju Rosatom saopštila da ukrajinskim nuklearnim elektranama u Černobilju i Zaporožju, koje su sada pod kontrolom ruskih snaga, upravlja ukrajinsko osoblje

  • 0
Černobilj Foto: Tanjug/AP

Ukrajinsko ministarstvo za atomsku energiju saopštilo je danas da je navodno napajanje nuklearne elektrane u Černobilju obnovljeno, što znači da će sistemi za hlađenje normalno funkcionisati i da neće morati da se koriste agregati.

Ukrajina je ranije upozorila na povećan rizik od curenja radijacije ako se ne popravi visokonaponski dalekovod do elektrane, koji je bio oštećen u sukobima, preneo je Rojters.

Prošle srede, Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ukrajinske trupe napale objekte elektroenergetske mreže koje snabdevaju nuklearnu elektranu u Černobilju, a da su ruski stručnjaci preduzeli hitne mere za prelazak na rezervne izvore energije iz dizel generatora.

Juče je ruska agencija za atomsku energiju Rosatom saopštila da ukrajinskim nuklearnim elektranama u Černobilju i Zaporožju, koje su sada pod kontrolom ruskih snaga, upravlja ukrajinsko osoblje.

Agencija Rosatom je u saopštenju navela da se, navodno uz pomoć ruskih stručnjaka, obavlja eksterno snabdevanje električnom energijom ugašene elektrane u Černobilju, mestu najveće nuklearne nesreće na svetu 1986. godine, preneo je Rojters.

Podsetimo, pre dva dana je ukrajinski državni Regulator za nuklearnu energiju saopštio da snabdevanje nuklearne elektrane u Černobilju strujom nije obnovljeno, uprkos tvrdnjama Rusije da su to popravili beloruski stručnjaci.

Video: Ruska vojska ušla u Černobilj: Tenkovi ispred sarkofaga koji čuva ostatke reaktora broj 4

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA