≫ 

Evo od čega je umrla Medlin Olbrajt

- Slomljenom srca objavljujemo da je dr Medlin K. Olbrajt, 64-ti državni sekretar SAD i prva žena na toj poziciji, preminula ranije danas. Izgubili smo voljenu majku, baku, sestru, tetku i prijatelja, objavila je porodica u saopštenju

  • 97
Medlin Olbrajt, Madeleine Albright Foto: Tanjug/AP

Bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt (84) preminula je u sredu, objavila je njena porodica. preminula je od kancera, okružena porodicom i prijateljima. 

- Slomljenom srca objavljujemo da je dr Medlin K. Olbrajt, 64-ti državni sekretar SAD i prva žena na toj poziciji, preminula je ranije danas. Izgubili smo vokjenu majku, baku, sestru, tetku i prijatelja, objavila je porodica u saopštenju.

Olbrajtova je preminula na dan kada je doneta odluka o bombardovanju SRJ.

Rođena kao Mari Jana Korbelova, Olbrajt je emigrirala u SAD iz Čehoslovačke sa porodicom 1948. godine. Doktorat je odbranila na Univerzitetu Kolumbija 1975. godine. radila je za bivšeg senatora Edmunda Maskija i Zbignnjeva Bžežinskog u Nacionalnom savetu bezbednosti.

Njena poslednja služba je bila u administraciji bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, prvo kao ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a potom kao državni sekretar.

Tokom 2012. godine dobila je Predsedničku medalju za slobodu od bivšeg predsednika Baraka Obame.

U trenutku kada je preminula bila je profesor Univerziteta Džordžtaun. Osnovala je Olbrajt institut za globalna pitanja na koledžu Velsli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    23. mart 2022 | 20:14

    23. Mart dan kad su doneli odluka da bombarduju Srbiju... 23 godine od zlocina koje su cinili,23 godine bez nase dece, sinova, 23 godine patnje zbog trovanja osiromašenim uranijumom , 23 godine borbe mladih i starih sa kancerom, 23 godine SRBI cekaju pravdu... I to se raspala upravo od one bolesti kojom nas ubijaju posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom... Posle neka neko kaže da nema Boga...

  • Gideon

    23. mart 2022 | 20:13

    Jedan zločinac manje na svijetu. Odlazi na smetlište povijesti, tamo i pripada.

  • Marina

    23. mart 2022 | 20:11

    Umrla od mržnje i zlobe. 😈

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA