Ukrajinska partija tvrdi: Rusi oteli gradonačelnika Slavutiča, pušten je na slobodu

Imamo mozgove, ruke i srce. To je ono glavno što imamo. I ljubav prema Ukrajini, poručio je Jurij Fomičev

  • 0
Rusija , Rusko Z simbol ruske invazije, rat u Ukrajini, ruski vojni simbol Foto: Profimedia/Maximilian Clarke/Zuma Press

Ruske snage oslobodile su Jurija Fomičeva, gradonačelnika Slavutiča, grada na severu Ukrajine, nakon što su ga otele, saopštila je ukrajinska politička partija Sluha Narodu.

- Oteti gradonačelnik Slavutiča je već na slobodi. Protesti se nastavljaju u gradu - navodi se u saopštenju.

Ruske trupe ušle su danas u Slavutič, koji je izgrađen za radnike u nuklearnoj elektrani u Černobilju, što je izazvalo proteste stanovnika.

Na video snimku objavljenom na Fejsbuku, gradonačelnik Jurij Fomičev obratio se stanovnicima i rekao da će morati da "komuniciraju sa okupatorima" nakon što ruske trupe uđu u grad. Fomičev je rekao stanovnicima da će Rusi tražiti oružje, ali da će napustiti centar grada.

- Proveriće da li ima oružja ili se neko krije sa njim. Ići će u policiju. Jasno je. Ovde će se okretati (po gradu) do podneva. Posle ručka  moraju da napuste grad - rekao je on, kako prenosi CNN.

Fomičev je potom dodao:

- Ako neko treba da napusti grad, dogovorićemo se oko procedure. Shvatamo da sada moramo da komuniciramo sa okupatorima. Nema druge opcije. Nemamo mitraljeze, bacače granata, projektile, tenkove... ali imamo ruke, mozgove i srce. To je ono glavno što imamo. I ljubav prema Ukrajini, prema Slavutiču!"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA