≫ 

Zelenski: Situacija na jugu zemlje izuzetno teška. Nemačka i Britanija neće plaćati gas u rubljama

* UNICEF: 2 miliona dece pobeglo iz Ukrajine * Podoljak optimističan nakon pregovora sa Rusijom * Norveška donirala još oružja Ukrajini * EU podržava sve napore za okončanje sukoba u Ukrajini

Ukrajina rat u Ukrajini, Rusija Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Činjenice:

  • Putin potpisao uredbu o plaćanju gasa u rubljama
  • Bajden: Putin je neke savetnike možda stavio u kućni pritvor
  • IAEA šalje misiju u Černobilj
  • Erdogan i Zelenski razgovarali o pregovorima u Istanbulu
  • Pregovori između Rusije i Ukrajine se nastavljaju 1. aprila
  • Bajden planira 500 miliona dolara pomoći Ukrajini
  • Putin i Šolc razgovarali telefonom
  • Pentagon: Rusko povlačenje izgleda kao repozicioniranje
  • I dalje traju žestoke borbe oko Kijeva

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 36. dan. Juče je ukrajinska vojska upozorila da je Ruisja počela sa pregrupisanjem snaga kako bi se koncentrisala na borbe u istočnim regionima Donjecka i Luganska, poznatim kao Donbas.

Borbe oko ukrajinskog lučkog grada Mariupolja i dalje traju, a tokom jučerašnjeg dana su ruske snage napale su objekat Crvenog krsta, saopštila je ukrajinska ombudsmanka Ljudmila Denisova. Ona nije precizirala kada je došlo do napada i rekla je da još nema potvrde o žrtvama.

Dan za nama obeležili su brojni telefonski pozivi svetskih lidera, a u broju razgovora prednjačili su ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. 

Nakon telefonskog razgovora između Zelenskog i predsednika SAD, oglasila se i Bela kuća koja je saopštila da je Bajden obećao 500 miliona dolara pomoći Ukrajini.

Ruski predsednik je telefonirao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Italije Mariom Dragijem, a glavne teme bile su razmena mišljenja oko jučerašnjih pregovora u Istanbulu i plaćanja isporuka ruskog gasa u rubljama.

Član ukrajinskog pregovaračkog tima Mihail Podoljak je saopštio da će se pregovori nastaviti 1. aprila putem video linka.

Iz časa u čas:

00:57 Zelenski: Mislili su da ćemo izdržati tri ili ped dana, a mi smo izdržali 36

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekoa je u večerašnjem video obraćanju da su izdržali mnogo više nego što je njihov neprijatelj to očekivao.

- Rekli su da ćemo izdržati tri ili pet dana, mislili sud a će im to biti dovoljno da uzmu našu državu. Sada je već 36. dan sukoba i mi još stojimo i nastavićemo da se borimo - rekao je Zelenski

00:50 Preživela glad u Ukrajini, Staljina, Hitlera: Tokom svog veka, Jevgenija morala dvaput da beži iz svog doma

00:38 Nehamer i Šolc: Sankcije neće biti ublažene

Nemački i austrijski kancelar Olaf Šolc i Karl Nehamer izjasnili su se protiv potpunog embarga na uvoz gasa i nafte iz Rusije, ali istovremeno poručuju da nema ublažavanja sankcija.

- Sankcije imaju samo smisla ako pogode onog kojeg treba da pogode, a ne da oslabe one koji ih uvode - objasnio je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za štampu u Berlinu.

On je rekao da je strašan osećaj biti zavisan od ruskog gasa, ali je njegov zadatak kao kancelara da brine o energetskoj bezbednosti Austrije.

00:23 Le Drijan: Makron planira da održava dijalog sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron planira da održava dijalog sa ruskim liderom Vladimirom Putinom kako bi pomogao u rešavanju ukrajinske krize, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan u intervjuu za list Figaro.

Na pitanje da li Makron treba da održava dijalog sa Putinom, on je odgovorio potvrdno.

- Da, jer treba da pokažemo upornost i odlučnost da stvorimo veze koje bi jednog dana pomogle u izgradnji dijaloga između Putina i ukrajinskog predsednika Zelenskog - poručio je šef francuske diplomatije

Vladimir Putin Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

00:00 Zelenski: Situacija na jugu zemlje i u Donbasu izuzetno teska

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je situacija na jugu zemlje i u Donbasu izuzetno teška i ponovio da Rusija jača snage u blizini grada Marijupolja.

"Bitke su pred nama. Još moramo da idemo težim putem da bismo dobili sve što želimo", poručio je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters.

23:39 Načelnik britanskog Generalštaba: Putin je već izgubio rat u Ukrajini

Načelnik Generalštaba odbrane Velike Britanije, admiral Toni Radakin, na seminaru istraživačkih centara u Londonu je danas rekao da se raspao cilj Moskve da zauzme celu Ukrajinu. Ali, dodao je da će naredne nedelje i dalje biti veoma teške za Ukrajinu.

- Ipak na mnogo načina Putin je već izgubio. Daleko od toga da je on dalekovidi manipulator događajima u šta bi želeo da verujemo, Putin je sam sebi naškodio nizom katastrofalno pogrešnih procena - rekao je on.

23:26 Moskva povećala spisak zvaničnika EU kojima se zabranjuje ulazak u Rusiju

23:11 Dragi i Šolc o važnosti i efikasnosti sankcija protiv Rusije

Italijanski premijer Mario Dragi i nemački kancelar Olaf Šolc saglasili su se u telefonskom razgovoru o važnosti održavanja sankcija protiv Rusije, koje su se "pokazale veoma efikasnim", saopšteno je danas iz kabineta italijanskog premijera.

Kako navodi agencija Rojters, telefonski razgovor između italijanskog i nemačkog lidera usledio je nakon što je ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin doneo ukaz prema kojem će "neprijateljske zemlje", kako Moskva naziva države koje su uvele sankcije Rusiji, od sutra gas plaćati tako što će morati da otvore račune u rubljama u ruskim bankama.

22:49 Volas: Putin nije više sila kakva je bio

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas ocenio je da ruski predsednik Vladimir Putin "nije sila kakva je bio, već da je sada čovek u kavezu koji je sam napravio".

- Njegova vojska je iscrpljena, pretrpeo je značajne gubitke. Ugled velike armije Rusije je narušen - rekao je Volas za Skaj Njuz.

Kako je naveo, Putin sada mora da živi ne samo sa onim što je uradio Ukrajini, već i sa posledicama onoga što je uradio svojoj vojsci.

22:28 Zašto Zapad sumnja u obećanje Rusije da će smanjiti operacije u Kijevu?

Rusija, Rusko Z simbol ruske invazije, rat u Ukrajini, ruski vojni simbol Foto: Profimedia/Maximilian Clarke/Zuma Press

22:05 Francuska: Ukrajina neće moći da požanje i izveze pšenicu

Vrlo je moguće da Ukrajina ove godine neće moći obaviti žetvu i izvesti bilo koju količinu pšenice zbog ruske invazije, tvrde izvori bliski francuskoj vladi, javlja CNN.

Borbe koje se vode i nedostatak poljoprivredne radne snage čine bilo kakvu žetvu i setvu ekstremno teškom, tvrde ovi izvori. Prema istom izvoru Ukrajina je ključna za balans na svetskom tržištu hrane.

21:51 Bajden naložio najveće puštanje nafte iz rezervi SAD: Za sve okrivio "Putinov rat u Ukrajini"

21:40 IAEA šalje misiju u Černobilj

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je da se priprema da pošalje misiju u Černobilj, gde se nalazi nuklearna elektrana i skladište radioaktivnog otpada.

Ranije je Ukrajina obavestila IAEA-u da su se ruske snage povukle iz okoline Černobilja, a nakon toga i da je Černobilj opet pod kontrolom Ukrajine. Rusi su, podsetimo, zauzeli Černobil u prvim danima sukoba u Ukrajini.

21:22 Ukrajina: Od početka sukoba ubijeno 148 dece

Najmanje 148 dece ubiejno je u raketnim napadima od početka sukoba u Ukrajini, saopštio je Kijev.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je dodalo da je od 24. februara bačeno 1.370 projektila i da je uništeno 15 ukrajinskih aerodroma.

21:09 Erdogan i Zelenski razgovarali o pregovorima u Istanbulu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru da su rusko-ukrajinski mirovni pregovori u Istanbulu ove nedelje dali "značajan podsticaj" naporima da se okonča sukob u Ukrajini, saopšteno je danas iz kabineta turskog predsednika.

Kako se dodaje u saopštenju, Erdogan je ponovio svoj predlog da se Zelenski i ruski predsednik Vladimir Putin sastanu u Turskoj, prenosi agencija Rojters.

20:46 Rusija na zahtev Makrona i Šolca otvara koridor od Mariupolja do Zaporožja

Na zahtev francuskog predednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šilca ruska vojska će od 1. aprila ponovo otvoriti humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporožja, izjavio je general- pukovnik Mihail Mizincev.

- Na lični zahtev predsednika Makrona i kancelara Šlca od 10 časaova po moskovskom vremenu biće otvoren humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporožja - rekao je on.

20:32 Bajden: Putin je neke savetnike možda stavio u kućni pritvor

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da "postoje neke indikacije da je Putin otpustio ili u kućni pritvor stavio neke svoje savetnike".

- Ne želim trenutno da pričam o tome i da pridajem previše pažnje jer nemamo dovoljno jakih dokaza - rekao je Bajden.

20:17 Šef DNR naredio stvaranje administracije Mariupolja

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin naredio je stvaranje administracije grada Mariupolja, prema ukazu objavljenom na Pušilinovom sajtu.

Ova odluka je osmišljena da bi se obezbedio red i zakon u gradu, kao i funkcionisanje preduzeća i institucija koje su ranije kontrolisale ukrajinske vlasti.

19:57 Rusija: Zapovednici Azova helikopterima pokušali da pobegnu iz Mariupolja, srušili smo ih

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je da je "režim u Kijevu jutros pokušao iz Mariupolja u dva helikoptera tipa Mi-8 da evakuiše zapovedništvo Azova.

Rusi tvrde da su navodno pogodili oba helikoptera. Jedan se, tvrdi rusko Ministarstvo obrane pozivajući se na proruske separatiste iz Donjecka, srušio kod sela Ribatskoje. Drugi je navodno oštećen raketom pa je skrenuo prema moru, a zatim se srušio 20 kilometara od obale, tvrde Rusi.

Rusko Ministarstvo odbrane nije dalo dokaze koji potvrđuju ove tvrdnje, a Ukrajina se još uvek nije oglasila ovim povodom.

19:34 Ukrajina: Černobilj je ponovo u našim rukama

Državna nuklearna agencija Ukrajine saopštila je da je Černobilj ponovo u njihovim rukama. Ovu informaciju podelio je novinar Wall Street Journala, međutim zvaničnih potvrda još nema.

19:03 Crveni krst stiže u Mariupolj da evakuiše civile i da pomoć

Tim Međunarodog komiteta Crvenog krsta (ICRC) došao je u Zaporožje, gde se priprema da ode u opkoljeni Mariupolj i izvede grupu civila.

Zamenik operativnog direktora ICRC Žilijen Lerison rekao je danas da se tim okuplja u Zaporožju i da sa sobom nosi lekove, hranu, vodu, higijenska sredstva i još neke osnovne namirnice, preneo je AP.

On je kazao da ICRC ima dogovor na visokom nivou o humanitarnoj misiji, ali je usredsređen na to da se ispoštuje komandni lanac i da se omogući timu da bezbedno uđe i napusti Mariupolj.

18:37 Kličko: Privilegija svakog čoveka je da život da za odbranu zemlje, Putinov cilj je obnova Ruskog carstva

Vitalij Kličko Foto: Tanjug/AP

18:06 Volas: Britanija i saveznici šalju još oružja Ukrajini

Velika Britanija i saveznici saglasili su se da pošalju još smrtonosnog oružja Ukrajini kako bi joj pomogli u odbrani od ruskog napada, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

- Biće više pomoći koja uključuje smrtnonosno oružje koje će stići u Ukrajinu, jer su se određene zemlje javile ili sa novim idejama ili sa više obećanog novca -  poručio je Volas novinarima nakon što je bio domaćin konferencije uz učešće više od 30 međunarodnih partnera, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da pomoć uključuje artiljeriju dalekog dometa, municiju i veću količinu protivvazdušnog oružja.

17:55 Zelenski sa Mišelom o pregovaračkom procesu s Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o pregovaračkom procesu sa Rusijom.

- Imao sam redovan razgovor sa predsednikom Evropskog saveta. Razgovarali smo o ključnim pitanjima za nas, kao što je pregovarački proces sa Rusijom - naveo je Zelenski na Tviteru.

On je dodao da su razgovarali i o mogućnostima za povratak mira, kao i o ukrajinskom približavanju članstvu u Evropskoj uniji.

- Cenim podršku naših evropskih partnera i prijatelja - poručio je Zelenski.

17:36 Oglasio se London povodom poslednje Putinove odluke: Ne planiramo plaćanje u rubljama, pratićemo tržište

17:05 Amerika uvela nove sankcije Rusiji, na udaru tehnološki sektor

Sjedinjene Američke Države danas su uvele nove sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, ciljajući operatere u tehnološkom sektoru, u pokušaju Vašingtona da spreči Moskvu da izbegava sankcije, preneo je Rojters.

16:38 "Sada postadoh Smrt, razarač svetova": Ovaj čovek je izgovorio možda i najteže reči u istoriji, zbog nuklearki

16:25 Autobusi za Mariupolj zadržani na ruskom kontrolnom punktu?

Ukrajinski zvaničnik je u četvrtak rekao da je konvoj autobusa na putu ka opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju zadržan na ruskom kontrolnom punktu u Vasilovki, gradu između ukrajinskog grada Zaporožja i grada Berdjanska koji je pod kontrolom Rusije.

16:20 Kome se sve Zelenski obratio od 24. februara: Danas je govorio pred 17. parlamentom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se danas 17. međunarodnom parlamentu u pokušaju da pridobije podršku tokom ruskih vojnih operacija u Ukrajini.

15:55 Berlin: "Nećemo dozvoliti da nas ucenjujete"

15:43 Gas poskupeo u trenu posle Putinovog potpisa

15:42 Donjeck: Ukrajinska vojska nas gađa zabranjenim oružjem

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin izjavio je danas da ukrajinska vojska koristi oružje protiv civila koje je zabranjeno Sporazumom iz Minska.

- Događaji iz prethodnih nekoliko dana ukazuju da ne postoji mesto u gradu koje je bezbedno. Nedavno je glavna gradska opština napadnuta Točkom-U, koji je izbacivao kasetne bombe. U utorak, stambena zgrada pogođena je projektilima Uragan. Niko nema ikakvu dilemu da se koristi oružje zabranjeno Sporazumom iz Minska - kazao je Kulemzin.

15:40 Zelenski: Hiljade ubijene u Mariupolju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je rekao da su hiljade ljudi ubijene u Mariupolju otkako su ruske snage počele opsadu te strateški važne luke.

- Svi znaju da je tamo humanitarna katastrofa - rekao je Zelenski obraćajući se belgijskim poslanicima putem video linka, prenosi Rojters.

15:31 Putin upozorio na migrantsku krizu u Evropi

15:25 Putin upravo potpisao ukaz: Gas može da se kupi samo na jedan način

15:15 Spasioci iz Nikolajeva: U raketnom napadu ubijeno 20 ljudi

Lokalna spasilačka služba ukrajinskog grada Nikolajeva, saopštila je danas da je 20 ljudi ubijeno u utorak u raketnom napadu na regionalnu administrativnu zgradu.

- Spasioci su iz ruševina izvukli 19 tela, a jedna osoba je preminula u bolnici - navodi se na Fejsbuk stranici ove službe, preneo je Rojters.

Prvobitno se procenjivalo da je 12 ljudi poginulo u napadu u utorak, kada je razneta zgrada u centru Nikolajeva.

15:05 Anđelina Džoli obišla decu iz Ukrajine u bolnici u Rimu

Američka glumica Anđelina Džoli posetila je dečiju bolnicu u Vatikanu, gde je obišla pacijente iz Ukrajine, koji su pobegli u Italiju zbog sukoba u svojoj zemlji.

Na fotografijama se vidi kako Džoli razgovara sa detetom, a AP prenosi da je glumica pričala i sa doktorima i medicinskim sestrama koji brinu o njima.

14:50 Konašenkov: Desetak ukrajinskih mina pluta Crnim morem

Desetak mina koje je ukrajinska mornarica položila u Crno more pre oko mesec dana, sada pluta morem i njihova tačna lokacija nije poznata, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, desetak mina se otkačilo sa njihovih kablova usled olujnog vremena koje je ih je odnelo ka jugu, u zapadni deo Crnog mora, prenosi ruska agencija TAS S.

14:35 Arestovič: Rusija uništila odbrambenu industriju Ukrajine

Rusija je uništila gotovo celokupnu odbrambenu industriju Ukrajine, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

- Oni su praktično uništili našu odbrambenu industriju - izjavio je Arestovič u video obraćanju, a prenosi agencija Rojters.

14:10 Norveški premijer: Tražio sam od Putina da hitno okonča rat

Norveški premijer Jonas Gar Stere imao je danas jednosatni telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom kojeg su razgovarali o napadu na Ukrajinu, saopšteno je iz kabineta norveškog premijera.

- Tražio sam od predsednika da hitno okonča rat u Ukrajini, povuče ruske trupe i obezbedi humanitarni pristup - izjavio je Stere, a prenosi agencija Rojters.

- Imamo veoma ograničena očekivanja u vezi s tim šta bi se moglo postići, ali ništa ne bi trebalo da ostane neisprobano u situaciji u kojoj se sada nalazimo - dodao je norveški premijer.

Do telefonskog poziva došlo je na inicijativu Norveške nakon što je Stere o tome prvo razgovarao sa saveznicima u Evropi i Sjedinjenim Državama, saopštila je njegova kancelarija.

Norveška, članica NATO, deli granicu sa Rusijom na Arktiku.

14:06 Rusija: Ukrajina prisilno drži 68 stranih brodova u lukama

Ukrajina trenutno drži 68 brodova iz različitih zemalja u svojim lukama, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

- Ukrajinske vlasti u ovom trenutku prisilno drže u svojim lukama poput Černomorska, Odese, Nikolajeva i Južnji, 68 brodova koji pripadaju Turskoj, Kini, Švajcarskoj, Grčkoj, Malti, Panami, Maršalskim Ostrvima, Sijera Leoneu, Komorskim Ostrvima, Belizeu, Liberiji, Kajmanskim Ostrvima, Danskoj i Siriji - naveo je Konašenkov.

14:03 Erdogan: Turska neće učestvovati u sankcijama Rusiji

Turska neće učestvovati u sankcijama prema Rusiji, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je rekao da je Turska više puta izjavljivala da neće učestvovati u sankcijama Rusiji i objasnili razloge za to.

Erdogan je po povratku iz Uzbeksitana naveo da se stav Ankare po pitanju sankcija Rusiji nije promenio.

14:00 Stoltenberg: Ruske snage se ne povlače, već pregrupišu

Ruske snage u Ukrajini se ne povlače nego pregrupišu, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, komentarisucći najavu Moskve o smanjenju borbenih dejstava u području oko Kijeva.

- Prema našim obaveštajnim podacima, ruske snage se ne povlače već repozicioniraju. Rusija pokušava da se pregrupiše, ponovo snabde svoje snage i pojača svoje ofanzivne akcije u regionu Donbasa - rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

On je dodao i da Rusija, istovremeno, vrši pritisak na Kijev i druge gradove.

- Tako da možemo očekivati dodatne ofanzivne akcije koje donose još više patnje - poručio je Stoltenberg.

13:24 SAD: Ruske snage počele da se povlače iz Černobilja. Vojnici imaju simptome radijacijske bolesti?

13:12 Putin objasnio proceduru plaćanja gasa u stranoj valuti

13:06 Erdogan ove nedelje sa Putinom i Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da planira da ove nedelje održi razgovore sa Putinom i Zelenskim i da namerava da pokrene temu organizovanja njihovog skorog sastanka.

12:51 Dragi: Moskva i Kijev traže da Rim postane garant mira u Ukrajini

Premijer Italije Mario Dragi rekao je da i Ruska Federacija i Ukrajina traže da Rim postane garant mira u Ukrajini.

- Moskva i Kijev su se obratili Rimu sa zahtevom da postane garant mira u Ukrajini - rekao je Dragi.

Vladimir Putin i Mario Dragi Foto: Tanjug/AP

12:46 Dragi otkrio detalje razgovora sa Putinom

Premijer Italije Mario Dragi otkrio je detalje telefonskog razgovora sa Vladimirom Putinom.

Dragi je rekao da mu je Putin tokom razgovora otkrio da još nije došlo vreme za sastanak sa Zelenskim.

Takođe, kako je rekao Dragi, ruski predsednik je tokom razgovora istakao da uslovi za prekid vatre u Ukrajini još nisu sazreli.

12:38 Kremlj o susretu Putina i Zelenskog: Prvo moramo da finalizujemo dogovor

12:20 Još 14 ljudi i preduzeća na listi sankcija Velike Britanije

Još 14 ljudi i preduzeća dodato je na spisak sankcija u Ujedinjenom Kraljevstvu - većina je iz ruskih medija.

Među sankcionisanim su Aleksandar Žarov, izvršni direktor Gazprom-Media, Aleksej Nikolov, generalni direktor kompanije Russia Todai (RT) i Anton Anisimov, šef Sputnjik International Broadcasting.

Na spisku se nalazi i ruski general-pukovnik Mihail Mizincev, koji je optužen za granatiranje stambenih ciljeva u Mariupolju.

11:47 Snimak iz vazduha otkriva razmere katastrofe u Mariupolju

11:40 Zelenski se obratio holandskom parlamentu

Volodimir Zelenski se putem video linka obratio holandskom parlamentu i zatražio oružje, pomoć za rekonstrukciju i da Holandija obustavi sve poslove sa Rusijom kao odgovor na invaziju na njegovu zemlju.

11:22 Poznato kada bi moglo da dođe do novog susreta Lavrova i Kulebe

11:05 Vladimir Kličko doputovao u Berlin da traži dodatnu pomoć

Nekadašnji svetski prvak u boksu Vladimir Kličko, brat gradonačelnika Kijeva Vitaljija, doputovao je danas u Berlin, gde planira razgovore sa nemačkim političarima o dodatnoj pomoći za Ukrajinu.

Pred put u Nemačku braća Kličko su, na Tviteru, saopštili da je danas važno objediniti sve snage, kako u Ukrajini, tako i u zemaljama partnerima.

- Vladimir je sa delegacijom iz Ukrajine otputovao na sastanke u Nemačku - navodi se na Tviteru.

Preko svog Telegram kanala oni su poručili da će Vladimir na sastancima u Nemačkoj razgovarati o političkoj podršci Ukrajini, ali i ekonomskoj, humanitarnoj i vojnoj pomoći.

- Doputovao sam u Nemačku kako bi podržao delegaciju Ukrajine u političkim razgovorima. Radi se o daljoj pomoći Ukrajini u dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi naša zemlja. Zahvalni smo za svu pruženu pomoć, ali nam je za rat protiv ruske vojske hitno potrebna još veća humanitarna, ali i vojna podrška - poručio je Kličko u izjavi Bild-u.

10:50 Rusija: Nećemo odbiti sastanak Lavrova i Kulebe

Nećemo odbiti sastanak između ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i njegovog ukrajinskog kolege Dmitra Kulebe, rekao je izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

- Razgovori između dvojice ministara morali bi biti sadržajni, navodi se.

10:45 Muzičke zvezde pevale za Ukrajinu, sakupljen ogroman novac

10:33 Kina ograniava vize zvaničnicima SAD, recipročna mera

Kina je odlučila da ograniči vize za zvaničnike SAD, kao odgovor na američka vizna ograničenja za neke kineske zvaničnike, saopštio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

10:12 Čavušoglu: Abramovič iskreno radi na okončanju sukoba u Ukrajini

09:50 Skoro 530.000 stanovnika Donbasa prešlo u Rusiju

Gotovo 530. 000 stanovnika samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), kao i sa teritorije pod ukrajinskom kontrolom, stiglo je u Rusiju, saopštile su danas vlasti DNR i LNR-a.

Do jutors u Rusiju je sa ovih teritorija došlo skoro 530.000 ljudi, a oko 37.000 samo tokom prethodnog dana, prenosi TAS S, pozivajuči se na izvor iz proruskih snaga u Donbasu.

Navodi se i da je evakuisano više od 107.000 dece.

09:32 Zelenski pozvao na jače sankcije u govoru pred australijskim parlamentom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas u govoru u australijskom parlamentu na nove i jače sankcije Rusiji.Australija je isporučila odbrambenu opremu i humanitarne zalihe Ukrajini nakon što je Rusija započela vojne operacije 24. februara.

Takođe je zabranila izvoz ruda aluminijuma, uključujući boksit, u Rusiju i uvela ukupno 476 sankcija za 443 osobe.

09:27 SAD veruju da se Putinovi savetnici plaše da mu kažu istinu

Portparol Pentagona Džon Кirbi rekao je da ruskog predsednika Vladimira Putina njegovo Ministarstvo odbrane nije u potpunosti obavestilo o neuspesima njegove vojske u Ukrajini u poslednjih mesec dana.

On je te ocene nazvao "neprijatnim" jer bi neupućeni Putin mogao da rezultira "manje vernim" naporom da se sukob okonča mirovnim pregovorima.

- Druga stvar je da ne znate kako će takav lider reagovati na loše vesti - rekao je on.

09:15 Zelenski se obraća australijskom parlamentu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se australijskom parlamentu putem video veze. Njegov apel njima bio je zasnovan na pretnji globalnoj bezbednosti ako Rusija ne bude zaustavljena u svojim ambicijama protiv Ukrajine.

- Ovo nismo videli u svetu, da država započne rat protiv susedne zemlje, otvoreno proglašavajući njihovo porobljavanje ili uništenje. Da se ne ostavi ni ime tog naroda. Da nema čak ni mogućnosti da taj narod živi slobodno - rekao je Zelenski.

09:11 SAD puštaju 180 miliona barela iz rezervi? Kako to utiče na cenu nafte, i šta je Putin rekao Šolcu

09:00 Vereščuk: Konvoj sa 45 autobusa ide ka Mariupolju

Konvoj ukrajinskih autobusa uputio se danas u južni lučki grad Mariupolj kako bi pokušao da isporuči humanitarnu pomoć i izvuče zarobljene civile, saopštila je potpredsednica vlade Irina Vereščuk.

Ona je rekla da je 45 autobusa danas na putu za Mariupolj, nakon što je Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio da je Rusija pristala da otvori bezbednosni koridor, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Mariupolja je ove nedelje izjavio da je blizu 170.000 stanovnika zarobljeno u ovom gradu bez struje i da je zaliha sve manje.

Lučki grad na jugu Ukrajine, u kome je pre ratnih sukoba živelo 400.000 stanovnika, je strateški važan cilj ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela pre pet nedelja i trpi skoro sve to vreme neprekidno bombardovanje, a više pokušaja da se organizuju bezbednosni koridori do sada nisu bili uspešni, navodi Rojters.

08:42 Rusija kaže da će otvoriti koridor za evakuaciju iz opkoljenog grada Mariupolja

Visoki ruski zvaničnik najavio je da će se u četvrtak ujutru otvoriti koridor za evakuaciju iz opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja.

Koridor od Mariupolja do Zaporožja biće otvoren u 10:00 po lokalnom vremenu, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom. Usput će biti i zaustavljanje u obližnjem Berdjansku.

Ruske snage, kao i snage Donjecke i Luganske Narodne Republike, obustaviće upotrebu oružja, uključujući i oružje koje je navela Ukrajina, rekao je general.

Gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je da su koridori za evakuaciju uglavnom bili pod kontrolom ruskih snaga.

- Nije sve u našoj moći. Mi smo, nažalost, danas u rukama okupatora - rekao je Bojčenko u ponedeljak u televizijskom intervjuu uživo.

Oko 90 odsto stambenih zgrada u gradu je oštećeno, prema podacima koje su objavili ukrajinski zvaničnici. Od tih zgrada, 60 odsto je direktno pogođeno, a 40 odsto uništeno.

08:15 Britanija: Novi ruski udari na severu i borbe u Mariupolju

Rusko granatiranje i raketni udari nastavljeni su na Černigov, uprkos izjavama Moskve koje ukazuju na nameru da smanje vojne aktivnosti u toj oblasti, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

- Ruske snage nastavljaju da drže položaje istočno i zapadno od Kijeva uprkos povlačenju ograničenog broja jedinica. Snažne borbe će se verovatno odvijati u predgrađima grada narednih dana - saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Kako se precizira u saopštenju, "nastavljene su borbena dejstva u Mariupolju", koji je po britanskom ministarstvu "ključni cilj ruskih snaga", a takođe se napominje da "ukrajinske snage i dalje kontrolišu centar grada", navodi Rojters.

07:30 Zelenski opozvao ukrajinske ambasadore iz Gruzije i Maroka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozvao je ukrajinske ambasadore u Gruziji i Maroku, sugerišući da nisu učinili dovoljno da ubede te zemlje da podrže Ukrajinu i kazne Rusiju za invaziju.

- Uz dužno poštovanje, ako neće biti oružja, sankcija, ako neće biti ograničenja za rusko poslovanje, onda tražite drugi posao - saopštio je Zelenski u svom jučerašnjem video obraćanju naciji, prenosi AP.

07:00 Kuleba: Pojačati sankcije Rusiji, bolje naoružati Ukrajinu

Međunarodne sankcije Rusiji moraju biti pojačane i Ukrajina mora biti dodatno naoružana dok traju mirovni pregovori između dve zemlje, naveo je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na Fejsbuku.

- Logika je izuzetno prosta - što je jača Ukrajina, biće bolji dogovor - kazao je Kuleba.

I predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je razgovarao sa američkim kolegom o novim sankcijama Rusiji i jačanju postojećih.

06:45 Zelenski: Rat protiv Rusije je otadžbinski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je rat u toj zemlji "patriotskim".

- Trenutno se borimo za opstanak ukrajinskog naroda. Ovaj rat, bez preterivanja, može se nazvati otadžbinski rat protiv Rusije.

Video: Ukrajinka preko Telegrafa sa suzama u očima šalje najvažniju poruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dar mar

    31. mart 2022 | 09:48

    Zasto ne pozove kineski ili indijski parlament,nego americke sluge,jadan glumac nije svestan koliko su ga prevarili . A ovi sto sto pisu kako je Rusija oslabila I da Putin ne zna sta radi ,pa oni nisu svesni koliko ne znaju nista ,sada je podrska Putinu u Rusiji preko 80%,rezerve zlata najvece na svetu ,a ko ne poznaje ruski moral I volju ,neka procita o Staljingradskoj bici ,ili opsadi Lenjingrada , 3 godine u potpunom okruzenju Hitlera,22 miliona zrtava samo u drugom svetskom ratu!!!

  • Vanja

    31. mart 2022 | 17:55

    Oni Putinu stotinu sankcija, vise i ne znaju sta da izmisle,. On njima samo jednu meru, vezano za valutu i sah-mat.

  • Ero

    31. mart 2022 | 09:56

    Zeleni će uništiti sopstveni narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA