≫ 

Pre 40 godina počeo je rat za Foklandska ostrva: Britanci ih smatraju kolonijom, Argentinci svojom teritorijom

Argentinske snage su se 2. aprila iskrcale i osvojile Foklandska ostrva. Već narednog dana tadašnja britanska premijerka Margaret Tačer je naredila vojni odgovor na preuzimanje ostrva

  • 5
Falkland Islands, Foklandska ostrva april 1982 Foto: Profimedia/John Alden / mediadrumworld.com

Na današnji dan pre 40 godina došlo je do Foklandskog rata, koji je vođen oko suvereniteta nad Foklandskim ostrvima između Argentine i Ujedinjenog kraljevstva.

Ta ostrva su britanska kolonija, ali ih Argentinci smatraju svojim posedom i nazivaju ih Malvinska ostrva. Rat za Foklandska ostrva bio je prvi rat u kom je viđeno aktivno učešće pomorskih snaga posle Drugog svetskog rata.

- Na današnji dan 1982. godie argentinska vojna hunta je izvršila invaziju i okupirala Foklandska ostrva. Ne treba da zaboravimo sve one koji su služili i izgubili živote boreći se za oslobođenje ostrva i svog naroda - objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu britanskog premijera.

Argentinske snage su se 2. aprila iskrcale i osvojile Foklandska ostrva. Već narednog dana tadašnja britanska premijerka Margaret Tačer je naredila vojni odgovor na preuzimanje ostrva.

Britanski vojni brodovi su 5. aprila isplovili iz luke Portsmut.

Video: Rusko ministarstvo odbrame pustilo snimak navodnog lansiranja raketa Kalibar na Ukrajinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    2. april 2022 | 22:32

    Vreme je da se to vrati u ruke naroda kojem pripadaju!Argentinci doslo jevreme da se oteraju propali kolonisti,nije vise 1982!

  • Sveto

    3. april 2022 | 01:13

    Britanci- bez njih bi svet bio mnogo bolje i mirnije mesto!

  • Super Brundo

    2. april 2022 | 23:45

    Koliko Briranaca zivi na Foklandima?Mislim da vise ima ovaca nego ljudi.Foklandi su 13.000 km od Velike Britanije ali to je njihova teritorija, dok Kosovo po njihovom shvatanju nije deo Srbije iako vise Srba zivi na Kosovu nego Britanaca na Foklandima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA