Ovo je sveštenik koji je Putinu otkrio Boga: Ko je otac Tihon?

Za njega se govori da je "Putinov ispovednik" i niko osim njega ne poznaje ruskog predsednika tako dobro

  • 22
Metropolitan Tikhon Shevkunov i Vladimir Putin Foto: Profimedia/Alexei Druzhinin/TASS

Bio je prolećni dan u maju 2009. Mala grupa muškaraca je svečano prošla preko zelenog groblja u centru Moskve. Sveštenik u crnoj odeždi bio je arhimandrit (iguman) Tihon Ševkunov iz Sretenskog manastira. Poslužno je držao crni kišobran iznad svog počasnog gosta, predsednika Vladimira Putina.

Predsednik je bio tamo kako bi odao počast filozofu po imenu Ivan Iljin, čije je telo po njegovom naređenju iskopano u Švajcarskoj četiri godine pre toga i prebačeno u Rusiju kako biponovo bilo pokopano u Moskvi. Stavio je buke crvenih ruža na spomenik i kratko stajao sa Tihonom. A onda je otišao.

Već više od 15 godina mediji i neki političari zovu ovog uticajnog episkopa "Putinovim ispovednikom", iako sam otac Tihon to nikad nije javno izjavio. Govori se da su on i predsednik vrlo bliski prijatelji. Navodno niko osim oca Tihona ne poznaje Putina toliko dobro.

- Ruska pravoslavna crkva je velika sila oko onoga što se dešava u Ukrajini. Putin je svoju karijeru započeo kao čovek KGB-a, ali sada je blisko povezan sa Crkvom. On želi da ponovo stvori ne Sovjetski Savez, već Rusko carstvo - rekao je Artjom Lukin, vanredni profesor međunarodnih odnosa na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu Rusije.

"Vladimir Putin je Božjom voljom stavljen na čelo Rusije"

Otac Tihon je 2000-ih za ruski Izvestia newspaper govorio o Putinu.

- Vladimir Putin je zaista pravoslavni vernik... koji se ispoveda, pričešćuje i shvata svoju odgovornost prema Bogu. Vladimir je Božjom voljom stavljen na čelo Rusije - rekao je Tihon.

Čak ni tada otac Tihon nije bio obični ortodoksni sveštenik. Za njega se priča da je čovek koji je Putina doveo u hrišćanstvo i koji sluša njegove ispovesti, on je takođe bio zvezda u usponu nove generacije konzervativnih imperijalista u Crkvi, koji se otvoreno zalažu za povratak u ruske monarhističke dane.

- On je veoma konzervativan sveštenik sa imperijalnim načinom razmišljanja - kaže Lukin.

Tihon je jednom rekao kako Vladimira Vladimiroviča Putina zapravo poznaje samo malo.

- Neka oni koju su spremni da kažu da poznaju našeg predsednika do srži prvi bace kamen na mene - rekao je otac Tihon.

Njihovo prijateljstvo navodno je započelo nakon što je Putinova tadašnja supruga Ljudmila zamalo poginula u saobraćajnoj nesreći 1993. godine, a budući predsednik preispitao svoj život.

- Jednog je dana došao u našu crkvu, jer je naš samostan smešten u blizini mesta gde je tada radio - naveo je otac Tihon.

Metropolitan of Pskov and Porkhov Tikhon Shevkuno Vladimir Putin i Otac Tihon Otac Tihon (levo) sa Putinom Foto: Profimedia/Russian Government/Alamy

Od tada, njih dvojica se često pojavljuju zajedno u javnosti, a Tihon je pratio Putina na stranim i domaćim putovanjima, baveći se crkvenim problemima.

Ali prema upornim glasinama, Tihon je bivšeg pukovnika KGB-a uveo u pravoslavnu veru i postao mu duhovnik, odnosno kum.

Takođe se čini da ima uticaja - skoro sam je vodio kampanju za antialkoholno zakonodavstvo u Rusiji i postigao iznenađujuće rezultate: neposredno pre Nove godine, ruski parlament je zabranio prodaju alkohola posle 23 sata.

Putin inače nije bio jedini ruski pravoslavac među zaposlenicima KGB-a koji je razgovarao sa sveštenikom.

Takođe se govorilo da je otac Tihon imao veliki uticaj na Putina, što je on više puta poricao, govoreći da osoba koja bi mogla da utiče na Putinove odluke ne postoji.

Kremlj, pak, ne poriče da je otac Tihov duhovnik.

- To je veoma privatna stvar, jednostavno ne znam - rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov, iako je potvrdio da je Tihon "veoma popularan" i da se njih dvojica dobro poznaju.

- Niko sa sigurnošću ne bi znao da li je on duhovnik ili nije. Ako neko zna da si duhovnik, onda više nisi duhovnik - rekao je Peskov.

Dopisnik Fajnenšnel tajmsa intervjuisao je oca Tihona i opisao ga kao vrlo urbanog, svetovnom životu bliskog čoveka, u smislu korišćenja novih tehnologija, mobilnosti (putuje po svim kontinentima), pa čak i fizičkog utiska koji ne pruža sliku izolovanog, mističnog askete kakvim je rusko pravoslavlje obilovalo i kakve je, na primer, opisivao Dostojevski u "Braći Karamazovima".

Otac Tihon, pak, nedavno je objavio autobiografiju "Svakodnevni sveci i druge priče" koja je bila takav bestseler da je prešišala čak i "50 nijansi sive". No u njoj nema ni reči o odnosu s prvim čovekom ruske države.

Skeptičniji promatrači smatraju da je Putinovo približavanje Crkvi ujedno pragmatičan politički potez u godinama kada mu je opao raniji 70-postotni rejting narodne podrške iz prvog mandata. S druge strane, premda Rusi u vrlo malom postotku redovno idu u crkve, neka novija istraživanja ističu da je Crkva druga institucija u koju građani imaju najviše poverenja. Inače, Rusija kao izrazito velika i multikonfesionalna država ima standarde koji su svetovni u poređenju s nekim drugim državama. Veronauka je kao izborni predmet u škole uvedena tek nedavno, s tim da su roditelji većine dece odabrali predmet koji se zove "istorija svetskih religija".

"Crkva je uvek osećala odgovornost za Rusiju"

Odnosi Ruske pravoslavne crkve i obaveštajne centrale u poslednjih 100 godina izuzetno su kompleksni.

- Ruska crkva stvorila je Rusiju. Rusija može biti poslušno dete, a ponekad je i dete koje ustaje protiv svojih roditelja. Ali crkva je uvek osećala odgovornost za Rusiju - jedan je od citata oca Tihona.

Danas su njegovi stavovi bliski konzervativnim jastrebovima koji moć vuku još iz bivšeg sovjetskog aparata. U zemlji koja je kroz istoriju stalno ideološki kombinovala približavanje Evropi i sopstveni "evroazijski put razvoja", otac Tihon je dao svoj doprinos otporu zapadnim uticajima - između ostalog, ideji individualizma.

Kao jedan od ideološki i naučno najkontroverznijih produkata njegovog delovanja, FT navodi dokumentarac "Pad carstva - pouka Vizantije" koji je režirao sam Tihon. U njemu se, kako piše FT, kao razlog za propast Vizantijskog carstva (na koje se poziva ideja Rusije kao "Trećeg Rima - Četvrtog biti neće") navode prozapadne reforme i uticaj zapadnjačkog individualizma koji je širen pod uticajem venecijanskih bankara.

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    3. april 2022 | 10:18

    PUTIN JE BOZIJOM VOLJOM PREDSEDNIK PRAVOSLAVNE RUSIJE NA KOJU KIDISU SATANISTI -NEONACISTI !!! PENTAGON SPREMA NAPAD NA KALINJINGRAD OVOGA MESECA PO ZELJI FINANSIJERA RATOVA KAKO BI IZAZVALI SVETSKI RAT I POGIBIJU PAR MILIJARDI LJUDI RADI SMANJENJA POPULACIJE !!! CRVENI ALARM!!!

  • gemathegreat

    3. april 2022 | 10:33

    Бог на небу Путин на земљи Слава Росии

  • Bog i

    3. april 2022 | 10:32

    Putin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA