≫ 

Satelitski snimci dokaz da su tela na ulici u Buči ležala nedeljama?

Satelitski snimci, koje je dostavio Maxar Technologies, pokazuju da je najmanje 11 ubijenih u Buči bilo na ulici od 11. marta

  • 17
Buča, satelitski snimci, Maxar Foto: Profimedia

Beživotna tela civila u Buči nedeljama su ležala na ulicama, uprkos ruskim tvrdnjama da su se ubistva dogodila nakon što su trupe otišle, navodi The New York Times.

Kremlj je optužen za masakr, Kijev ga je otpužio i za genocid, ali je Rusija demantovala da su njene trupe ubile civile i tvrdi da je sve laž i prevara.

Sada, analiza satelitskih snimaka pre i posle koju je napravio The New York Times pokazala je da su mnogi civili ubijeni pre više od tri nedelje - dok su ruske snage kontrolisale i grad i taj do regije Kijev.

Satelitski snimci, koje je novinama dostavio Maxar Technologies, pokazuju da je najmanje 11 ubijenih u Buči bilo na ulici od 11. marta.

Ove najnovije informacije pojavljuju se nakon što je Pentagon saopštio da su ruske snage odgovorne za zločine u ukrajinskom gradu Buča.

- Mislim da je prilično jasno, ne samo nama već i svetu, da su ruske snage odgovorne za zločine u Buči - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

- Koje su to jedinice tačno počinile, radi li se možda o plaćenicima ili čečeninima, u ovom trenutku ne možemo da kažemo. Ali sigurno ne sporimo da je to počinila ruska strana - rekao je Kirbi.

Šta tvrde Rusi

Ruski ambasador pri Savetu bezbednosti UN-a Vasilij Nebenzja rekao je da je priča o tome da je Rusija odgovorna za masakr u Buči velika laž.

- To je jasna provokacija u Gebelsovom stilu - izjavio je ruski ambasador pri UN-u.

On je potom rekao da želi da predstavi "prave dokaze o Buči".

- Dok je grad bio pod kontrolom ruske vojske, nijedan stanovnik nije bio žrtva nijednog nasilnog čina. Za to vreme su se stanovnici kretali slobodno. Koristili su mobilne telefone pa su mogli na društvenim mrežama da objave bilo koju sliku ili videosnimak nekog teoretskog nasilja da je to bio slučaj. Ali to se nije dogodilo - rekao je Nebenzja.

On je na objavio snimku gradonačelnika Buče za koju je rekao da je snimljena 31. marta i izneo tvrdnju da danima nakon odlaska ruske vojske nije bilo nikakvog spomena masakra sa ukranijske strane, a da se snimak tela na ulicama pojavio tek 3. aprila.

Nebenzja je pokazao i snimak ulaska ukrajinskih snaga za koji je rekao da datira od 2. aprilai da se na tom snimku ne vide tela i da niko od stanovnika se spominje masakr.

- Da sumiramo, nema nikakvih izveštaja o zločincima u Buči za koje sad okrivljuju rusku vojsku, koji bi se dogodili pre ulaska ukrajinske vojske u grad. Četiri dana nakon što je ruska vojska napustila grad, nije bilo nijednog, ponavljam, nijednog pomena zločina. Video sa telima se pojavljuje 3. aprila, pun je očitih laži. Tela su ležala na ulicama najmanje četiri dana, ali nisu ukočena. Kako je to moguće? To je protivno zakonima biologije. Nema ni znakova raspadanja. Na ranama nema krvi. To takođe pokazuje da je video lažan - rekao je ambasador.

Nebenzja je optužio Ukrajince da su oni ubili ljude koji su na rukama nosili bele trake, što je bio znak da je reč o civilima dok je grad bio pod ruskom kontrolom.

- Kad su ukrajinske snage ušle u grad, pucale su u ljude sa belim trakama, ubijajući civile. Postoji snimak razgovora između ukrajinskih trupa koja je bila objavljena na društvenim mrežama. Jedan radikal pita može li da puca u ljude bez plavih traka, a drugi mu odgovara: "Naravno" - rekao je Nebenzja.

Video: Snimak dronom razorene stambene četvrti Mariupolja dok se borbe nastavljaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    5. april 2022 | 07:54

    Ljudi pogledajte izveštaje patrika lankastera sa lica mesta pa će vam biti jasno ko ubija civile i šta se sve radi tamo od strane azova. Kakva se propaganda vodi protiv rusa to i ptice na grani vide.

  • Oki

    5. april 2022 | 07:49

    Američka nameštaljka.....pa oni su imali i dokaze za Irak pa šta bi......nema oružja za masovno uništenje.....sami sebi pobili narod da bi stvorili uslove za navodnu borbu protiv terorizma.,...budala je onaj ko vam više veruje......sad sve može da se namesti snimkom i sami sebi proveravaju autentičnost.....pa normalno da će biti protiv Rusa.....

  • Miki

    5. april 2022 | 08:15

    Nije vam to Srbija smradovimpa da izmislite zlocin da bi nas bombardobali!sve i da su rusi pobili te ljude mozete samo da osudjujete jer za nesro vise nemate onu stvar misevi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA