Sarkozi podržao Makrona uoči drugog kruga izbora: Delu tabora predsednika se to ne sviđa

Makron se u drugom krugu glasanja bori da ubedi glasače radničke klase da glasaju za njega, a ne za kandidatkinju krajnje desnice Marin Le Pen

  • 3
Nikolas Sarkozi, Emanuel Makron Foto: Profimedia/JULIEN DE ROSA/AFP, Tanjug/AP

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi podržao je danas Emanuela Makrona uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj.

Kako navodi Rojters, Sarkozijeva podrška sigurno će pomoći francuskom predsedniku da privuče glasače koji su podržali konzervativku Valeri Pekres u prvom krugu glasanja, ali bi mogla da odvrati levo orijentisane birače.

- Glasaću za Emanuela Makrona jer mislim da on ima neophodno iskustvo dok se suočavamo sa dubokom međunarodnom krizom, složenijom nego ikad - napisao je Sarkozi u objavi na društvenim mrežama.

Makron se u drugom krugu glasanja bori da ubedi glasače radničke klase da glasaju za njega, a ne za kandidatkinju krajnje desnice Marin Le Pen.

U Makronovom taboru, međutim, ima onih koji strahuju da bi podrška Sarkozija mogla da dovede do apstinencije dela glasača.

- On je ugledna ličnost desnice, ali ne jednoglasno i ostaje bauk za levicu - upozorio je bivši ministar socijalista koji se pridružio Makronovom taboru i razgovarao za Rojters pod uslovom da ostane anoniman.

Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Prema navodima izvora, Sarkozi i Makron su se zbližili u poslednjih pet godina, a predsednik je često pozivao svog prethodnika u Jelisejsku palatu na večere.

To je nagnalo mnoge u Makronovom taboru da spekulišu da je Sarkozi pripremao teren za savez između stranke desnog centra Republikanci i Makronove stranke Republika u pokretu.

- Mislim da će njihova partija nestati. Biće to dugo i bolno, ali će doći do reorganizacije i neki će nam se pridružiti u nekoj vrsti koalicije po određenim pitanjima - rekao je za Rojters izvor iz Makronove stranke.

Sarkozi je u današnjoj objavi izgleda upravo na to i mislio kada je napisao da počinje nova era, koja će zahtevati duboke promene, navodi agencija.

Ankete: Podrška Marin Le Pen veća za procenat nego juče

Kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen približila se aktuelnom šefu države Emanuelu Makronu, pobedniku prvog kruga predsedničkih izbora, i za nju bi glasao jedan procenat birača više u odnosu na prethodni dan, pokazuju rezultati anketa objavljenih danas.

Na sajtu centra za ispitivanje javnog mnjenja OpinionVej-Kea partners navodi se da bi da su izbori danas za Marin Le Pen glasalo 46 procenata glasača, a Makron bi osvojio 54 odsto glasova.

Anketa, koja je urađena za potrebe nekoliko francuskih medija, pokazuje da je podrška kandidatkinji desnice veća za procenat u odnosu na jučerašnje rezultate istog instituta.

Francuska izbori Mari Marine Le Pen Foto: Tanjug/AP

Prema istoj anketi, procenjuje se da će na birališta u drugom krugu izbora 24. aprila izaći 70 odsto birača.

Na izborima 2017. odziv je bio 74,56.

Video: Putin i Makron oči u oči zbog krize u Ukrajini: Evo šta je predsednik Rusije rekao

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    12. april 2022 | 16:30

    Sve moj do mojega

  • zoran

    12. april 2022 | 19:20

    Osudjeni predsjednik podrzava drugopg koji ce zavrsiti na sudu. Samo mi nesto nije poznato koji francunski predsjednik nije osudjen poslije reizbora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA