Ukrajina sumnja da su Rusi koristili hemijsko oružje u Mariupolju: Da li je to lako dokazivo?

Stručnjaci u ovoj situaciji nisu preterani optimisti i sumnjaju da ćemo odgovore o eventualnom korišćenju hemijskog oružja uskoro dobiti, kada je u pitanju Mariupolj

  • 4
Hemijsko oružje fosforna municija Foto-montaža: Shutterstock, Wikipedia/National Museum of the U.S. Air Force

Ukrajina trenutno istražuje tvrdnje da je na grad Mariupolj bačena otrovna supstanca, iako to još nije potvrđeno. Mnogi su nakon toga postavili pitanje na koji način se istražuje da li je upotrebljeno hemijsko oružje.

Ukrajinske agencije za sprovođenje zakona će verovatno biti prve koje će istražiti, ali postoje i timovi iz drugih zemalja koji istražuju navode o ratnim zločinima u Ukrajini.

Globalna organizacija za zaštitu hemijskog oružja, OPCV, saopštila je da prati situaciju, ali je malo verovatno da će u skorije vreme poslati tim u Mariupolj da istraži situaciju jer je situacija previše opasna.

Ako bi tim istraživao, pokušali bi da izgrade dokaze na osnovu laboratorijskih testova uzoraka prikupljenih na licu mesta i od žrtava.

To bi moglo uključivati uzimanje uzoraka tla i njihovo testiranje na tragove mogućeg hemijskog oružja, zajedno sa uzorcima krvi i urina žrtava, piše Sky news.

Istražitelji bi takođe intervjuisali svedoke, preživele i lekare koji su ih lečili.

OPCV je istraživao slične incidente u Siriji, gde su njeni stručnjaci potvrdili upotrebu hemijskog oružja. Damask, međutim, i dalje negira da je koristio takvo oružje.

Stručnjaci u ovoj situaciji nisu preterani optimisti i sumnjaju da ćemo odgovore o eventualnom korišćenju hemijskog oružja uskoro dobiti, kada je u pitanju Mariupolj.  

Mark-Majkl Blum, bivši šef laboratorije OPCV-a, a sada nezavisni konsultant, rekao je da s obzirom na trenutnu situaciju kakva postoji u Mariupolju, nemoguće je tačno utvrditi ove navode.

- Ne polažem prevelike nade u ovu istragu - rekao je on.

Podsetimo, ranije danas je zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Maljar saopštila da Ukrajina proverava nepotvrđene informacije da je Rusija možda koristila hemijsko oružje prilikom opkoljavanja Mariupolja.

- Postoji teorija da bi to mogla da bude fosforna municija. Zvanična informacija će doći kasnije - rekla je ona.

U EU kažu da još nemaju konketne zaključke povodom medijskih izveštaja o navodnoj upotrebi hemijskih supstanci od strane ruskih vojnih snaga u Mariupolju, ali i naglašavaju da, u slučaju da se takve optužbe potvrde, to ne bi bio prvi slučaj da je Rusija nelegalno koristila hemijsko oružje.

- Odgovorni za upotrebu hemijskih supstanci kao oružja odgovaraće. Nažalost ovo nije prvi put da svet čuje o nelegalnoj upotrebi hemijskog oružja od strane ruskih organa bezbednosti - poručila je portaprolka Evropske komisije Nabila Masrali.

Video: Snimak dronom razorene stambene četvrti Mariupolja dok se borbe nastavljaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сварог

    13. april 2022 | 06:19

    Спремате ту причу са Западом још од почетка.

  • Cika Velja

    13. april 2022 | 10:19

    Promenili dilera,pa misle da su im Rusi nesto bacili,jer im nikako nije dobro!

  • Beograd🇷🇸

    13. april 2022 | 09:37

    Zasto grad je pao sto da bace

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA