Makron: Bio bih oprezan sa upotrebom termina genocid

On je još rekao da ono što se sa sigurnošću može reći jeste da je situacija neprihvatljiva i da se radi o ratnim zločinima

  • 8
Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je danas da rusko postupanje u Ukrajini nazove genocidom, prenosi CNN.

Upitan, tokom intervjua za televiziju "Frans 2", da li bi on, poput američkog predsednika Džozefa Bajdena, koristio formulaciju "genocid", u opisivanju ubijanja Ukrajinaca od strane ruske vojske, Makron je rekao da je potreban oprez prilikom upotrebe tog termina i naglasio da eskalacija retorike neće doprineti obnavljanju mira.

- Bio bih oprezan sa upotrebom takvih termina danas, jer su ova dva naroda (Rusi i Ukrajinci) braća. Želim da nastavim da pokušavam, koliko god mogu, da zaustavim ovaj rat i obnovim mir. Nisam siguran da eskalacija retorike može da posluži tom cilju“- saopštio je Makron.

On je još rekao da ono što se sa sigurnošću može reći jeste da je situacija neprihvatljiva i da se radi o ratnim zločinima, navodi američka televizija.

- Svedoci smo ratnih zločina bez presedana na našem tlu, na tlu Evrope - naglasio je francuski predsednik.

Makron je ukazao na saradnju Francuske sa Ukrajinom u istrazi navodnih ratnih zločina.

- Rusija je jednostrano započela izuzetno brutalan rat, sada je utvrđeno da je njena vojska počinila ratne zločine i moramo pronaći one koji su odgovorni - rekao je francuski predsednik.

Američki predsednik Džozef Bajden, koji je ranije indirektno izneo kvalifikaciju da napad Rusije na Ukrajinu predstavlja genocid, u obraćanju novinarima u Ajovi je direktno potvrdio ovaj stav i optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da uništi ukrajinski narod.

Drugi svetski lideri, kao što su Boris Džonson iz Velike Britanije i poljski premijer Andžej Duda, takođe su koristili reč genocid da opišu ruske akcije u Ukrajini, navodi CNN.

Video: Putin i Makron oči u oči zbog krize u Ukrajini: Evo šta je predsednik Rusije rekao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žile

    13. april 2022 | 11:33

    Na Ukrajina je genocid, a na Srbiju nije. Djubrad belosvetska doćiće i vama kraj.

  • Boža zemunac

    13. april 2022 | 11:18

    Otići ćeš i ti. Živi bili pa videli.

  • naravno

    13. april 2022 | 11:37

    I opet greh ide na dušu zapada dragi moji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA