Strašno upozorenje najvećeg živog svetskog filozofa: Približavamo se najopasnijoj tački u ljudskoj istoriji

Poznati lingvista i društveni kritičar proživeo je nekoliko važnih događaja 20. veka, ali kaže da se sada "suočavamo sa perspektivom uništenja" ljudskog života na Zemlji

  • 10
Noam Chomsky, Noam Čomski Foto: Profimedia/Heuler Andrey/AFP

Uz tekuću klimatsku krizu i mogućnost izbijanja nuklearnog rata, Noam Čomski (93), koji važi za jednog od najvažnijih živih svetskih intelektualaca, upozorava da se "približavamo najopasnijoj tački u istoriji čovečanstva".

Poznati lingvista i društveni kritičar proživeo je nekoliko važnih događaja 20. veka. U nedavnom intervjuu za The New Statesman, prisetio se kako se osećao užasnuto dok je "slušao Hitlerove govore na radiju" kada je imao šest godina i pisao o padu Barselone 1939. kada je imao 10 godina.

Međutim, sada Čomski kaže da se "suočavamo sa perspektivom uništenja" ljudskog života na Zemlji.

Klimatske promene

Klimatske promene bile su centralna tema njegovih skorašnjih radova, u kojima piše o neraskidivoj vezi globalnog zagrevanja i kapitalizma. On je smatrao da je Zemlja neizdrživa u "vremenskoj skali" koju su kapitalističke zemlje kao što su SAD napravile za nju, čak i uz uspostavljanje politike posvećene smanjenju proizvodnje ugljenika.

- Ne postoji niko drugi osim Donalda Trampa - u istoriji - ko je učinio više da pokuša da dovede ljudsku rasu do izumiranja - rekao je Čomski, dodajući da "ništa drugo nije bitno" ukoliko je budućnost uništena.

On je naveo Trampovu politiku koja se fokusira na "maksimiziranje fosilnih goriva" i "smanjivanje" propisa koji se bave klimatskim promenama.

Čomski je takođe uporedio "Trampov fanatizam" sa Hitlerovim nacističkim mitinzima, opisujući, posebno, snažnu bazu republikanaca protiv rešavanja klimatskih promena kao "zaista opasnu pobunu". On je opisao partijsko zanemarivanje globalnog zagrevanja kao "smrtnu presudu" za čovečanstvo.

Rusija - Ukrajina

Otac Čomskog, koji je bio jevrejskog porekla, rođen je u današnjoj Ukrajini. Na pitanje koje bi mogle biti motivacije ruskog predsednika Vladimira Putina za specijalnu operaciju u Ukrajini, Čomski je izjavio da nije dovoljno da se sukob jednostavno otpiše kao stvar Putinovog "izvrnutog" uma.

- Putin je zabrinut za demokratiju kao i mi - rekao je Čomski, misleći na istoriju političkog i ekonomskog dometa SAD na Istoku. Kao primer je naveo septembar 2021, kada su SAD poslale Ukrajini napredno oružje u ime "pojačane vojne saradnje".

Čomski je ukazao i na "Iran 1953, Gvatemalu 1954. i Čile 1973." pre nego što je rekao "da bismo trebali da poštujemo i divimo se ogromnoj posvećenosti Vašingtona suverenitetu i demokratiji".

Rusija - Kina

Na pitanje o odnosima Rusije sa Kinom i da li misli da postoji šansa da oni udruže snage kako bi postali supersila u trenutnim okolnostima, Čomski je odgovorio da je to odnos zasnovan na strategiji, a ne na pravom "partnerstvu".

Praveći poređenja sa nedostatkom globalne vojne podrške za invaziju SAD na Irak, koju je osudio kao zločin prerušen u "plemenite namere", Čomski je predvideo da će Kina, zajedno sa ostatkom sveta, ostati uglavnom odsutna iz rata u Ukrajini.

Video: 33 puta jača od Debelog čoveka bačenog na Hirošimu: 5 činjenica o ruskim hipersoničnim raketama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. april 2022 | 07:41

    POVRATAK NACIZMA NA ZAPADU POD OKRILJEM ,DEMOKRATSKIH,ZEMALJA I PARANOICNA RUSOFOBIJA KAO I KINOFOBIJA DOVESCE NAS DO KRAJA!!! OVA GODINA JE RATNA GODINA !!!! RAT JE POCEO POSLE BIOLODKOG RATA U SVETU!!!!

  • Verujte

    15. april 2022 | 02:03

    Nisam filozof ali sam došao do istog zaključka, nato iscrpljuje Rusiju, naoružava ukrose i čeka da napadne kad bude smatrao da je Rusija dovoljno oslabljena, isto tako Rus neće dozvoliti poraz pa će posegnuti za nuklearnim naoružanjem što će izazvati kontra udar zapada i onda teško svima osim onima koji imaju podzemna skloništa sa hranom i vodom za par godina života

  • Рашо

    16. april 2022 | 11:02

    Е због овога западни свет пропада! "Највећи ум данашњег света", који је наравно са запада као да само тамо живе разумна и мислећа бића, јефтино околиша и избегава да каже суштину. Не чусмо ни реч критике за било ког другог председника САД само му је Трамп споран а једини није започео неки рат! Иако је рођен у Украјини он "не зна" и неће да каже шта су украјински нацисти били и шта су сада. Неће, као што и други Јевреји ћуте, о томе да су највише њихови сународници финансирали и успон Хитлера а да је злато и драгоцености жртава њихове сабраће али и других завршили поново у њиховим банкама. Због тих љигавости запад и пропада и овај "мудри" старац не прича о суштини али зато 87% човечанства зна и види и нису сада уз запад. Пропушта мудри старац да укаже на обнову нацизма, на незајажљивост западних капиталиста, на бедомучну пљачку и ратове које воде против остатка света него прича и екологији и клими. Срамотно! Оваквим ставовима он доводи у питање и саму своју мудрост. Јер неће свет опстати ако ми будемо лагали сами себе, затварали очи и игнорисали чињенице и стварност. Све то што они чине изазива последице и оне неће нестати ако ми то све будемо игнорисали како то Запад покушава да ради!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA