≫ 

Izrael testirao supermoderno lasersko oružje: "Istorijski momenat u razvoju naoružanja"

Biće potrebno vreme pre nego što sistem bude u potpunosti operativan

  • 6
Izrael laser vojska odbrana Foto: Gov.il/Ministry of Defense

Izrael je napravio značajan korak u osposobljavanju svog revolucionarnog laserskog sistema izvodeći niz testiranja ovog moćnog oružja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Eksperimenti, koje su na jugu zemlje sproveli Direktorat za istraživanje i razvoj pri Ministarstvu odbrane pokazali su da je ovaj laserski sistem uspešno presreo bespilotne letelice, minobacače, rakete i protivtenkovske projektile u različitim scenarijima.

- Ovo je istorijski trenutak u razvoju oružja. Po prvi put, sistem naoružanja koji je zasnovan na energiji zapravo funkcioniše. Ne govorim o idejama, već o sistemu koji funkcioniše - saopštio je danas brigadni general Janiv Rotem.

On je dodao da je njihova misija bila jasna - da pokažu da njihovo oružje funkcioniše pre obeležavanja Psaha praznika, kao što su i planirali. Janiv je objasnio da je serija testiranja koju su obavili omogućila Izraelu da uđe u potpuno novu eru.

- Niko na svetu do sada nije pokazao ovakve sposobnosti. Izrael je prvi pokušao. Nalazimo se u vremenu novih vrsta oružja koje je zasnovano na energiji i mi smo tu - rekao je on.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc izjavio je da je njegova zemlja postala jedna od prvih koja je uspela da razvije moćnu lasersku tehnologiju po operativnim standardima i koja može da izvrši presretanja, piše Jerusalem Post.

- Oružje koje je zasnovano na energiji sa moćnim laserom je, po mom mišljenju, veoma značajan pomak. Ovaj sistem će doprineti smanjenju sposobnosti neprijatelja u svim uslovima - rekao je on.

On je dodao da će biti potrebno vreme pre nego što sistem bude u potpunosti operativan.

- Po prvi put je laserski sistem presreo ciljeve na velikoj udaljenosti. Zahvaljujući izraelskim inovacijama, vojnom estamblišmentu i industriji koje su se udružile, ovo dostignuće će biti štit koji će omogućiti bezbednost za građane Izraela.

Ministar je rekao da će ovaj sistem poboljšati operativne sposobnosti vojske i da će omogućiti fleksibilnost Vladi i mogućnost "da diše" u slučaju izbijanja rata.

On je u martu odobrio izdvajanje nekoliko desetina miliona dolara za razvoj laserskih sistema. Ministarstvo odbrane je potpisalo sporazum sa kompanijom "RADS" o razvoju ovih sistema koji će biti integrisani u  u čuveni izraelski protiv vazdušni sistem "Gvozdena kupola".

Velika prednost ovog sistema je niska cena

Prema rečima brigadira Rotema, ovaj sistem će moći da presretne ciljeve koji su daljeni između osam i deset kilometara laserom čija snaga prelazi 100 kilovata.

On je dodao da su različite simulacije pokazale da da je ovaj sistem bio aktivan tokom sukoba sa Hamasom koji se dogodio u maju prošle godine, da bi uspeo da presretne stotine raketa.

Preko 4.000 raketa i minobacača ispaljeno je ka Izraelu tokom borbi koje su trajale 11 dana, a svaki presretač koštao je desetine hiljada dolara.

- Krećemo u projekat kako bismo završili razvoj i ovaj sistem će biti operativan i postavljen širom zemlje u narednih deset godina - objasnio je on.

rotem je saopštio da će ovaj sistem prvo biti postavljen u južnom delu zemljeu blizini Pojasa Gaze u kom u svakom trenutku može doći do sukoba.

Izraelski sveobuhvatni zaštitni sistem koji se suprotstavlja rastućim raketnim pretnjama uključuje Gvozdenu kupolu dizajniranu da obara rakete kratkog dometa, sistem Strela (Strela-2 i Strela-3) koji presreće balističke rakete izvan Zemljine atmosfere i Dejvidovu protivraketnu odbranu, sistem koji je projektovan za presretanje taktičkih balističkih projektila, raketa srednjeg i dugog dometa, kao i krstarećih raketa ispaljenih na dometima između 40 i 300 km.

Međutim, velika mana ovih sistema je što su jako skupi, dok laserski sistem košta nekoliko dolara po impulsu.

- Sistem je efikasan, lak i precizan za rukovanje i znatno jeftiniji od bilo kog drugog sistema protivvazdušne odbrane - rekao je ministar odbrane.

Pored arsenala koji poseduju militarističke grupe u Pojasu Gaze, Izrael smatra da je iranski nuklearni program jedna od najvećih pretnji. IDF je priznao da iranska raketna pretnja predstavlja veliki problem za Izrael koji, uprkos svojoj višeslojnoj protivvazdušnoj odbrani, možda neće moći da se izbori sa intenzivnim raketnim sistemima koje ispaljuju Iran i njegove proksi grupe poput Hezbolaha u Libanu ili Šiita.

Ministarstvo odbrane nastaviće da unapređuje sistem i razvija vazdušni laserski sistem velike snage sa Elbit sistemima koji će se ugrađivati na avione i bespilotne letelice, kao i laserski sistem koji će biti mobilan za manevrisanje kopnenih snaga.

Metoda presretanja u vazduhu, korišćenjem moćnog lasera, ima mnoge prednosti, uključujući nisku cenu, mogućnost efikasnog presretanja pretnji koje se nalaze na velikoj udaljenosti i na velikim visinama bez obzira na vremenske uslove i mogućnost odbrane ogromnih područja.

Video: Izrael izvršio 120 napada na pojas Gaze: Snimci 24-časovnog bombardovanja!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    14. april 2022 | 21:41

    Umesto svetski ludaci sto trose narodne pare za razvoj oruzja masovnog unistenja bolje te pare ulagati u razvoj medicine za spasavanje zivota od opakih bolesti i opsanih virusa.

  • Dzaba

    14. april 2022 | 22:02

    EMP je oruzje sadasnjosti i buducnosti i za sva vremena.

  • Vlada

    14. april 2022 | 21:41

    Ne verujem da radi, ipak mi liči na američku propagandu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA