≫ 

Počinje bitka za Donbas: Kakva je vojna moć Rusije i Ukrajine na istoku?

Na Istoku, Ukrajina ima dovoljno vojnika, međutim ono što im nedostaje je vojna oprema, dok kod Rusije važi obrnuto

  • 6
Rusija Ukrajina vojska sukob zastava Foto: Shutterstock

Zvaničnici iz Moskve i Kijeva saopštili su da je dugoočekivana borba za Donbas i druga faza sukoba u Ukrajini počela. Mnogi su se odmah zapitali kakva je vojna moć Rusije i Ukrajine na Istočnom frontu.

Moskva već nekoliko nedelja nastavlja da koncentriše trupe i šalje nove jedinice u region Donbasa. Američki zvaničnici kažu da Rusija sada ima 76 borbenih grupa na Istoku, a da im se nedavno pridružilo još 11. U svakoj grupi nalazi se od 700 do 900 vojnika i veća količina ratne opreme.

Drugim rečima, u Donbasu se nalazi oko 70.000 ruskih vojnika, pokazuju poslednje porcene Ukrajinaca.

Ruski stručnjak za bezbednost doktorka Aglaja Snetkov kaže da se oko lučkog grada Mariupolja, oko kog se poslednjih dana vode najžustrije borbe nalaze još 22 borbene grupe.

Ukoliko bi taj ključni grad pao, to bi omogućilo ruskim snagama da se pomere na sever i uključe u borbu za Donbas, što bi moglo da ima veliku ulogu na ishod same borbe.

Ukrajinske snage

Iako imamo procene o broju ruskih snaga koji su stacionirani u ovoj regiji, akoji uglavnom stižu iz različitih izveštaja zapadnih agencija, malo informacija ima o kapacitetu ukrajinskih snaga i njihovim gubicima.

Ovo se, prema mišljenju stručnjaka dešava delimično jer Ukrajina ne želi da deli ove informacije, jer bi one mogle da idu u prilog njihovom neprijatelju.

- Čini se i da Zapad sledi ovaj prećutni dogovor sa Ukrajincima, pa vrlo slabo govore o ukrajinskim vojnim kapacitetima - kaže Snetkova za BBC.

Na početku sukoba, Ukrajina je imala deset brigada na istoku zemlje, koje važe za najobučenije i najbolje opremljene vojnike u zemlji.

Na Istoku, Ukrajina ima dovoljno vojnika, međutim ono što im nedostaje je vojna oprema, dok kod Rusije važi obrnuto.

Bitke na istoku će se verovatno razlikovati od ranijih borbi koje su vođene oko Kijeva, a mnogi smatraju da će podsećati na one koje su vođene tokom Drugog svetskog rata.

- Te borbe su uključivale kopanje rovova i korišćenje teške opreme poput tenkova - kaže ona.

Ona dodaje da bi ruske strane mogle da zauzmu ovu regiju uz veliku koncentraciju artiljerije i veliki broj vojnika, ali takođe smatra da će dramatičan uspeh biti manje verovatan.

Video: Ljute borbe nastavljene u Mariupolju: Počeo novi napad na Azovstal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA