≫ 

Putinov "Satan 2" je pretnja za ceo svet: Ovo je domet monstruoznog oružja

To je jedna od ruskih raketa sledeće generacije koje je Putin nazvao "nepobedivim"

  • 38

Rusija je probno lansirala novu interkontinentalnu balističku raketu sa nuklearnim oružjem Sarmat. Ovu raketu zapadni mediji nazivaju "Satana 2", a Rusija tvrdi da može da dostigne brzinu od 16.000 milja na sat (25.750 kilometara) i da može da rasporedi 10 ili više bojevih glava na svaku raketu.

Satana navodno može da "pogodi bilo šta na Zemlji" i može biti ispaljena preko bilo kojeg od Zemljinih polova.

Vest o probnom lansiranju rakete objavljena je u sredu, 20. aprila.

Govoreći na ruskoj televiziji, Putin je čestitao vojsci na uspešnom testiranju rakete.

- Ovo zaista jedinstveno oružje će ojačati borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano obezbediti sigurnost Rusije od spoljnih pretnji i naterati da razmisle one koji u žaru agresivne retorike pokušavaju da ugroze našu zemlju - dodao je on.

Zapadni analitičari su interkontinentalnu balističku raketu Sarmat (ICBM) nazvali Satana 2.

To je jedna od ruskih raketa sledeće generacije koje je Putin nazvao "nepobedivim", a među njima su i hipersonične rakete Kinžal i Avangard.

- Sarmat je najmoćnija raketa sa najdužim dometom uništavanja ciljeva na svetu, što će značajno povećati borbenu moć strateških nuklearnih snaga naše zemlje - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sarmat je težak više od 200 tona i domet joj je 18.000 kilometara. Rusija tvrdi da Sarmat može da dostigne brzinu od 25.750 kilometara na sat i da može da rasporedi 10 ili više bojevih glava na svaku raketu.

Raketa dugog dometa je u razvoju od 2000-ih.

Sa Sarmatom, Rusija ima opciju da je ispali preko bilo kojeg od Zemljinih polova. Smatra se velikim izazovom za zemaljske i satelitske radarske sisteme i sisteme za praćenje.

"Satanin sin"

Vojni analitičari smatraju da se ne radi o neposrednoj pretnji Zapadu, već o razvoju programa ICBM-a. Sarmat bi trebalo da zameni ICBM Voevoda iz sovjetske ere, koji je u NATO-ovim krugovima poznat kao SS-18 Satana.

Hans Kristensen, direktor programa Nuclear Information Project u sklopu Saveza američkih naučnika, rekao je da je razvoj Sarmata na tekuće gorivo zapravo "ušminkani" originalni projektil Satana.

- Ima slične sposobnosti kao i SS-18, ali je verovatno bilo nekih poboljšanja ispod haube - rekao je Kristensen za CNN.

Poput SS-18, Sarmat bi mogao nositi 10, a možda i više nuklearnih bojevih glava s dometom do 18.000 kilometara, što znači da bi mogao ciljati kontinentalni dio SAD-a.

Kristensen je rekao da je Rusija u poslednjih godinu dana nadograđivala postrojenje za lansiranje Sarmata i da je program nekoliko puta kasnio, odnosno da je projektil trebao biti lansiran još prošle godine.

Kada bude operativan, Sarmat, kao i svi projektili koji se lansiraju s raketnog silosa, verovatno će biti u većem stanju pripravnosti od ICBM-a baziranih na mobilnim platformama, navodi Kristensen.

- To je zato što su silosi stacionarni i stoga podložniji napadima neprijateljskih snaga - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA