Muslimani divljaci - na posterima u njujorškom metrou!

Na plakatima piše: "U ratu između civilizovanog čoveka i divljaka, podržite civilizovanog. Podržite Izrael, porazite džihad"

  • 0

U trenutku kada muslimani širom sveta protestuju zbog kalifornijskog filma "Nevinost muslimana", koji vređa proroka Muhameda, u podzemnoj železnici u Njujorku biće postavljeni provokativni oglasi, na kojima se muslimani izjednačavaju sa ekstremistima i divljacima.

Konzervativna američka blogerka Pamela Geler, poznata po tome što je predvodila kampanju protiv jednog islamskog centra u blizini mesta terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, dobila je sudsku presudu kojom joj je dozvoljeno da sutra postavi pomenute postere na deset stanica metroa.

Na posteru piše: "U ratu između civilizovanog čoveka i divljaka, podržite civilizovanog. Podržite Izrael, porazite džihad".

Taj natpis nedavno je postavljen na autobuse u San Francisku, što je neke navelo na to da crtaju po posteru i uklone reči poput džihada ili svetog rata.

Gelerova smatra da je presuda "pobeda Prvog amandmana", koji se odnosi na slobodu govora, i ističe da američke vlasti ne treba da nagrađuju ekstremizam.

- Šta da radimo, da nagrađujemo islamski ekstremizam? Nemam nameru da žrtvujem svoje slobode da ne bih vređala divljake - rekla je Gelerova.

Gelerova je u četvrtak podnela tužbu i u Vašingtonu, gde su joj vlasti zabranile da postavlja postere na stanicama javnog prevoza, imajući u vidu žestoku reakciju zbog antiislamskog filma na Bliskom istoku, prenosi AP.

AP prenosi reči Abdula Jasara, muslimana iz Njujorka, koji smatra da je oglas Gelerove uznemirjujći za muslimane i da ne vodi računa o njihovim osećanjima.

- Ukoliko ne želite da se ovde ponovi ono što se događalo u Libiji i Egiptu, ne treba tako nešto da postavljate. Međutim, ovo je slobodna zemlja i oni imaju pravo da to rade, ali onda i muslimani imaju pravo da postavljaju svoje oglase - rekao je on.

- Njujorška policija zasad ne planira da pojača bezbednost, niti je primila bilo kakve pretnje - saopštio je portparol policije Pol Braun.

Film "Nevinost muslimana" snimljen je u Kaliforniji i delo je izraelskog Jevrejina Sama Bazila, a prema njegovim rečima, finansiran je sredstvima više od 100 jevrejskih donacija.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA