Majka, osuđena na smrt, dan pre zakazanog pogubljenja dobila vest koju je čekala godinama: Tvrdi da je nevina

Melisa Lusio je osuđena na smrt 2008. godine nakon što su tužioci tvrdili da je njena ćerka Maraja umrla nakon toga što ju je majka fizički zlostavljala

  • 1

Apelacioni sud u Teksasu izdao je odlaganje pogubljenja za Melisu Lusio koje je bilo zakazano za sutra, naloživši nižem sudu da razmotri nove dokaze o njenoj nevinosti u slučaju smrti njene dvogodišnje ćerke Maraje.

U izjavi, Melisa je zahvalila žalbenom sudu što joj je dao šansu "da živi i dokaže svoju nevinost".

- Maraja je u mom srcu danas i uvek - rekla je ona, preneo je The Guardian.

Sandra Babkok, jedan od advokata iz Melisinog pravnog tima i profesor na pravnom fakultetu Kornel, rekla je da je odluka suda utrla put za novo suđenje koje će omogućiti poroti da sasluša dokaze koji nisu bili izvedeni na njenom prvobitnom suđenju 2008. godine. Dvanaest članova porote sa tog suđenja reklo je da bi, da su znali šta se sada zna o slučaju, odlučili drugačije.

- Melisin život je važan. Kao neko ko je preživeo seksualno zlostavljanje u detinjstvu i nasilje od strane intimnog partnera, a sada zaključana poslednjih 15 godina, Melisin glas i iskustva nikada nisu cenjeni. Odluka Suda signalizira njegovu spremnost da konačno čuje Melisinu stranu priče - rekla je Babkok.

Advokati Melise Lusio, majke koja je osuđena na smrtnu kaznu zbog ubistva ćerke, prethodno su dali poslednju ponudu okružnom tužiocu da povuče datum njenog pogubljenja, koristeći njegovo sopstveno svedočenje pod zakletvom protiv njega.

U ponedeljak ujutru, pravni tim Melise Lusio (53) je podneo dodatnu dopunu prethodnom zahtevu tražeći od tužioca da povuče nalog kojim se određuje datum izvršenja njenog pogubljenja koje je bilo zakazano za sutra.

Nova prijava uključivala je "ogromne dokaze" da bi njeno pogubljenje predstavljalo "grešku pravde", uključujući i prijavu na 242 stranice podnetu 15. aprila u kojoj se od Teksaškog žalbenog suda u Teksasu traži da odobri odlaganje izvršenja.

Takođe uključuje transkript svedočenja Luisa Saenza, okružnog tužioca, pod zakletvom pred Privremenom studijskom komisijom za reformu krivičnog pravosuđa ranije ovog meseca, gde je obećao da će se umešati i zaustaviti njeno pogubljenje pre nego što bude prekasno.

Latinoamerikanka, majka 14 dece, dugo je tvrdila da je nevina, rekavši da je njena devojčica umrla od posledica povreda od slučajnog pada niz stepenice dva dana ranije.

Kancelarija okružnog tužioca je zatražila smrtnu presudu i datum pogubljenja za Lusio, što je dovelo do toga da je njen datum pogubljenja određen još u januaru.

Tužilac je stoga takođe imao ovlašćenje da povuče njen datum izvršenja u bilo kom trenutku.

Njen pravni tim je prvobitno podneo zahtev tražeći od tužioca da povuče njeno pogubljenje 8. februara.

Do sada je davao pomešane poruke o tome da li će se umešati i zaustaviti pogubljenje.

Ranije ovog meseca, tokom spornog saslušanja koje je vodila dvostranačka grupa državnih poslanika, Saenz je prvobitno odbio da preduzme bilo kakvu akciju da zaustavi pogubljenje Melise Lusio i doveo u sumnju nove dokaze koji sugerišu da ona nije odgovorna za Marajinu smrt.

Kasnije na saslušanju, međutim, Saenz je popustio rekavši da veruje da će Apelacioni sud u Teksasu odložiti, ali da ako ne budu to uradili, on hoće.

- Ako optužena ne dobije odlaganje do određenog dana, onda ću učiniti ono što moram i zaustaviti to - rekao je on.

Melisa Lusio je osuđena na smrt 2008. godine nakon što su tužioci tvrdili da je Maraja umrla od toga što ju je njena majka fizički zlostavljala.

Poslednjih 14 godina, Lusio je insistirala na tome da je nevina, i da se nije ni dogodilo ubistvo, već da je njena ćerka nažalost preminula od povreda izazvanih padom niz stepenice dva dana ranije.

Njeni advokati kažu da je "iznuđeno lažno priznanje" korišćeno da se Lusio osudi nakon što je trudna, ožalošćena majka "izmanipulisana" u agresivnom petosatnom ispitivanju od strane policajaca u satima nakon iznenadne smrti njene ćerke.

Ključno stručno svedočenje odbrane takođe je isključeno iz njenog suđenja, dok su lažni naučni dokazi o povredama deteta predstavljeni poroti, a Lusio je od samog početka bila podvrgnut rodnoj pristrasnosti, navodi njen pravni tim.

Sva Melisina preživela deca su molila teksaške vlasti da ne ubiju njihovu majku.

Poznate ličnosti, javne ličnosti i državni poslanici pozivaju da se njeno pogubljenje zaustavi.

Video: Muškarac ubio svoje troje dece i suprugu, pa onda i sebe: Krvoproliće u crkvi u Sakramentu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XX

    26. april 2022 | 16:43

    Zakon je nekada prestrog, a nekada suvise blag. Gde se izgubila zlatna sredina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA