Bivši agent tajne službe kojeg je Bajden pomilovao: Ko je Abraham Bolden?

Osuđen je 1964. zbog optužbi za primanje mita

  • 0
Abraham Bolden Foto: Tanjug/AP

Prvi Afroamerikanac koji je služio kao predsedničko obezbeđenje je među tri osobe koje je pomilovao američki predsednik Džo Bajden.

Abraham V. Bolden stariji (86) osuđen je 1964. zbog optužbi za primanje mita.

Bela kuća je takođe saopštila da su zatvorske kazne za još 75 osoba, od kojih je većina služila kaznu zbog krivičnih dela narkotika, skraćene.

Ustav SAD daje predsednicima ovlašćenje da pomiluju osuđene ili da skraćuju kazne, a jučerašnja pomilovanja su prva otkako je Bajden na čelu države.

- Amerika je nacija zakona i druge šanse, iskupljenja i rehabilitacije. Pomaganje onima koji su odslužili svoju kaznu da se vrate porodicama i postanu članovi svojih zajednica jedan je od najefikasnijih načina za smanjenje recidiva (ponavljanja krivičnih dela) i smanjenje kriminala - rekao je Bajden.

Tri osobe koje će pomilovati su Abraham Bolden (86) iz Čikaga u Ilinoisu, Beti Džo Bogans (51) iz Hjustona u Teksasu i Dekster Judžin Džekson (52) iz Atine u Džordžiji.

Ko je Abraham Bolden?

Abraham Bolden je postavljen na mesto u Tajnoj službi predsednika Džona F. Kenedija 1961. godine, kada je imao 26 godina.

Tako je bivši saobraćajni policajac postao prvi Afroamerikanac koji je čuvao američkog predsednika, prenosi BBC.

Prema njegovim rečima, Kenedi ga je jednom predstavio kao "Džekija Robinsona iz Tajne službe", misleći na američkog profesionalnog igrača bejzbola, koji je postao prvi Afroamerikanac koji je igrao u Glavnoj ligi bejzbola (MLB) u modernoj eri.

Godine 1964. Bolden je otpušten iz Tajne službe nakon što je optužen za pokušaj prodaje vladinog dosijea u zamenu za mito od 50.000 dolara.

On je negirao optužbe, tvrdeći da mu je namešteno jer je pokušao da razotkrije nedolično ponašanje unutar agencije.

Među njegovim optužbama bile su da su agenti Tajne službe mnogo pili na poslu, propuštali smene i koristili službena vozila da prevoze žene ili posećuju barove. Takođe je rekao da se suočio sa rasnim zlostavljanjem od strane saradnika.

Sakupio je novac za svoju pravnu odbranu kroz seriju klavirskih recitala u Čikagu.

Abraham Bolden Foto: Tanjug/AP

Posle nesložne porote na prvom suđenju, on je osuđen na ponovljenom suđenju na 15 godina zatvora, iako su neki svedoci rekli da su ih tužioci pritiskali da lažu.

Bolden je služio 39 meseci u saveznom zatvoru, uz uslovnu kaznu od dve i po godine.

Bogans i Džekson, koji će uz Boldena biti pomilovani, služili su kaznu u saveznom zatvoru zbog optužbi za posedovanje i distribuciju droge.

Bajden je napisao da su njih troje "pokazali svoju posvećenost rehabilitaciji i svaki dan nastoje da uzvrate i daju doprinos svojim zajednicama".

Pomilovanje ne znači da je osoba proglašena nevinom, ali uklanja ograničenja nametnuta osudom.

Mnogi od 75 Amerikanaca čije su kazne skraćene u utorak "dobile bi nižu kaznu da su danas optuženi za isto delo" zbog nedavnih reformi krivičnog pravosuđa, rekao je Bajden.

Nekoliko ih je već bilo u kućnom pritvoru zbog pandemije korona virusa.

Takođe u utorak, Bela kuća je najavila niz novih mera koje imaju za cilj da pomognu bivšim zatvorenicima da se uspešno vrate u društvo.

Oni uključuju federalni program od 145 miliona dolara (oko 136 miliona evra) za obuku za posao i podršku pri zapošljavanju, kao i prošireni pristup stanovanju, zdravstvenoj zaštiti i kapitalu, uključujući uklanjanje kriminalne istorije iz federalnih aplikacija za grantove za mala preduzeća.

Sa više od dva miliona ljudi iza rešetaka, SAD imaju najvišu stopu zatvaranja u svetu, iako je taj broj opao poslednjih godina.

Podsećanja radi, bivši američki predsednik Donald Tramp često je tražio pomilovanja. U poslednjim satima svog predsedničkog mandata 2020. godine, Tramp je izdao više od 140 pomilovanja i izmena, uključujući svog bivšeg glavnog stratega Stiva Benona i repere Lila Vejna i Kodaka Bleka.

Video: Frajer iz Bajdenove pratnje za kojim su žene odlepile: On osvaja srca širom sveta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA