≫ 

Preokret: Vazduhoplovstvo Ukrajine se oglasilo o navodnoj pogibiji "duha Kijeva", tvrde da je ovo prava istina

Kako navode, "duh Kijeva" je izmišljen lik koji personifikuje mnoge ukrajinske vojne pilote, ne samo jednog

  • 7

U mnogim svetskim medijima proširila se informacija o smrti pilota Stepana Tarabalke, koji je predstavljen kao "duh Kijeva".

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine je ukazalo da informacija koja se širi društvenim mrežama o pogibiji "duha Kijeva" nije tačna. Ali ne zato što je "duh" živ, već zato što on ne postoji. Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine zamolilo je preko Tvitera Ukrajince da ne šire lažne podatke o "duhu Kijeva".

Kako se navodi u Tvitu, "duh Kijeva" je izmišljen lik koji personifikuje mnoge ukrajinske vojne pilote, ne samo jednog. Podsetimo, informaciju o pogibiji legendarnog pilota prvi je izvestio londonski Times, koji je po prvi put javno identifikovao majora Stepana Tarabalku, 29-godišnjeg pilota.

Poslednjih dana se, ne samo na društvenim mrežama, nego i u mnogim svetskim medijima proširila informacija o smrti majora Stepana Tarabalke, koji je predstavljen kao "duh Kijeva".

Tarabalka je međutim poginuo u vazdušnoj borbi još 13. marta, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ga je posthumno odlikovao najvećom ukrajinskom medaljom za hrabrost u borbi, Ordenom Zlatne zvezde, sa zvanjem Heroja Ukrajine.

Što se tiče legende o "duhu Kijeva", Oružane snage Ukrajine navode da je Tarabalka zapravo simbol, personifikovana slika pilota Vasilkovske 40. brigade taktičke avijacije, koji čuvaju nebo glavnog grada i susednih regiona. Svi su oni "duhovi Kijeva".

- Prvih dana rata bio je visok intenzitet obaranja neprijateljskih aviona. Priču o heroju-pilotu "duhu Kijeva", koju su izmislili ljudi na društvenim mrežama, nismo ni opovrgli ni potvrdili. Čak smo se malo i poigravali, govoreći: "Vidite šta ovaj momak radi". Četovi su bili puni poruka, čak su i devojke iz Ukrajine i inostranstva tražile kontakte našeg "duha". On je već postao legenda, ukrajinski supermen, osvetnik koji uništava Rusiju. Za nas je svaki pilot heroj - saopštila je komanda Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

Video: Kulja gusti dim iznad ukrajinske luke: Ukrajinci tvrde da su uništili ruski ratni brod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    1. maj 2022 | 12:08

    Duh Kijeva ? Ne to je duh nacizma .vidi mu samo ime i prezime .Hazar /aškanaz ,klasičan nacista u službi za ubijanje Rusa

  • Normandie

    1. maj 2022 | 12:24

    Kakav je to rat kad oni vise na internetu i twituju?

  • Dejan

    1. maj 2022 | 12:09

    Ukrajincima i zapadu ne treba nista verovati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA