Za decu u Harkovu metro stanica je kuća, igralište i utočište: "Ostaću ovde do samog kraja"

U skučenom uglu hladne stanice, na prostoru između dva izlaza u slučaju opasnosti, održava se čas matematike. Ovako deca sada vredno uče, ali kako će biti u budućnosti to niko ne zna

  • 3
Harkov, Metro stanica Foto: Profimedia/ddp USA/Justin Ya

Na stotine dece prinuđeno je da više od dva meseca žive pod zemljom, tačnije na metro stanici u Harkovu, gde se sa svojim porodicama kriju od potencijalne opasnosti.

Stanica metroa je sada njihova kuća, škola, igralište i utočište. Bezbedni su onoliko koliko i drugi Ukrajinci, ali malena Nikol kaže da ovako kako žive, to ne mogu nazvati životom.

- Ne mogu da opišem koliko sam zabrinuta. Sve ovo jako boli, brinem za sve one koje volim - kaže ona.

Na pitanje šta kaže o ljudima koji napadaju njen grad ona kaže da za nju "to nisu ljudi".

Njena rođaka Liza, koja takođe ima 12 godina i sedi pored nje drži svoju sestru za ruku u znak podrške. Njih posmatra Nikolina starija sestra koja je u metrou zajedno sa svojim petogodišnjim detetom.

Roditelji su im i dalje u kući sa tri psa.

Za Nikol i drugu decu koja dete njenu sudbinu rat je već ostavio traume. Najvažnija osoba u životima ovih mališana je psihološkinja Irina Zolotareva. Od početka sukoba ona redovno dolazi na metro stanicu i drži grupne terapije, razgovara sa porodicama i igra se sa njihovom decom kojima treba da se opuste.

- Svako dete pati od drugačije traume. Neki su na svojoj koži osetili kako izgleda granatiranje, neki su ovde jer su izgubili svoj dom - kaže Irina za Sky news.

Iako se deca sada igraju i koliko toliko vesele, Irina kaže da nije uvek bilo tako.

- Kada sam počela da dolazim deca su bila uplašena. Pratkično ništa nismo radili. Nismo crtali, pisali, učili, uopšte nije bilo obrazovanja. Sve što sam želela da ih ubedim je da ponovo jedu i da se osećaju bezbedno - kaže ona.

Iznad zemlje njihov svet je u ruševinama. Na stotine škola je od početka sukoba urušeno. U skučenom uglu hladne stanice, na prostoru između dva izlaza u slučaju opasnosti, održava se čas matematike. Ovako deca sada vredno uče, ali kako će biti u budućnosti to niko ne zna.

Irina često razgovara sa Nikol i pomaže joj da shvati zašto se ovo oko nje dešava, ali je devojčica urkos svemu rešena da ne želi da napusti Harkov.

- Sve sam videla i čula, ali ostaću ovde do samog kraja - kaže ona.

Video: Plač beba ispod zemlje u skloništu Harkova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ipak

    3. maj 2022 | 21:16

    Rusija je isporučila 40 tona humanitarne robe u Harkov. Vode operaciju ali brinu o civilima.Azovstalj su napustili civili jer su im otvorili koridore da ih UN i Crveni krst u velikoj koloni belih autobusa odvedu i sad mogu da ciljaju azovce.Sve ovo postoji na youtube u video materijalu bez propagande.

  • NikolaKBgd

    4. maj 2022 | 14:37

    Ne secam se da je neko pisao nesto kad su deca ubijana u Dinbasu... Ali sto rece stara izreka: " Sto nije objavljeno na bbc i cnn nije se ni desilo..."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA