≫ 

Ovako je nekad gađao "Admiral Makarov": Pogledajte kako izgleda moćni brod bez kojeg je Putin možda ostao

Navodno je brod potopio projektil Neptun, ali te informacije nije bilo moguće potvrditi. U međuvremenu, oglasila se i zvanična Moskva koja je saopštila da nemaju informacije o napadu na brod

  • 17
Admiral Makarov Foto: Profimedia

Nakon dramatičnog potonuća vojne krstarice Moskva, koju je pogodio ukrajinski projektil 14. aprila, Rusija se možda suočila sa potonućem još jednog važnog broda u Crnom moru - fregatom Admiral Makarov.

Nakon gubitka "Moskve", ruska Crnomorska flota ostala je na samo tri glavna površinska borbena aduta, a najbolji i najvažniji od upravo je raketna fregata "Admiral Makarov" dugačka 125 metara.

Navodno je brod potopio projektil Neptun, ali te informacije nije bilo moguće potvrditi. U međuvremenu, oglasila se i zvanična Moskva koja je saopštila da nemaju informacije o napadu na brod.

Ono što je sigurno jeste da su Rusi bili svesni opasnosti i da će Ukrajnci verovatno pokušati da udare u "Makarova". U prilog tome govori da je kapetan dugo izbegavao ukrajinsku obalu. Iako bi udaljenost od obale zaštitila brod, ujedno ga sprečava da radi ono čemu služi, a to je da štiti crnomorsku flotu od napada sa zemlje i iz vazduha.

Ovaj brod porinut je 2017. godine, i najmodernije je plovilo u svojoj klasi. Sve tri ruske fregate klase "Admiral Grigorovič" pripadaju Crnomorskoj floti. Naoružane su s 24 rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa i osam krstarećih projektila „Kalibr“. Ove krstarice mogu služiti kao pratnja drugim plovilima, ali i napadati ciljeve na moru i kopnu.

Admiral Makarov i "njegova braća" nisu veliki brodovi. Imaju oko 200 članova posade, i upola su manji od površinskih boraca američke mornarice, razarača klase "Arleigh Burke".

Video: Kulja gusti dim iznad ukrajinske luke: Ukrajinci tvrde da su uništili ruski ratni brod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    6. maj 2022 | 15:20

    Šta je to sa ruskom vojskom??? Podseća na bednu JNA..

  • Podgorica

    6. maj 2022 | 17:29

    Specijalni rat starih lazova u cilju pokusaja demoralisanja ruske vojske i okretanja ruske javnosti protiv Putina i Rusije. Vec bi snimci sa silnih satelita i avaksa koji dezuraju snimili potapanje ovog i ostalih brodova koje su navodno potopili.

  • Bata

    6. maj 2022 | 17:41

    Upravo sam čuo iz istih izvora da je Mars eksplodirao, Neptun i Pluton se još nekako drže.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA