≫ 

Ukrajina predložila zamenu zarobljenih za ranjene u Azovstalu: Podignuta prva optužnica za ratni zločin

* Ukrajinske snage ponovo zauzele sela oko Harkova *UN: Broj civilnih žrtava u Ukrajini znatno veći od zvaničnog * Šteta u Kijevu 70 miliona evra, ukrajinska vlada odobrila da se konfiskuje sva ruska imovina

Rat u Ukrajini blog

Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 77. dan.

Ukrajina je juče saopštila da su njene snage povratile od ruskih trupa sela severno i severoistočno od Harkova i da bi "ova kontraofanziva mogla da signalizira promenu toka rata i ugrozi napredovanje Rusije", preneo je Rojters. Tetjana Apačenko, pres sekretarka 92. samostalne mehanizovane brigade, glavne ukrajinske snage u toj oblasti, potvrdila je da su ukrajinske trupe poslednjih dana ponovo zauzele naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Borščova i Slobožanske, severno od Harkova.

Šefica Posmatračke misije kancelarije za ljudska prava UN u Ukrajini izjavila je da je u toj zemlji od početka rata ubijeno na hiljade više civila od zvanične brojke od 3.381 žrtve, dok je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Telegramu da će troškovi renoviranja zgrada u glavnom gradu Ukrajine nakon ruskih napada iznositi 70 miliona evra.

Kao odgovor na ove brojke, ukrajinska vlada odobrila je ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće „Nacionalni investicioni fond“. Premijer Denis Šmihal naveo je da će Kijev uzeti sve što Rusija poseduje u Ukrajini i iskoristi to da ojača vojsku, podrži ljude i obnovi zemlju. Paralelno je i operator gasnog transportnog sistema Ukrajine doneo odluku da se od danas obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti.

Sa druge Belorusija je objavila da će da rasporediti trupe za specijalne operacije u tri oblasti u blizini svoje južne granice sa Ukrajinom kao odgovor na „rastuću pretnju“ od strane SAD i njenih saveznika.

Jučerašnji dan takođe je obeležila i smrt Leonida Makaroviča Kravčuka (88) koji je bio ukrajinski političar i prvi predsednik Ukrajine nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Iz časa u čas:

23:49 Prva optužnica ruskom vojniku za ratne zločine

Državna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova danas je najavila da će biti održano prvo suđenje za navodne ratne zločine zarobljenom ruskom vojniku koji je optužen za ubistvo civila. Venediktova je rekla da je njena kancelarija podigla optužnicu protiv 21-godišnjeg Vadina Šišimarina za ubistvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila koji je upucan dok je vozio bicikl, četiri dana nakon početka rata, prenosi AP.

Šišimarin, koji je služio u tenkovskoj jedinici, optužen je da je pucao iz vozila na stanovnika sela Čupahovke. Venediktova je kazala da bi ruski vojnik mogao da bude osuđen na do 15 godina zatvora, ali nije precizirala kada bi suđenje moglo da počne.

Kancelarija državne tužišteljke saopštila je da istražuje više od 10.700 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske snage i da je identifikovala najmanje 600 osumnjičenih.

22:48 Bela kuća: Razgovor sa Rusijom bio o uskom spektru pitanja

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan sastao se danas sa ruskim zvaničnicima kako bi razgovarali o uskom spektru pitanja u bilateralnim odnosima, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Ambasador Salivan sa svojim ruskim kolegama razgovara o pitanjima u bilateralnim odnosima. Oni imaju tendenciju da budu prilično uski. U mnogim slučajevima, oni su uglavnom usredsređeni na funkcionisanje naše ambasade - rekao je Prajs na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i američki ambasador Saliven razgovarali danas o nizu pitanja vezanih za rusko-američke odnose.

- Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Rjabkov sastao se sa ambasadorom SAD u Moskvi Salivanom. Razgovarano je o nizu pitanja bilateralne agende - navodi se u saopštenju ministarstva.

22:28 Mizincev: Ukrajina kao živi štit drži 90.000 civila

Ukrajinske trupe drže pod blokadom više od 90.000 ljudi u stambenim naseljima i u prostorijama preko deset preduzeća u gradovima Kramatorsk i Slavjansk, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

- Sveukupno, više od 90.000 civila je zarobljeno od nacionalista, koji se kriju iza njih kao živog štita, u stambenim naseljima ili u prostorijama više od deset velikih industrijskih preduzeća u Kramatorsku i Slavjansku - rekao je ruski general koji tvrdi i da ukrajinske snage brutalno suzbijaju pokušaje civila da se sami evakuišu u bezbedna područja, bilo u Rusiju ili na teritoriju pod kontrolom Kijeva. Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri ove navode.

21:55 Ukrajina predložila Rusiji zamenu zarobljenika za povređene u Azovstalu

Ukrajina je predložila Rusiji da teško povređeni branioci u čeličani Azovstal u južnoj luci Mariupolj budu zamenjeni za ruske ratne zarobljenike, izjavila je u sredu potpredsednica vlade Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

- Dogovora još nema. Pregovori se nastavljaju - rekla je ona u onlajn objavi, objavio je Gardijan.

21:36 Moldavija: Nema rizika od sukoba, ali ne isključujem provokacije

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je danas da ne vidi vojnu pretnju po svoju zemlju zbog situacije u Ukrajini, ali da ne isključuje provokacije.

- Logično je da smo zabrinuti. Ali ne bih želela da vidim da strah zahvati društvo. Moramo da budemo budni i na oprezu - rekla je Sandu za moldavsku TV.

Prema rečima predsednice, trenutno nema rizika po Moldaviju „da će se nešto dogoditi u narednih nekoliko nedelja“.

- Postoji rizik od određenih incidenata i provokacija, ali mislim da smo bezbedni - naglasila je Sandu.

Moldavski otcepljeni region Pridnjestrovlja doživeo je lanac terorističkih napada krajem aprila.

Zgrada ministarstva državne bezbednosti u nepriznatoj Republici Pridnjestrovlje našla se na udaru granata, kao i vojna baza u blizini naselja Parkani, a pogođene su i dve radio antene u naselju Majak.

20:27 Zelenski sa Šolcom razgovarao o odbrambenoj pomoći

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao o odbrambenoj pomoći, saradnji u energetskom sektoru i povećanju sankcija Rusiji.

- Zahvalni smo za dijalog na visokom nivou sa Nemačkom i podršku našoj borbi! - naveo je Zelenski na Tviteru.

On je danas saopštio i da bi ruska agresija sa njegovu zemlju bila sprečena da je Ukrajina bila članica NATO saveza.

- Da je Ukrajina bila deo NATO-a pre rata, rata ne bi ni bilo - rekao je on studentima na Institutu za političke studije u Parizu, govoreći putem video veze. Zelenski je takođe rekao da je njegova zemlja „spremna“ da vodi pregovore „sve dok ne bude prekasno“.

19:58 Američka ambasada objavila da je Rjabkov sastao sa SAD ambasadorom u Moskvi

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov i ambasador Vašingtona Džon Salivan sastali su se danas u Moskvi.

Američka ambasada je saopštila da „SAD ostaju posvećene otvaranju kanala komunikacije sa ruskom vladom, kako u cilju unapređenja američkih interesa, tako i smanjenja rizika od pogrešne procene između naših zemalja“, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije dalo je kratko saopštenje bez detalja o razgovoru, navodi britanska agencija.

18:52 Boris Džonson potpisao podršku Velike Britanije ako Švedska bude napadnuta 

Boris Džonson je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom, nakon potpisivanja novog bezbednosnog sporazuma koji bi uključivao Britaniju da pruži vojnu pomoć ako Finska bude napadnuta.

Upitan da li će deklaracija značiti britanske čizme na terenu u Finskoj, Džonson kaže da je sporazum jasan.

- Ono što piše je da ćemo u slučaju katastrofe, ili u slučaju napada na bilo koga od nas, priskočiti jedni drugima u pomoć, uključujući i vojnu pomoć. Priroda te pomoći će zavisiti od zahteva druge strane - rekao je Džonson.

Britanski premijer naglašava da je NATO „odbrambeni“ savez, dodajući da NATO ne predstavlja pretnju nikome, već da je tu u svrhu međusobne odbrane.

18:45 Ostin: SAD ne veruju da Putin želi da napadne NATO

Sjedinjene Američke Države ne veruju da ruski predsednik Vladimir Putin želi da uđe u vojni sukob sa NATO-om, rekao je danas američki sekretar odbrane Lojd Ostin.

- Uzimajući u obzir Putinovu računicu, moje mišljenje je da Rusija ne želi da napadne NATO - izjavio je Ostin tokom obraćanja Kongresu, prenosi Rojters.

Lojd je dodao da Moskva ni tri meseca nakon početka sukoba nije ostvarila svoje ciljeve, navodi britanska agencija.

18:42 Ruski ministar za osnivanje medicinskog udruženja u BRIKS

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško predložio je danas tokom sastanka ministara zdravlja iz zemalja BRIKS-a da razmotre mogućnosti osnivanja lekarskog udruženja koje bi činili predstavnici tih država, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva. On je izrazio nadu da će se o toj ideji razgovarati u okviru pomenutog skupa. Organizaciju BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička republika, a učesnici sastanka, kako se navodi, složili su se s predlogom ruskog ministra.

17:55 NATO: Ne želimo direktan sukob sa Rusijom

Pružajući podršku Ukrajini i jačajući sopstvenu odbranu, NATO nastoji da minimizuje rizike od direktnog sukoba sa Ruskom Federacijom, izjavio je danas zamenik generalnog sekretara alijanse Mirča Džoana.

- Moramo se pobrinuti da, podržavajući Ukrajinu, jačanjem odbrane NATO, ne stvaramo rizik od eskalacije ka ratu između NATO i Rusije - rekao je on u Vašingtonu.

Džoana je naglasio da NATO ima odgovornost da obezbedi da se "ovaj rat ne širi dalje, jer bi to dovelo do dodatne patnje, smrti i više nestabilnosti širom sveta".

17:25  Bivši kineski ambasador: Rusija je "potpuno izgubila Ukrajinu"

Bivši kineski ambasador u Ukrajini oštro je kritikovao sukob u toj zemlji u nedavnom govoru o kojem je kineska štampa izveštavala pre nego što je brzo smenjen, izveštavaju Helen Dejvidson i Či Hui Lin.

Gao Jušeng, koji se penzionisao pre više od decenije nakon karijere koju je uglavnom proveo u Rusiji i centralnoj Aziji, rekao je na onlajn seminaru Kineske akademije društvenih nauka da "ruski rat propada". Gao je rekao da Moskva pod Putinovom vlašću nikada nije zaista prihvatila suverenitet i nezavisnost bivših sovjetskih država, a njegova česta „kršenja“ njihove teritorije predstavljaju „najveću pretnju miru, bezbednosti i stabilnosti u Evroaziji“.

17:08 Rusija traži zvanično izvinjenje od Poljske

Rusija je zatražila zvanično izvinjenje od Poljske i zapretila mogućom odmazdom nakon što je njen ambasador Sergej Andrejev u ponedeljak poliven crvenim sirupom na sovjetskom vojnom groblju u Varšavi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je poljskog ambasadora Kšištofa Krajevskog da primi protestnu notu.

- Rusija očekuje zvanično izvinjenje poljskog rukovodstva u vezi sa incidentom i zahteva da se obezbedi bezbednost ruskog ambasadora i svih zaposlenih u ruskim stranim institucijama u Poljskoj. Odluka o daljim koracima biće doneta u zavisnosti od reakcije Varšave na naše zahteve - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

16:39 Gutereš branio svoju odluku da se sastane sa Putinom

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš branio je danas svoju odluku da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, rekavši da je važno razgovarati sa onima koji "prouzrokuju ili mogu da reše problem“.

16:03 Papa se sreo sa suprugom komandanta Azova

Papa Franja sreo se danas sa suprugama dvojice pripadnika Azova, koji su u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju.

Julija Fedosjuk i Katerina Prokopenko, potvrdile su za Si-En-En sastanak sa papom u Vatikanu.

Njih dve su rekle da su njihovi muževi vojnici puka Azov i da su "trenutno unutar čeličane koju brane od ruskih napada".

Rekli su da su poslednjih dana pisali papi preko ukrajinskog ambasadora u Rimu i da su bili iznenađeni kada su dobili poziv za papinu nedeljnu opštu audijenciju.

Papa Franja i Katerina Prokopenko

Foto: Tanjug/AP

- Rekli smo papi o našim muževima, o povređenim vojnicima, mrtvima koji se ne mogu sahraniti. Zamolili smo ga za pomoć, da bude treća strana u ovom ratu i da nam pomogne da garantujemo humanitarni koridor - rekla je Fedosjuk.

Ona je rekla da su papi rekli i o očajnim i nezdravim uslovima u fabrici.

Fedosjuk je dodao da je papa izgleda veoma dobro obavešten o situaciji u Ukrajini i rekao je da će se moliti za njih.

15:15 10 država sa nuklearnim naoružanjem: Koliko je bojevih glava momentalno spremno za upotrebu?

15:02 Zelenski: Želja da pregovaramo sa Rusijom nestaje sa svakom novom Bučom

14:41 Zelenski: Da je Ukrajina bila članica NATO-a ne bi bilo rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je rat sa Rusijom mogao da bude sprečen da je Ukrajina bila članica NATO pakta pre nego što je rat počeo.

- Da je Ukrajina bila deo NATO pre rata sukoba ne bi ni bilo - rekao je Zelenski studentima pariskog univerziteta nauke Po.

Britanska novinska agencija navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin nekoliko puta ponovio da je rizik od ulaska Ukrajine u NATO opravdao vojnu operaciju na susednu zemlju, koja je počela 24. februara.

14:23 Američki ambasador "protutnjao" kroz MSP Rusije?

Ruski mediji objavili su oko 14 časova po našem vremenu da je ambasador SAD u Moskvi stigao u rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Nekih 20 minuta kasnije objavili su da je Saliven napustio zgradu ministarstva, te da nije hteo da odgovara na pitanja novinara.

14:14 Ukrajina: Strano oružje je već na frontu

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar kaže da je oružje koje Kijevu isporučuju SAD i drugi partneri već raspoređeno na prve linije fronta.

- Osim „Dževelina“ i „Stingersa“, na frontu se već koriste američke haubice kalibra 155 mm - rekla je Malijar.

13:21 Lavrov: Nećemo rat u Evropi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija ne želi rat na celom kontinentu u Evropi, ali je dodao da je oprezan u vezi sa namerama zapadnih vlada koje podržavaju Ukrajinu.

- Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti rata u Evropi, mi to apsolutno ne želimo, ali skrećem vam pažnju na činjenicu da Zapad stalno insistira da Rusija mora biti poražena u ovoj situaciji. Izvucite svoje zaključke - rekao je Lavrov.

12:59 Rusija analizira dalje poteze Finske i Švedske

Pitanje mogućeg ulaska Finske i Švedske u NATO predmet je pažljive analize za Rusiju, izjavio je Dmitrij Peskov portparol Kremlja.

- Sve što je povezano sa akcijama koje su sposobne da na neki način promene konfiguraciju alijanse u blizini naših granica, posmatramo veoma pažljivo. To je predmet veoma, veoma temeljne analize - rekao je Peskov.

12:47 Mask optuzio ruske hakere za napade na Starlink

Američki milijarder Ilon Mask optužio je danas hakere iz Rusije da su pokrenuli sajber napade na opremu satelitske mreže Starlink.

- Starlink se do sada odupirao ruskim pokušajima sajber napada i ometanja sajber rata, ali oni pojačavaju svoje napore - napisao je Mask na Tviteru.

Starlink je satelitska mreža dizajnirana da obezbedi širi pristup internetu bilo gde u svetu, a projekat je pokrenula kompanija Spejseks (SpaceX) u februaru 2018. godine.

12:02 Džonson stigao u Švedsku

Britanski premijer Boris Džonson doputovao je u Švedsku, a tokom svog jednodnevnog putovanja će posetiti i Finsku.

Džonson će se sastati sa liderima obe nacije dok razmatraju da li da se pridruže NATO-u – i razgovaraće o odgovoru Evrope na situaciju u Ukrajini.

12:00 Herson hoće da se pripoji Rusiji?

Vlasti Hersonske oblasti obratiće se Vladimiru Putinu sa zahtevom da region uključi u sastav Rusije, rekao je Kiril Stremousov, zamenik načelnika regionalne vojno-civilne administracije.

- Grad Herson je Rusija, na teritoriji Hersonske oblasti neće biti stvorena nikakva HNR (Hersonska Narodna Republika), neće biti referenduma. Ovo će biti jedan jedini ukaz na osnovu žalbe rukovodstva Hersonske oblasti predsedniku Ruske Federacije i molimo vas da uključite region u punopravni region Ruske Federacije - rekao je on.

10:24 Vapaj Mađarske pred uvođenje novih sankcija Rusiji

Predlog Evropske unije o naftnim sankcijama Rusiji uništio bi mađarsku ekonomiju i ne nudi rešenje za ogromne probleme koje bi stvorio Mađarskoj, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Rojters prenosi da je u video snimku na svojoj Fejsbuk stranici rekao da nakon dosadašnjih razgovora, Evropska komisija nema rešenje, pa bi jedini način da se postigne dogovor o embargu na naftu bio da se primeni na pomorske isporuke nafte, a sve isporuke ruske nafte cevovodima bile bi u potpunosti izuzete.

09:49 Kako će odluka Finske i Švedske o NATO uticati na rat u Ukrajini?

09:35 Ukrajinci zarobljeni u fabrici Zarja

Apta Alaudinov, pomoćnik lidera Čečenije Ramzana Kadirova, tvrdi da su ostaci ukrajinskih trupa proteranih iz grada Rubižnje u Donbasu blokirani u fabrici Zarja.

- Svih ovih dana smo bili zauzeti blokiranjem fabrike Zarja. Imali smo zadatak da ga očistimo sa levog boka pogona Zarja do Kudrjašovke od onih uporišta i punktova koji su tamo bili, kako ne bismo ostavili neprijatelja za sobom. Ovaj zadatak je već završen, naše snage i sredstva su praktično blokirali fabriku Zarja - rekao je Alaudinov.

Rubižnje se nalazi u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, a Zarja je hemijska fabrika.

09:12 Gađan Slavjansk

Rakete su pogodile dva područja grada Slavjanska u istočnoj Ukrajini, rekao je gradonačelnik Vadim Lijak.

Za sada nisu zabeležene žrtve, rekao je Lijak, a vlasti procenjuju nastalu štetu.

08:51 Zaharova: Pregovori Rusije i Ukrajine se nastavljaju

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da se kontakti Rusije i Ukrajine u sferi pregovora nastavljaju.

- Kontakti između Rusije i Ukrajine su u toku - rekla je ona za Radio Sputnjik.

Osvrnula se i na rezoluciju litvanskog Parlamenta o navodnim terorističkim aktivnosti Rusije, nazvavši ih ekstremnim potezom.

08:26 Novi Zeland uvodi novi paket sankcija Rusiji

Ministarka spoljnih poslova Novog Zelanda Nanaja Mahuta najavila je nove sankcije, uvedene jednom broju ruskih građana i preduzeća zbog situacije u Ukrajini.

Prema rečima ministarke Mahuta, novi paket sankcija usmeren je protiv osam ruskih kompanija i ljudi, koji su umešani u, kako je ocenila, "Putinovu kampanju dezinformacija".

Kako se navodi na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, nove sankcije obuhvataju portparola ruskog Ministarstva odbrane Igora Konašenkova, načelnika Glavne istražne uprave Igora Kostjukova, generalnog direktora medijske kompanije VGTRK Olega Dobrodejeva, predsednika medija holdinga "Crvena zvezda" Alekseja Pimanova i suosnivača portala "Njuzfront" Mihaila Sinjelina.

08:04 Improvizovana bolnica u Azovstalu opstaje i u najtežim uslovima: "Ovo su naši ranjeni vojnici, spasite ih"

07:43 Ambasada Rusije u SAD negirala umešanost u sajber napade na Ukrajinu

Ambasada Rusije u Vašingtonu nazvala je apsurdnim tvrdnje američkog Stejt departmenta o umešanosti Moskve u sajber napade na ključnu infrastrukturu u Ukrajini i poručila da je Rusija spremna za ravnopravan, profesionalan i nepolitizovan dijalog sa SAD o informacionoj bezbednosti.

- Takve tvrdnje su apsurdne i nerealne. Naša zemlja nikad nije učestvovala u sajber agresiji. To je u suprotnosti sa principijelnim stavom Rusije - navela je ambasada u saopštenju.

Iz ambasade napominju da je Rusija posvećena korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija isključivo u korist razvoja globalne zajednice.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ranije je optužio Rusiju da je krajem februara ove godine pokrenula sajber napade na komercijalne satelitske komunikacione mreže kako bi poremetila ukrajinsku komandu i kontrolu i rekao da su te akcije uticale na druge evropske zemlje.

07:26 Borac iz čeličane Azovstal: Svaki dan bi mogao da bude naš poslednji

Ukrajinski vojnik iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju govorio je o mučnim uslovima u kojima se nalaze vojnici i civili, a zatim je rekao da bi svaki dan za njih mogao da bude poslednji.

Poručnik Ilja Samojlenko, pripadnik Azova, rekao je u izjavi za Sky News da je broj povređenih i poginulih vojnika "vrlo visok" i da je vojnicima potrebna odgovarajuća nega.

- Niko nije očekivao da ćemo tako dugo da izdržimo protiv Rusa, ali mi se ipak borimo. Imamo velike, teške gubitke - rekao je on.

Ukrajinski zvaničnici veruju da je oko 100 civila ostalo zarobljeno ispod bunkera u čeličani, ali Samojlenko je rekao da su, koliko on zna, svi evakuisani.

07:05 Džonson danas u poseti Švedskoj i Finskoj

Premijer Velike Britanije Boris Džonson otputovaće danas u Švedsku i Finsku, saopštio je njegov portparol.

Ne radi se samo o Ukrajini, već o široj bezbednosti Evrope - rekao je portparol Džonsona, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Švedska i Finska ovog meseca odlučiti o ulasku u NATO, navodi britanska agencija.

Boris Džonson

Foto: Tanjug/AP

07:00 Kongres odobrio dodatnu pomoć Ukrajini

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Nešto više od šest milijardi biće izdvojeno za pomoć u bezbednosnoj opremi, 8,7 miliona za plaćanje dopuna američkih vojnih zaliha koje su već poslate Ukrajini i 3,9 milijardi za obaveštajnu podršku i podršku misijama.

06:52 Zelenski: Rusi su potisnuti iz Harkova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da su ruske snage potisnute iz grada Harkova.

Ukrajinski generalštab je saopštio da su njihove snage zauzele četiri sela severoistočno od Harkova.

Video: Ukrajinci tvrde da su potopili još jedan ruski brod?

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    11. maj 2022 | 07:33

    Po Zelenskom su Ukrajinci u predgrađu Moskve, hahahaha, kakav klovn!

  • Igor

    11. maj 2022 | 07:55

    Mene bi bilo sramota da ratujem 80 dana a da ništa postigao nisam. Izgleda Rusi nisu ništa naučili iz 10 godina rata sa Avganistanom.

  • Sibin

    11. maj 2022 | 09:20

    Amerikanci nekom salju pomoc???? Sve ce to narod Ukrajine da plati dok se ovaj zelenski pajac bogati!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA