≫ 

Ovo je prvi ruski vojnik kojem se u Ukrajini sudi za ratne zločine: Upucao civila u glavu, preti mu doživotna

Vadim Šisimarin (21) je optužen da je ubio 62-godišnjeg nenaoružanog muškarca

  • 16
Vadim Shysimarin Foto: General Prosecutor's Office

Na sudu u Kijevu danas će početi prvo suđenje za ratni zločin otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio specijalnu operaciju vojske u Ukrajini.

Ruski vojnik Vadim Šisimarin (21) biće optužen za ubistvo 62-godišnjeg civila kada se u petak, 13. maja bude pojavio u sudnici.

Šisimarin je komandant tenkovske divizije Kantemirovskaja i trenutno se nalazi u ukrajinskom pritvoru.

Tvrdi se da se Šisimarin borio u regionu Sumija u severoistočnoj Ukrajini kada je 28. februara ubio civila u selu Čupahivka. On je optužen da je pucao u civilni automobil, nakon što je njegov konvoj vojnih vozila došao pod udar ukrajinskih snaga. Zatim je odvezao automobil sa još četiri vojnika dok je pokušavao da pobegne od ukrajinskih boraca.

Prema rečima tužioca, Šisimarin je kroz otvoreni prozor automobila upucao nenaoružanog muškarca u glavu, koji je vozio bicikl i govorio telefonom, nakon što mu je naređeno da "ubije civila kako ga ne bi prijavio ukrajinskim braniocima".

Navodi se da se zločin dogodio "desetak metara" od kuće žrtve i da je počinjen puškom AK-47.

Slučaj je ove nedelje podnet krivičnom sudu.

- On je ovde (u Ukrajini), imamo ga - rekla je u utorak generalna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova iz svog snažno utvrđenog štaba u Kijevu.

Portparol tužilaštva rekao je da su "tužioci i istražitelji SBU (Služba bezbednosti Ukrajine) prikupili dovoljno dokaza o njegovoj umešanosti u kršenje zakona i običaja ratovanja u kombinaciji sa ubistvom sa predumišljajem".

- Za ove radnje preti mu kazna od 10 do 15 godina zatvora ili doživotna kazna - dodao je je portparol.

Druga dva slučaja dospeće na sud narednih dana, uključujući i suđenje u odsustvu Mihailu Romanovu, ruskom vojniku optuženom za silovanje i ubistvo. On je optužen da je u martu provalio u kuću u selu u regionu Brovarski u blizini Kijeva, ubio muškarca a onda nekoliko puta silovao njegovu ženu, dok je "njoj i njenom maloletnom detetu pretio nasiljem i oružjem", prenosi Guardian.

Advokat optuženog Šisimarina Viktor Ovsjanikov rekao je da je slučaj protiv njega jak, ali da će konačnu odluku doneti sud u Kijevu.

Rekao je da on i njegov klijent još uvek nisu odlučili kako će se izjasniti.

Broj potencijalnih ratnih zločina koje je registrovao ukrajinski generalni tužilac prešao je 11.000, u koje je uključeno više od 600 osumnjičenih, uključujući ruske vojnike i vladine zvaničnike.

Unicef je prijavio da je najmanje 100 dece ubijeno u sukobu samo u aprilu.

Suđenje se vidi kao još jedan trijumf za Kijev, dok se na namere Finske i Švedske da podnesu zahteve za članstvo u NATO gleda kao na još jedan diplomatski potez koji povećava pritisak na Vladimira Putina.

Video: Ruski ambasador u Poljskoj pogođen bojom u glavu: Sprečeno polaganje venca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    13. maj 2022 | 10:33

    Каква пропаганда! Прво овај ако је Рус ја сам онда Сингапурћанин, а друго командант тенковске дивизије а има 21.годину! Па немојте да се...

  • Dr

    13. maj 2022 | 10:47

    Verovatno nešto namešteno.

  • Super Brundo

    13. maj 2022 | 10:25

    Samo preki vojni sud, uza zid.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA