≫ 

Ko su žrtve napada u Njujorku: Čuvar heroj, majka vatrogasca, učiteljica među 10 ubijenih u supermarketu

Masovna pucnjava u supermarketu Bafalo bila je rasistički zločin iz mržnje, izjavila je guvernerka Njujorka

  • 0
bafalo pucnjava Foto: Tanjug/AP

U napadu u Bafalu pucano je na 13 ljudi, od kojih su 11 bili Afroamerikanci - 10 od njih je ubijeno. Komesar policije u Bafalu Džozef Gramalja objavio je da su žrtve starosti od 20 do 86 godina i da su među njima bili bivši policajac koji je pokušao da zaustavi napadača, osmogodišnja majka bivšeg gradskog vatrogasnog komesara i dugogodišnja učiteljica.

Guvernerka Njujorka, Keti Hočul, najavila je 2,8 miliona dolara za finansiranje žrtava i njihovih porodica.

- Masovna pucnjava u supermarketu Bafalo bila je rasistički zločin iz mržnje, policija kaže da će Kancelarija za usluge žrtava države Njujork biti u Bafalu tokom cele nedelje da pomogne u upravljanju finansiranjem i pomogne žrtvama i porodicama u dobijanju finansijske pomoći od države - navodi se njenom saopštenju.

Prema gradonačelniku Bafala Bajronu Braunu, osumnjičeni ubica - Pejton S. Gendron, 18-godišnji belac - putovao je satima da bi pucao na Tops Supermarket u pretežno afroameričkom kvartu. Istražitelji navode i obrađuju navodni "manifest" objavljen u subotu na internetu u vezi sa istragom o pucnjavi. Autor tog manifesta sebe opisuje kao fašistu, belog suprematistu i antisemitu.

U međuvremenu vlasti su identifikovale žrtve i počeli su da se pojavljuju detalji o njihovim životima.

Arona Saltera, bivši poručnik policije u Bafalu, poginuo je tokom pokušaja da sačuva druge žrtve pucnjave.

- Salter je bio veoma poštovan u policijskoj upravi. Radio je u supermarketu nekoliko godina nakon penzionisanja. Salter je heroj koji je pokušao da zaštiti ljude u prodavnici, pokušao da spase živote i pritom je izgubio sopstveni - rekao je Braun.

Takođe je preneto da je obezbeđenje supermarketa ispalilo više hitaca u osumnjičenog kada je ušao u prodavnicu, ali je napadač nosio zaštitnu opremu koja ga je štitila od metaka.

Još jedna od žrtava je i 86-godišnja Rut Vitfild, majka bivšeg vatrogasnog komesara u Bafalu Garnela Vitfilda.

- Kada sam čula kako gradonačelnik (Bafala) priča o našem komesaru koji je svoj život posvetio spasavanju života i izgubio majku zbog čina rasizma i nadmoći belaca u ovoj zajednici, sada sam ljuta - izjavila je gradonačelnica Njujorka.

Ubijena 77-godišnja Perl Jang bila je zamenica nastavnika za javne škole u ​​Bufalu, a Džeraldin Tali (62) je u subotu sa svojim verenikom bila u redovnoj kupovini namirnica.

Njena nećaka Lejkša Čepmen objasnila je za CNN da je Tali bila ispred prodavnice kada je počela pucnjava i da je njen verenik otišao po sok od pomorandže, tako da je uspeo da pobegne nepovređen.

- Besni smo. Ovo nije, očigledno, prvi rasni napad u Americi, ali je prvi koji pogađa našu kuću. Ona je bila u kupovini i ovaj čovek je izašao iz svog komšiluka, i došao da napadne njen, zbog njene boje kože, zbog njenog poštanskog broja. Bila je nevina - revoltirana je Čepmen.

Video: Pucnjava u Los Anđelesu: Ubijene najmanje 3 osobe na žurci povodom Noći veštica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA