Novi slučajevi majmunskih boginja registrovani u Velikoj Britaniji

Trenutno je  Britaniji zvanično sedam osoba zaraženo majmunskim boginjama

  • 2
Monkeypox majmunske boginje Foto: Shuttertstock

U Velikoj Britaniji su otkrivena još četiri slučaja majmunskih boginja, saopštili su zdravstveni zvaničnici. 

Čini se da novi slučajevi nisu povezani sa prethodnim slučajevima koji su potvrđeni 7. maja.

Od četiri nova slučaja, tri su bila u Londonu, a jedan slučaj registrovan je na severoistoku zemlje. Trenutno je  Britaniji zvanično sedam osoba zaraženo majmunskim boginjama.

Prvi potrvrđeni slučaj bila je osoba koja je nedavno doputovala iz Nigerije, a veruje se da je bila zaražena pre dolaska u Britaniju.

Druga dva slučaja potvrđena su 14. maja kod dve osobe koje žive u istom domačinstvu i oni nisu povezani sa prethodnim zaraženim, piše Sky news.

Najnoviji slučajevi imaju zapadnoafrički soj majmunskih boginja, koji ima blaže simptome u odnosu na centralnoafričku varijantu.

UKHSA je saopštila da se majmunske boginje ne šire lako među ljudima i da je rizik po javno zdravlje veoma nizak.

- Kao meru predostrožnosti, stručnjaci UKHSA blisko sarađuju sa kolegama iz NHS-a, a plan je i da kontaktiraju ljude koji su možda bili u bliskom kontaktu sa osobom kako bi se testirali i dobili neophodne informacije - saopšteno je.

Prvi registrovani slučaj ovog virusa u Velikoj Britaniji bio je 2018. godine, a od tada su zdravstvene vlasti potvrdile nekoliko slučajeva.

Prvi simptomi majmunskih boginja su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, bolovi u leđima, otečeni limfni čvorovi, drhtavica i iscrpljenost, saopštila je UKHSA.

Može se razviti osip, koji se najčešće pojavljuje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip se menja i prolazi kroz različite faze pre nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada.

Virus može da se prenese kada se osoba nađe u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, preko rane natelu, preko respiratornog trakta i sluzokožu oka, nosa ili usta.

Takođe, može se preneti kontaktom sa zaraženim životinjama kao što su majmuni, pacovi i veverice ili preko predmeta koji je kontaminiran virusom poput posteljine i odeće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA