≫ 

Ko je nova premijerka Francuske: Promenila nekoliko ministarskih fotelja, a sada su pred njom ovi zadaci

Elizabet Born je nasledila Žana Kasteksa koji je podneo ostavku i tako postala prva žena na funkciji premijera nakon 3 decenije

  • 1
Elizabet Born

Tanjug/AP

Centristička političarka Elizabet Born imenovana je u ponedeljak za novog premijera Francuske, postavši druga žena na toj funkciji u zemlji.

Born (61) koja je bila ministarka rada u prethodnoj vladi, nasledila je Žana Kasteksa, koji je podneo ostavku ranije tog dana.

- Ekologija, zdravstvo, obrazovanje, puna zaposlenost, demokratski preporod, Evropa i bezbednost: zajedno, sa novom vladom, nastavićemo neumorno da delamo za francuski narod - rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na Tviteru ubrzo nakon imenovanja Elizabet Born.

To dolazi nakon što je Makron prošlog meseca ponovo izabran za predsednika Francuske, pobedivši kandidatkinju krajnje desnice Marin Le Pen u drugom krugu glasanja.

U junu bi u Francuskoj trebalo da se održe parlamentarni izbori.

Ko je Elizabet Born?

Nova premijerka Francuske se obratila ubrzo nakon imenovanja, ističući emocije koje je osećala kada je izabrana za najvišu funkciju koju je žena ikada imala u francuskom političkom rukovodstvu.

- Želela bih da posvetim ovu nominaciju svim devojčicama govoreći im time: "Sledite svoje snove!". Ništa ne sme da zaustavi borbu za mesto žena u našem društvu - rekla je ona.

Born je druga žena na mestu premijera u zemlji posle Edit Kreson, koja je služila od 1991. do 1992. pod socijalističkim predsednikom Fransoa Miteranom.

Kao ministarka rada od 2020. godine, Born je primenila promene koje su otežale nezaposlenima da dobiju beneficije i smanjila mesečne isplate za neke nezaposlene, što je izazvalo kritike radničkih sindikata i levice.

U 2018. godini, kao ministarka saobraćaja, Born se suočila sa velikim štrajkom železničke kompanije SNCF protiv planova za otvaranje mreže vozova za konkurenciju i ukidanje prava novozaposlenih radnika da zadrže posao i beneficije doživotno. Na kraju je uspela da usvoji zakon.

Born, koja nikada nije obavljala izbornu funkciju, na početku svoje karijere bila je bliska tradicionalnoj levici.

Posebno je radila kao šef kabineta socijalističke političarke Segolen Rojal, a zatim kao ministarka ekologije pod predsednikom Fransoa Olandom.

Born je zatim postala izvršni direktor državne transportne kompanije RATP 2015. godine, koja upravlja pariskim metroom.

Pridružila se Makronovoj centrističkoj partiji 2017. Prvo je bila ministarka saobraćaja, a zatim ministarka ekološke tranzicije u prvoj Makronovoj vladi.

Zašto je Kasteks podneo ostavku?

Ostavka Žana Kasteksa usledila je kao očekivani potez nakon Makronovog reizbora prošlog meseca.

Kasteks je u ponedeljak došao u Jelisejsku predsedničku palatu da zvanično ponudi ostavku, koju je predsednik "prihvatio", navodi se u saopštenju Jeliseja.

U Francuskoj je uobičajeno da predsednici imaju više od jednog premijera tokom svog mandata.

Kasteks je u ponedeljak rekao da će "nastaviti da služi zemlji", ali da će "napraviti korak u stranu tako što će napustiti nacionalnu politiku".

Čega će se nova premijerka prvo latiti?

Prva misija nove premijerke biće da se pobrine da Makronova centristička partija i njeni saveznici prođu dobro na francuskim parlamentarnim izborima u junu.

Glasanje, koje je zakazano za dva kruga, odrediće koja grupa će imati većinu mesta u Narodnoj skupštini, koja ima konačnu reč o Senatu u procesu donošenja zakona u Francuskoj.

Makron je takođe obećao predlog zakona koji će se baviti rastućim troškovima života u Francuskoj, gde cene hrane i energije rastu. Pripremiće ga njegova nova vlada i očekuje se da će biti predstavljen neposredno posle parlamentarnih izbora.

Ako Makronova partija osvoji većinu u Skupštini, Born će tada morati da obezbedi da promene u penziji koje je obećao predsednik budu uvedene u zakon, uključujući podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 65 godina.

Predložene izmene kritikovali su radnici, sindikati i levičarski birači.

Makron je takođe obećao da će novi premijer biti direktno zadužen za "zeleno planiranje", nastojeći da ubrza implementaciju politike u vezi sa klimom u Francuskoj. Makron je obećao da će ići "dvaput brže" u svom drugom mandatu kako bi ograničio emisije gasova staklene bašte.

Video: Makron se zahvalio glasačima ispred Ajfelove kule

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA