Monstruozni uslovi za smeštaj trudnica sa kovidom u Severnoj Koreji: Imamo puno spontanih pobačaja

Prostori u Severnoj Koreji namenjeni za karantin nisu ni približno opremljeni za negu i brigu o bolesnicima, a naročito je teško stanje za trudnice

  • 0
Korona virus Foto: Tanjug/AP

Epidemija kovida u Severnoj Koreji mogla bi da bude uzrok smrti brojne nerođene dece u toj zemlji jer se trudnice, za koje se sumnja da su zaražene, izlažu neadekvatnim uslovima, pošto su smeštane u hotele, skladišta i druge improvizirane "medicinske ustanove" u kojima nemaju adekvatnu negu.

Kako javlja Radio Free Asia (RFA), nakon dve godine negiranja postojanja koronavirusa Severna Koreja priznala je da ima slučajeve zaraze.

Naveli su da su se "prvi" slučajevi pojavili tokom velike vojne parade krajem aprila. Zemlja je uvela vanredno stanje, a zatvoreni su čitavi gradovi, dok stanovnici moraju da mere temperaturu i javljaju simptome dva puta dnevno. Oni za koje se sumnja da su pozitivni na virus izolovani su od ostatka populacije.

Prostori namenjeni za karantin pritom nisu ni približno opremljeni za tu svrhu, a naročito je teško stanje za trudnice, prenosi Jutarnji.hr.  U hotelu u Anju, gradu na jugu provincije Pjongan, smešteno je oko 200 stanovnika koji pokazuju simptome korona virusa. Sve što dobijaju su dve tablete protiv bolova na dan.

- Mnogo je trudnica koje imaju vrlo ozbiljne simptome. Posebno su u opasnosti one koje su pred porođajem. Imali smo slučajeve prevremenih porođaja, kao i smrti fetusa - rekao je stanovnik za RFA želeći da ostane anoniman, dodajući kako trudnice u karantinu nemaju adekvatnu zdravstvenu negu.

Stanovnik, koji je video najmanje dva takva slučaja, otkriva i jezivu činjenicu da su vlasti u tim prilikama uglavnom skoncentrisane na zbrinjavanje tela nerođene dece, a da se ni najmanje ne brinu o ženama koje su u teškom stanju. Štaviše, ostavljaju ih u tim uslovima sve dok ne procene da su nestali simptomi kovida.

Severna Koreja koronavirus Severna Koreja, snimak kako se meri temperatura / Foto: Tanjug/AP

U regiji Ćungsan osobe, za koje se sumnja da su pozitivne na korona virus, smeštaju se u prazna skladišta na jednoj farmi.

- Svaka osoba dobija dve tablete za snižavanje temperature, što je nedovoljno kod osoba sa izraženom groznicom. Ovde je trenutno oko 300 osoba, od čega dvadeset trudnica koje pate od groznice, oteklina i bolova po celom telu. One mole da budu lečene, ali se to ne događa. Trudnicama se daje ista hrana kao i ostalima, pirinač i supa od spanaća. Neuhranjene su i česti slučajevi spontanih pobačaja uzrokovani su lošim uslovima za njihovo stanje. Porodice su ogorčene i smatraju da su neadekvatne mere izolacije ubile tu decu, kao i neke trudnice koje su u izolaciji i preminule - rekao je svedok tih zbivanja, takođe pod uslovom da ostane anoniman radi sopstvene sigurnosti.

Veruje se da je oko tri miliona ljudi u Severnoj Koreji podleglo zarazi. Umrlo je 68 osoba, dva miliona i 300 hiljada se oporavilo, a još oko pola miliona trenutno se nalazi na "lečenju". Severna Koreja, najzatvorenija zemlja na svetu, nema kapacitete za testiranje, pa je nemoguće znati koliko je stvarno zaraženih.

Video: Napušten brod pun leševa: Japanske vlasti na tragu misterije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA