≫ 

100 dana sukoba u Ukrajini: Putin očekivao brzu pobedu, Ukrajinci pružili ogroman otpor, kada će doći kraj?

Iako su mnogi analitičari prognozirali, a Putin očekivao brzu i laku specijalnu operaciju, Ukrajinci su pružili veliki otpor, a ruski potezi doveli do ujedinjenja Evrope i sankcija Moskvi

  • 72

Posle nekoliko meseci gomilanja trupa i brojnih negiranja da se planira bilo kakav sukob, ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara saopštio da je pokrenuo specijalnu vojnu operaciju zbog "demilitarizacije i denacifikacije" Ukrajine. Danas smo ušli u 100. dan sukoba, kojem se ne nazire kraj.

Zapadni analitičari su očekivali brzu operaciju, a čini se da su Rusi pokušali da direktno ciljaju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, navodno kako bi njegovu vladu zamenili marionetskom.

Međutim, ako je Putin očekivao brz i lak sukob sa malo ukrajinske ili međunarodne opozicije, to se nije desilo, a on se verovatno razočarao.

Sukob je doveo do sankcijama protiv Rusije, zahtevima za članstvo u NATO Švedske i Finske i rast cena goriva i hrane u zemljama hiljadama kilometara od konfliktne zone.

Ovako su izgledale borbe u Ukrajini u prvih 100 dana sukoba:

Faza jedan - specijalna operacija

Prvi dan, 24. februar

Specijalna operacija je počela raketnim napadima širom cele teritorije Ukrajine. Kopneni upadi došli su iz Senkivke, prema Kijevu i sa Krima prema Hersonu. Amfibijsko iskrcavanje sa Azovskog mora pokreće žestoko osporavani pokušaj zauzimanja Mariupolja. U Kijevu, ruski padobranci dva puta pokušavaju da upadnu na predsednički kompleks, navodno kako bi ubili Volodimira Zelenskog.

Drugi dan, 25. februar

Od centralnog Kijeva do stenovitog ostrva u Crnom moru, otpor Ukrajinaca je jači nego što je Putin zamišljao. Zelenski je objavio video u kojem je pokazao da ostaje u Kijevu i da nije prihvatio ponudu SAD da se evakuiše.

Šesti dan, 2. mart

Skoro nedelju dana nakon početka sukoba, ruske snage su uspele da opkole Mariupolj, strateški važan grad i čvorište za izvoz. Istog dana ruske trupe osvojile su kontrolu nad Hersonom, što im je dalo skoro potpunu kontrolu nad "kopnenim mostom" između Krima, koji je Rusija anektirala 2014, i Donjecka, koji je pod okupacijom proruskih snaga.

Faza dva - zastoj

10. dan, 6. mart

Do 10. dana sukoba, glavni most preko reke Irpinj kao i brana na reci su uništeni, poplavivši veliki deo područja zapadno od Kijeva.

Stotine izbeglica peške je pobeglo preko ruševina mosta, ali ruskim snagama je sve teže da napreduju u suprotnom smeru.

20. dan, 16. mart

Dok je Mariupolj bio opkoljen ali i dalje pružao veliki otpor, u vazdušnom napadu je pogođeno pozorište, u kojem se krilo stotine civila. Dok su Ukrajinci optužili Ruse za napad, Moskva je negirala da gađa civile i civilne mere, što je ponavljala od početka sukoba.

26. dan, 22. mart

Ukrajina je rekla da su ruskim snagama ostale zalihe za još samo tri dana.

Faza tri - povlačenje i preorijentisanje

33. dan, 29. mart

Rusija je tokom razgovora sa Ukrajinom u Turskoj najavila da će "drastično smanjiti vojnu aktivnost" u blizini Kijeva i Černigova. Granatiranje je nastavljeno, dok je Rusija počela da se povlači sa severa. Ubrzo je Rusija napustila ove frontove i premestila nešto vojnika na istočni front. Ukrajinske snage koje su ušle u Buču nakon povlačenja Rusa navodno su našle tela na ulicama i u zgradama.

50. dan, 14. april

Potonula je ruska ratna krstarica Moskva. I dok su Ukrajinci tvrdili da su je pogodile njihove rakete, Rusija je rekla da je došlo do požara na brodu i da je on potonuo dok su ga vukli ka luci. Na potonuće Moskve gleda se kao na veliki poraz Putina u Ukrajini.

54. dan, 18. april

Posle skoro tri nedelje relativnog zatišja, tokom kojih se ruska vojska pregrupisala i premestila, ukrajinska vlada saopštava da je počela nova ofanziva na istoku. Čini se da je ruski početni strateški cilj da opkoli glavne ukrajinske jedinice na liniji fronta proruskim separatističkim regionima. Žestoke borbe kod Izjuma i na staroj liniji fronta kod Donjecka postaju svakodnevna pojava.

57. dan, 21. april

Putin je izdao naređenje da se čeličana Azovstal u Mariupolju blokira, da ne može ni muva da prođe, ali da se otkaže napad na nju.

Faza četiri - nakon Mariupolja

79. dan, 13. maj

Počinje da se pokazuje slabost u ruskoj ofanzivi u Donbasu. Ukrajinska odbrana potkopava plan za opkoljavanje ukrajinskih snaga pomoću pontonskog mosta za prelazak reke Siverski Donjec jugoistočno od Izjuma, što je dovelo do značajnih ruskih gubitaka. U međuvremenu, ruske snage su navodno vraćene sa periferije Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, koji je bio pod teškim bombardovanjem od početka sukoba.

82. dan, 17. maj

Branioci iz Azovstala u Mariupolju najzad su se predali, a ruske snage su ih smestili u autobuse. Ukrajina je rekla da će se vratiti kao deo razmene zarobljenika, ali neki ruski zvaničnici sugerišu da će im možda biti i suđeno.

98. dan, 1. jun

Dok se približava 100. dan sukoba, ukrajinske snage su pod pritiskom na istoku. Rusija je identifikovala Severodonjeck kao svoju sledeću stratešku metu i počele su borbe za opkoljavanje grada.

Ruske snage su kritikovale odluku SAD da pošalje Ukrajini napredni raketni sistem, upozoravajući da bi to moglo da dovede do direktnog konflikta sa Vašingtonom.

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Ukrajina dala uverenje da ih neće koristiti protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

100. dan, 3. jun

Prošlo je 100 dana od početka sukoba u Ukrajini, kojem se ne nazire kraj. Centar borbi je sada na istoku Ukrajine, a Rusi su na korak od toga da imaju potpunu kontrolu nad Severodonjeckom.

Video: Satelitski snimak uništavanja Ukrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    3. jun 2022 | 07:37

    PRAVOSLAVNA RUSIJA RATUJE PROTIV AMERA I NATO ALIJANSE U UKRAJINI GDE STRADA UKRAJINA -2 DECENIJE JE PENTAGON PRAVIO RATNE PLANOVE ZA RAT PROTIV RUSIJE !!! NATO AGRESOR JE ZAUSTAVLJEN I RAT CE DA TRAJE !!!!! OVO CE SE PONOVITI I NA TAJVANU SA KINOM!!! OVO JE RATNA GODINA!!

  • Laki

    3. jun 2022 | 08:27

    Putine brate pravoslavni polako al sigurno

  • Sima

    3. jun 2022 | 07:48

    Pa NATO nije mogao 78dana da slomi malu Srbiju ubijao civile bacao kasetne bombe uranijum i ko zna šta još,Ukrajina je ogromna zemlja .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA