Nekada simbol muškosti, sada deluje pogrbljeno? Američki obaveštajci ne odustaju od priča da Putin ima rak

Uprkos ovim tvrdnjama Zapada, ruski ministar odbrane Sergej Lavrov je nedavno demantovao tvrdnje da je Putinovo zdravlje ugroženo

  • 19
Vladimir Putin Foto: Profimedia/Alexsey Druginyn/AFP, Tanjug/AP

Zdravlje ruskog predsednika Vladimira Putina je mesecima predmet interesovanja, posebno nakon što su mediji u više navrata spominjali da je on tepško bolestan. Upravo ova tema bila je jedna od glavnih na nedavnom sastanku Bajdenove administracije.

Ti visokorangirana pripadnika američkih obaveštajnih službi navode da je Putin u aprilu bio podvrgnut radikalnom lečenju od uznapredovalog raka i da su ovu informaciju proičitali u poverljivom izveštaju.

Prema ovim procenama na njega je u martu pokušan atentat.

Visoki zvaničnici, koji predstavljaju tri odvojene obaveštajne agencije, zabrinuti su što je Putin sve više paranoičan u vezi sa svojim ostankom na vlasti i situacijom u Ukrajini.

- Putinov stisak je jak, ali više nije apsolutan - kaže jedan od viših obaveštajnih službenika sa direktnim pristupom izveštajima

Sva tri zvaničnika, jedan iz kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe, jedan penzionisani viši oficir vazduhoplovstva i jedan iz Odbrambene obaveštajne agencije, upozoravaju da izolacija ruskog lidera otežava američkim obaveštajnim službama da precizno procene Putinov status i zdravlje.

- Ono što znamo je da tamo postoji ledeni breg, iako je prekriven maglom - kaže izvor, koji je razgovarao sa novinarima News week-a, a koji je želeo da ostane anoniman s obzirom na to da se radi o veoma osetljivim temama.

On dodaje da je Putinova izolacija povećala ove spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju.

Putinova slika muškosti

Dugo godina Putinova fotografija na konju godinama je bila simbol njegove muškosti i vitalnosti. Upravo tu fotografiju je i Kremlj više puta koristio tokom "obračunavanja" Putina sa njegovim američkim protivnicima.

Vladimir Putin Foto: Profimedia/Alexsey Druginyn/AFP

Putinova fotografija na konju godinama je bila simbol njegove muškosti i vitalnosti. Upravo tu fotografiju je i Kremlj više puta koristio tokom "obračunavanja" Putina sa njegovim američkim protivnicima.

Ubrzo nakon toga Putin je počeo da koristi fotografije iz svog kabineta na kojima je u odelu i formalno obučen, pa su mnogi ovakav njegov izgled u javnosti protumačili kao paranoju i strah.

Tokom sastanka sa svetskim liderima, koji su se održali u Moskvi nekoliko dana pre početka sukoba u Ukrajini, Putin je sa francuskim predsednikom i nemačkim kancelarom razgovarao za velikim ovalnim stolom.

- Za vreme ovih sastanaka nije bilo rukovanja i toplih zagrljaja i to su svi primetili - kaže obaveštajac.

Zatim je usledio i veliki sastanak Putina sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom 21. aprila, ovoga puta za manjim stolom. Mnogi su tada bili fokusirani na Šojgua, jer je to bilo njegovo prvo javno pojavljivanje, nakon spekulacija o navodnom srčanom udaru i lošim odnosima sa Putinom.

Mnogi stručnjaci za govor tela su primetili da je tokom razgovora Putin navodno bio odsutan i da je sve vreme izgledao pogrbljeno, pridržavajući se sve vreme desnom rukom za ivicu stola.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu Foto: Tanjug/AP

Neki su nakon toga pominjali da Putin ima Parkinsonovu bolest, dok su drugi mislili da mu je to ostalo još iz vremena kada je radio za KGB, misleći na njegov krut stav i sposobnost da u svakom trenutku posegne rukom za pištolj.

Sve te snimke i fotografije pregledali su stručnjaci u obaveštajnim službama u SAD i zajednički stav svih je bio da je ruski predsednik bolestan i da verovatno umire.

sledeće Putinovo pojavljivanje bilo je na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja. Ponovo je stručnjacima za govor tela Putin delovao pogrbljeno, i da je njegova fizička iscrpljenost povezana sa iscrpljenom ruskom vojskom koja se nedeljama bori u Ukrajini.

Rusija, Dan pobede nad fašizmom, vojna parada, Vladimir Putin Printskrin: Ruptly

Tri dana kasnije šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov je saopštio da se unutar Kremlja već vode rasprave, ko bi mogao da bude Putinov naslednik.

Dokle će sve ovo da traje?

Nedavna Putinova poseta ranjenim vojnicima u bolnici u Moskvi mnogima je zaličela na Putinov pokušaj da svetu prikaže da je sa njim sve u redu. Iako je kasnije razgovarao sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i imao video sastanak na poslovnoj konferenciji, čini se da je svako Putinovo pojavljivanje detaljno isplanirano i kontrolisano.

Uprkos ovim tvrdnjama Zapada, ruski ministar odbrane Sergej Lavrov je nedavno demantovao tvrdnje da je Putinovo zdravlje ugroženo.

Čak iako se svi obaveštajni podaci oko njegovog zdravstvenog stanja slažu, pitanje koje sve muči je ko bi mogao da bude njegov naslednik, kao i da li on zaista umire.

- Niko ne može da zna dokle će sve ovo da traje i da li će njegov režim opstati - kaže jedan od obaveštajaca.

Još na početku sukoba predsednik SAD Džo Bajden i ministar odbrane Lojd Ostin rekli su da nemaju nameru da ruše režim u Rusiji.

- Naoružana Rusija je i dalje naoružana Rusija, bez obzira da li je Putin jak ili slab. Ne želimo da Putin pomisli da imamo nameru da ga isprovoiciramo i da planiraom njegovo uništenje - kaže obaveštajni zvaničnik.

On tvrdi i da ovako oslabljen Putin ima mnogo manje šansi da utiče na svoje saradnike, posebno ukoliko naredi upotrebu nuklearnog naoružanja.

- Putin je definitivno bolestan, da li će uskoro umreti to je samo nagađanje. On je bez obzira na sve i dalje opasan, a pred nama je haos i na to treba da budemo fokusirani - kaže zvaničnik.

Video: Da li pokreti Putinovih nogu ukazuju na bolest? Ovo je snimak za koji analitičari tvrde da otkriva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata Boki

    2. jun 2022 | 15:33

    Pa iako je sve to tacno,pa sta? Zar covek ne sme da ostari ili da se razboli???!!!

  • Sibin

    2. jun 2022 | 16:30

    Hahahha, a njihov predsednik vec zagazio u grob!!!

  • Cika Velja

    2. jun 2022 | 17:02

    Ja cuo da su rekli da je odavno umro! Jel to sad dvojnik ima rak? Nesto se ne snalazim u tim njihovim pricama???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA