Hodorkovski, koji Putina poznaje u dušu, kaže da zna koji je njegov sledeći korak: "Odvešće ga u smrt..."

Zelenski se nije bojao svog naroda i delio je oružje svima. Da Putin podeli 40.000 kalašnjikova u Moskvi, sutra više ne bi bio s nama, misli Hodorkovski

  • 73
Vladimir Putin Tanjug/AP

Bivši oligarh Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovek Rusije, sada je jedan od njenih istaknutih disidenata i veliki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Čovek, koji je stekao veliko bogatstvo na dubioznim privatizacijama i ruskom bezvlašću 90-ih, i dobro poznaje rusku političku elitu, uveren je da je "Putin krenuo putem koji će dovesti do njegove smrti".

- Čak i da pobedi u Ukrajini, on će, zbog problema unutar države, započeti rat sa NATO-om. I na kraju će izgubiti taj rat. Da rat u Ukrajini nije odneo toliko života, rekao bih da sam zapravo prilično srećan jer je Putin krenuo putem koji će ga dovesti do smrti. Ali njegova pobeda ili poraz u Ukrajini sada u potpunosti zavisi od Zapada. Ako Zapad sada ne uspe, mogao bi se suočiti sa vrućom granicom u Evropi dugom 2.500 kilometar - rekao je Hodorkovski u intervjuu za Financial Times dodajući da je promena režima u Rusiji moguća, ali samo silom.

Hodorovski, koji je proglašen za stranog agenta i od 2015. godine je u egzilu u Londonu, proveo je deset godina u ruskom zatvoru - od 2003. do 2013. godine.

Razlog je bio politički sukob sa Putinom koji je vlast u Rusiji osvojio 2000. godine.

Kao jedan od najuticajnijih preduzetnika u Rusiji 90-ih, vlasnik naftne kompanije Yukos ExxonMobil, koju je, kako se govori, stvorio beskrupulozno kupujući naftna polja za sitniš, Hodorkovski je na ruskoj televiziji govorio o Putinovoj korupciji.

Putin je procenio da bi Hodorkovski mogao biti prejaka opozicija pa ga je strpao u zatvor pod optužbama za utaju poreza. Posle ga je, doduše, i pomilovao, taman pre Olimpijskih igara u Sočiju.

- Siguran sam da je Putin mnogo puta požalio zbog svoje odluke - kaže danas Hodorkovski.

Učinio je to Putin, smatra, zbog imidža u svetu. Danas mu je, ipak, važnije da zadrži vlast u Rusiji. I pre je Putin pokretao ratove kako bi zadržao politički rejting. Zato Hodorkovski misli da rat neće stati na Ukrajini.

- Verujem da je sledeći korak Kremlja vazdušna blokada Litvanije. To će omogućiti ruskom avidonu da leti tačno između Rusije i Kalinjingrada. Tada će se NATO suočiti s pitanjem šta učiniti - nagađa .

Inače, Hodorkovski, čija uloga u 90-im, kada je bio među najbogatijima, nije do kraja razjašnjena, a spekuliše se da je "težak" oko 500 miliona dolara, i pre je upozoravao na mogućnost izbijanja rata i da je Putin opasan čovek.

Ni on se, kao ni Hilari Klinton, ne slaže se s bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom da bi Putinu trebalo praviti ustupke i da je imalo nalik bivšem dugogodišnjem ruskom lideru Leonidu Brežnjevu.

- Uz svo poštovanje prema Kisinžeru, on Putina doživljava kao nekakvog Brežnjeva. Ali Brežnjev nije bio gangster. Drugo, Brežnjev se borio u Drugom svetskom ratu. On i ljudi oko njega shvatili su da je rat najgora moguća stvar. Putin se nikada nije borio. On nema razumevanja za to kakvi su ratovi, on razume kompjuterske igrice i ratove na svom laptopu. Kisindžer ne shvata da se ne sme pregovarati sa gangsterom iz pozicije slabosti. On ne shvata da je za Putina rat samo normalan način da podigne svoj izborni rejting - kaže Hodorkovski.

On primećuje da Putin ima i svoje slabosti.

- Da je bio potpuno uveren da je rusko društvo monolit, odavno bi te ljude povukao u rat. Ali Putin i beloruski predsednik Aleksandar] Lukašenko ne usuđuju se da naoružaju svoj narod. Zelenski se nije bojao svog naroda i delio je oružje svima. Da Putin podeli 40.000 kalašnjikova u Moskvi, sutra više ne bi bio s nama - misli Hodorkovski.

Priznaje i da je 2000. godine, kada se uspeo na vlast, Putin imao podršku ruskih oligarha. Smatra i da ga ruski milijarder Roman Abramovič još uvek podržava i deluje kao njegov "agent".

- Putin je Abramoviču dao zeleno svetlo za učestvovanje u jalovim mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine kako bi izbegao sankcije - govori sagovornik Financial Times-a.

Na pitanje da li se Putin promenio u poslednjih dvadeset godina, Hodorkovski kaže da je ostao isti KGB-ovac i gangster, ali je uz to i vrlo talentovana osoba koja lako impresionira svog sagovornika i prikaže se drugačijim.

Iz istog je razloga skeptičan i prema Alekseju Navaljnom, Putinovom kritičaru koji je nedavno premešten u maksimalno čuvani zatvor. Iako dele mišljenje po pitanju sukoba u Ukrajini i potrebe za promenom režima u Rusiji, ne slažu se oko vizije budućnosti.

- Navaljni sebe vidi kao budućeg cara. Mislim da je vera u dobrog cara vrlo opasna ideja za današnju Rusiju jer svakoj osobi nalik caru treba neki spoljni neprijatelj da bi vladao - analizira Hodorkovski upoređujući situaciju s Putinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta

    19. jun 2022 | 17:22

    Cenim mišljenje tajkuna. Disident, obogatio se otimajući od naroda, a zatim pobegao i proglasio se disidentom da bi se ulagivao Zapadu. Jadno, bedno, i sad iznosi mišljenje koje oni žele da čuju . Odvratno.

  • Lala

    19. jun 2022 | 18:21

    Hahahaha misljenje coveka koji je opeljesio svoj narod i kad je Putin trazio da svi oni vrate pare narodu on pobegao iz zemlje i sad deli mudrost. Hajde pametni gospodine vrati se kuci da vidis kako je u Rusiji danas. Ili barem u zatvorima.

  • Hogar

    19. jun 2022 | 17:37

    Hahahaha....Mali hitler zelenski je podelio naoruzanje svima ...zato su i.pocele pljacke...ubistva jer su se kriminalci dokopali.oruzja ....imate snimak na internetu kad americki novinar u Kijevu objasnjava zasto se nesme nocu izlaziti a i po danu u neke delove grada .....toliko.o tome

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA