≫ 

Zabranjuju se elektronske cigarete u SAD, pušači u panici: Najviše se koriste među tinejdžerima

Roditelji, političari i oni koji su protivnici pušenja želeli su zabranu uređaja koje mnogi krive za porast korišćenja ovih cigareta među maloletnima.

  • 1
Juul e cigarettes elektronske cigarete zabrana Foto: Profimedia/Getty images/MARIO TAMA

Federalni zdravstveni zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak su naredili Juul-u (Džulu) da povuče svoje elektronske cigarete sa američkog tržišta, što je najnoviji udarac za kompaniju koja se naširoko okrivljuje da je izazvala porast korišćenja ovih proizvoda kod populacije tinejdžera.

Akcija je deo sveobuhvatnog napora Uprave za hranu i lekove da dovede naučnu proveru u industriju "vejpinga" vrednu više milijardi dolara nakon godina regulatornih odlaganja.

Roditelji, političari i oni koji su protivnici pušenja želeli su zabranu uređaja koje mnogi krive za porast korišćenja ovih cigareta među maloletnima.

Regulatori su u više navrata odlagali donošenje odluka o uređajima lidera na tržištu, uključujući Juul, koji je i dalje najprodavaniji brend za "vejping" iako je prodaja opala.

Juul e cigarettes elektronske cigarete zabrana Foto: Profimedia/Getty images/MARIO TAMA

Prošle godine, agencija je odbila prijave za više od milion drugih e-cigareta i srodnih proizvoda, uglavnom zbog njihove potencijalne privlačnosti kod maloletnih tinejdžera.

Da bi ostale na tržištu, kompanije moraju pokazati da njihovi proizvodi koriste javnom zdravlju. U praksi, to znači dokazivanje da će odrasli pušači koji koriste ove proizvode verovatno prestati ili smanjiti pušenje, dok je malo verovatno da će se tinejdžeri navući na njih.

E-cigarete su se prvi put pojavile u SAD pre više od jedne decenije sa obećanjem da će pušačima pružiti manje štetnu alternativu. Uređaji zagrevaju rastvor nikotina u paru koja se udiše, zaobilazeći mnoge toksične hemikalije proizvedene sagorevanjem duvana.

Video: U utrobi Karađorđa pronađen tajni štek sa švercovanom robom: Carinici s policijom izvršili zaplenu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    23. jun 2022 | 18:29

    A prave cigare koje su prepune najgorih kancerogenih otrova i hemikalija koje izazivaju najjaču zavisnost nikako da zabrane... Pritom, truju i ostale oko sebe, zagadjuju okolinu i vazduh sagorevanjem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA