Lideri G7 nakon Samita: "Nastavićemo da pomažemo Ukrajini i bićemo uz nju koliko god bude potrebno"

Lideri izražavaju zabrinutost zbog najave Rusije da bi mogla da prebaci rakete sa nuklearnim potencijalom u Belorusiju i dodaje da će G7 nastaviti s naporima da se Ukrajini obezbedi vojna i odbrambena oprema

  • 8
G7 Samit G7 Samit / Foto: Profimedia/AFP/SVEN HOPPE

Grupa sedam najbogatijih demokratija i pet zemalja u razvoju koje su pozvane kao posmatrači na samit G7 pozdravile su u današnjem zajedničkom saopštenju hrabre branioce demokratije koji se bore protiv ugnjetavanja.

U saopštenju u kojem se eksplicitno ne pominju Rusija ili Ukrajina, G7 i Indija, Indonezija, Senegal, Argentina i Južna Afrika su ponovo potvrdile svoju posvećenost međunarodnom poretku zasnovanom na pravu, prenosi Rojters.

Lideri G7 poručili su sa današnjeg samita u nemačkom gradu Elmau da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz nju koliko god bude potrebno.

U zaključcima sa samita se ponavlja osuda ruske pretnje nuklearnim oružjem i navodi da Ukrajina mora da donese odluku o budućem mirovnom rešenju "slobodno, bez spoljnih pritisaka ili uticaja", preneo je ranije londonski dnevnik Gardijan.

Izražava se zabrinutost zbog najave Rusije da bi mogla da prebaci rakete sa nuklearnim potencijalom u Belorusiju i dodaje da će G7 nastaviti s naporima da se Ukrajini obezbedi vojna i odbrambena oprema.

Ranije danas nemački kancelar Olaf Šolc je poručio sa samita G7 da u međunarodnim odnosima neće biti povratka u vreme pre napada Rusije na Ukrajinu koji je doveo do dugoročnih promena.

- Kada se situacija ovako promeni, moramo i mi da se menjamo - rekao je Šolc.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIONIR

    28. jun 2022 | 01:36

    Naravno da to zelite, isto kao hitler sto je radio, vi zelite Rusiu pod noge i pljackat je kao Yugu i ostale zemlje sto pljackate. Vana Amerima je to u genima jos od kaubojskih dana. Pjlackali ste indiance, pa seljake Rancere i nikad vam dosta. Rusii hrabro protiv pljackasa kazboja i EU novih fasista.

  • 21

    28. jun 2022 | 01:01

    Grupa Debila

  • Sale70🐎

    28. jun 2022 | 07:17

    Samo tako do poslednjeg ukrajinca i nestanka ukrajine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA