≫ 

"Zovi Džoa, odmah": Šta je Makron tražio od Putina, snimljeni razgovori uoči sukoba u Ukrajini

Makron je uoči 24. februara govorio Putinu da "ne treba da naseda na provokacije bilo koje vrste u satima i danima koji slede"

  • 5
Vladimir Putin Emanuel Makron telefon razgovor Foto-montaža: Shutterstock

Samo četiri dana pre početka "ruske specijalne operacije" u Ukrajini, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je neraspoloženo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da će radije "da igra hokej na ledu" nego da održi sastanak sa Džoom Bajdenom kako bi porazgovarali o situaciji u Ukrajini i možda sprečili rat.

Te reči ruskog predjednika mogu se čuti na kraju napetog i često nadrealnog devetominutnog razgovora s Makronom koji će u četvrtak biti prikazan u dokumentarcu na glavnom državnom TV kanalu "France 2", piše britanski Telegraph.

Prema emisiji "C A Vous" koju emituje televizijski kanal France 5, a u kojoj su prikazani prvi isečci razgovora, u dokumentarnom filmu takođe će biti emitovan i razgovor između Makrona i britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je održan samo dva dana uoči početka sukoba.

U njemu Džonson izražava svoju rezervu prema Makronovim pokušajima dijaloga s ruskim predsednikom.

- Svaki put kad razgovaramo s Vladimirom Putinom, imam utisak da je agresivniji, dok mi zvučimo sve slabije. On se neće zaustaviti dok ne dobije ono što želi - rekao je Džonson.

Suočen s optužbama da je bio previše predusretljiv prema Putinu, s kojim je razgovarao na desetine puta pre i nakon sukoba, Makron je očigledno odlučio da je najbolji način da pokaže pogled iz svoje vizure, pozivanje filmske ekipe u svoje utočište.

Ovaj dokumentarac će tako gledaocima pružiti dosad neviđene razgovore između svetskih čelnika o ratu u Ukrajini, a biće to i prvi put da je novinarima dozvoljen pristup Jupiteru, nuklearnom bunkeru i kriznom komandnom centru koji se nalazi ispod Jelisejske palate.

Šta su Putin i Makron rekli jedan drugom?

- Vladimire, za početak jedna stvar... - može se čuti Makron na početku razgovora 20. februara. Ali, Putin nije želeo da ga sasluša.

- Slušaj, Emanuele... - presekao ga je ruski vođa.

Obojica državnika koristila su neformalni oblik komunikacije, kao i prilikom ranijih susreta.

- Želeo bih da mi prvo kažeš svoje viđenje situacije i možda sasvim iskreno, kao što smo uvek imali običaj, da mi kažeš koje su tvoje namere - pokušao je Makron da stvori atmosferu poverenja.

- Šta da kažem? I sam vidiš šta se događa - uzvratio je Putin, optužujući Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Minska.

Putin je zatim osudio prozapadno orijentisanog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, optužujući Kijev da nabavlja nuklearno oružje.

- To su budalaštine - čuo se glas koji pripada uticajnom diplomatskom savetniku gospodina Makrona, Emanuelu Boneu.

- Štaviše, naš dragi kolega gospodin Zelenski ne čini ništa da primeni sporazum iz Minska. On vas laže - kazao je Putin, i dodao da bi se predlozi proruskih separatista u istočnoj Ukrajini trebali uzeti u obzir.

- Ali, nas ne zanimaju predlozi separatista. Ne znam da li tvoj pravni savetnik poznaje pravo! Što se mene tiče, samo gledam zakone i pokušavam da ih primenim. Ne znam koji bi ti pravni savetnik mogao reći da u suverenoj zemlji zakonske tekstove predlažu separatisti, a ne demokratski izabrane vlasti - odbrusio mu je Makron.

- To nije demokratski izabrana vlada. Oni su stekli vlast krvavim državnim udarom. Ljude su žive spaljivali. Bilo je to krvoproliće. A Zelenski je jedan od krivaca za to - odgovorio je Putin.

"Idem da igram hokej"

Uprkos napetosti, Makron je i dalje nastojao da igra ulogu posrednika, rekavši kako će podstaći Zelenskog da "smiri tenzije" ne samo među ukrajinskim oružanim snagama, već i na društvenim mrežama.

- Nemojte da nasednete na provokacije bilo koje vrste u satima i danima koji slede - upozorio je Makron.

Poziv se završava tako što Makron predlaže Putinu da se odmah čuje s Džoom Bajdenom, američkim predsednikom.

Putin je neobavezno rekao kako bi prvo trebalo da se spremi za sastanak. Zatim, kao da se nečega setio, pa odgovorio Makronu.

- Da budem potpuno iskren, sada idem da igram hokej na ledu. S tobom pričam iz sportske dvorane. Moram da se konsultujem a svojim savetnicima.

- U svakom slučaju, hvala Vladimire. Ostajemo u kontaktu. Ako se nešto dogodi, nazovi me - kazao je Makron.

- Hvala gospodine predsedniče - kazao je Putin, iznenada progovorivši na francuskom.

Makron je ponovo razgovarao s Putinom dan kasnije, 21. februara. Ali, 24. februara Rusija je već započela operaciju.

Kako su pričali Makron i Zelenski

Te noći, filmska ekipa ponovno je dobila pristup prvom Makronovom razgovoru sa Zelenskim nakon što su prvi ruski projektili pali na Kijev.

- Tu su u Kijevu. Ruske snage ratuju u Kijevu - rekao je ukrajinski predsednik.

- Dovukli su specijalne snage i helikoptere ili...? - pitao je zabrinuti Makron.

- Da, avioni i helikopteri, sve... Vidimo to putem medija, vidimo ih svuda, mnogo ih je - odgovorio je njegov ukrajinski kolega.

- Znate li koliko je civila već ubijeno? - pita Makron.

- Ne znam, na hiljade... - uzvraća Zelenski.

- A šta je s vama, jeste li na sigurnom? - zanima se Makron.

- Mislim da jesam - odgovorio je Zelenski.

Komunikacija između Makrona i Putina ubrzo se proredila, a francuski predsednik se našao pod talasom kritika jer je tek prošle nedelje otputovao u Kijev kako bi se sreo sa Zelenskim.

- Nismo uspeli da uverimo Putina. Mislio sam da bismo kroz poverenje i intelektualnu raspravu mogli da pronađemo zajedničko rešenje - kazao je Makron pre nekoliko dana u Kijevu.

Upitan misli li da je Putin opasan čovek, francuski predsjednik je zagonetno odgovorio: "Nikada vam neću reći svoje mišljenje".

Video: Putin stavio na distancu i Šolca: Pregovaramo u teško vreme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. jun 2022 | 10:37

    NEMA TU TRUNKE MAKRONOVE ISKRENOSTI KAD JE POSLAO LEGIONARE DA UBIJAJU RUSE !!!!!! NATO JE SPREMAO OLUJU -PROTERIVANJE RUSA IZ UKRAJINE I NAPAD NA RUSIJU !!! PUTIN IH JE SAMO PREDUHITRIO !!!! NATO VODI RAT PROTIV PRAVOSLAVNE RUSIJE ZA SADA SAMO U UKRAJINI !!!

  • box

    28. jun 2022 | 10:43

    A separatisti na Kosovu su mogli da diktiraju uslove.Licemerni Makron i svi njegovi.

  • Mix

    28. jun 2022 | 10:11

    Brate, Putine ne veruj im ništa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA