Tamara i Alehandro 10 godina bili u vezi: "Fakultete završili, a posle nigde, zar da stradaju u kamionu"

Svako od njih stavio je svoj život u ruke krijumčara. Kada je stigla vest da je pronađen šleper pun leševa, meštani gradova i sela koji su navikli da gledaju kako njihovi mladi odlaze u Ameriku, bežeći od nasilja i siromaštva, čekali su saznaju da li je neko njihov skončao u prikolici

  • 0
Tamara Alehandro Kamion smrti Teksas migranti Foto: Tanjug/AP

Tamara je sa svojim dečkom Alehandrom i njegovim bratom Fernandom krenula put Amerike iz Hondurasa sa nadom da će uspeti svojoj porodici da obezbedi bolje uslove za život.

Umesto da ona i Alehandro, koji su bili deset godina u vezi, konačno uživaju u životu i pristojno zarađuju sa svojim diplomoma, jer u Hondurasu posao godinama nisu mogli da nađu, vratiće se kući u kovčegu. Naime, njihova tela izvučena su iz "kamiona smrti", koji je u ponedeljak uveče pronađen u Teksasu, a u njemu tela 46 migranta iz Meksika, Hondurasa, Gvatemale...

U kamionu su bila i deca, umrli su dečaci stari svega 13 godina, stradao je čovek koji već radi u SAD, i koji se vratio da poseti svoju ženu i decu i odlučio je da u povratku povede rođaka...

Od 67 njih koliko ih je bilo u kamionu, 53 je preminulo.

Svako od njih stavio je svoj život u ruke krijumčara. Kada je stigla vest da je pronađen šleper pun leševa, meštani gradova i sela koji su navikli da gledaju kako njihovi mladi odlaze u Ameriku, bežeći od nasilja i siromaštva, čekali su saznaju da li je neko njihov skončao u prikolici.

Strašna vest stigla je do Karen Kabaljero, koja je na put ispratila dvojicu sinova Fernanda i Alehandra, i njegovu dugogodišnju devojku Tamaru.

Meštani pričaju da su Tamara i Alehandor bili zajedno deset godina i da su već dugo aplicirali za razne poslove, ali nikako da posao da dobiju. Onda je došla pandemija, uragani koji su uništili severne delove zemlje, a onda je život mladog para počeo da izgleda beznadežno.

Tako da, kada je jedan Alehandrov rođak, koji živi i radi u SAD ponudio njemu i njegovom bratu da im finansira da dođu do Amerika, obojica su bili spremni.

- Čovek bi pomislio da ćeš se lakše zaposliti što si bolje obrazovan - priča neutešna majka Karen.

Ona kaže da je Alehandro završio marketing, a Tamara - koju je zvala snajom iako nije bila zvanično udata za njenog sina - završila je ekonomiju.

Neutešna majka kaže da je verovala da više decu ne treba da zadržava.

- Sve smo zajedno isplanirali kao porodica, kako bi se njima omogućio bolji život, kako bi ostvarili svoje ciljeve, ispunili svoje snove - kaže Karen.

Kada su mladi krenuli od kuće 4. juna, Karen je sa njima išla do Gvatemale. Odatle su oni sami uspeli da se prebace do Meksika u malim kamionima.

- Mislila sam da će im biti dobro. Alehandro se malo plašio, govorio je: "Majko, šta ako se nešto desi" Govorila sam da se ništa neće desiti, da oni nisu ni prvi ni poslenji koji su otišli za Ameriku - kaže Karen.

Sa njima se poslednji put čula u subotu ujutru. Rekli su joj da su prešli Rio Grande i da idu u pravcu Lareda, te da se nadaju da će u ponedeljak krenuti put Hjustona.

U ponedeljak samo što je stigla kući kada su joj prijatelji rekli da uključi televizor.

- Nisam mogla da obradim informaciju. Onda sam se setila kako su moji sinovi putovali, da su sve vreme u kamionima još od Gvatemale - kaže majka šta joj je prolazilo kroz glavu dok je gledala vest o šleperu punom beživotnih tela koji je pronađen u San Antoniju.

Onda je stigla najgora vest, da njenih najmilijih više nema. Ne može da se pomiri sa tim da su joj deca stradala u kamionu smrti.

Kao grom ta vest pogodila je i porodice Tulul i Guačiak u Gvatemali. Njihovi dečaci Vilmer i Paskal, obojica imaju 13 godina, pronađeni su mrtvi u tom istom kamionu.

Vilmer je kuću napustio 14. juna, a poslednja poruka koju je poslao majci Magdaleni bilo je "krećemo polako".

Nekoliko sati nakon što joj je stigla poruka, od komšije je čula da se nešto strašno dogodilo u San Antoniju i majčino srce počelo je da strahuje od najgoreg.

Rođaci koji su organizovali krijumčare čekali su mališane u Hjustonu.

Otac malog Vilmera je neutešan. Kaže da nije znao kako bi krijumčari mogli da prevezu decu do Hjustona, ali da nije ni slutio da će ih zatvoriti u prikolicu.

Krijumčaru su platili 6.000 dolara, a sada se porodica nada da će tela dečaka biti vraćena kući. Ako može o trošku države, jer oni više novca nemaju.

U Meksiku, rođaci Havijer Flores Lopez i Hose Luis Vaskez Guzman napustili su malu zajednicu Sero Verde u južnoj državi Oahaka, takođe u nadi da će pomoći svojim porodicama. Krenuli su u Ohajo, gde su ih čekali građevinski i drugi poslovi.

Flores Lopez je sada nestao, dok je Vaskez Guzman hospitalizovan u San Antoniju.

Flores je pre nekoliko godina napustio Sero Verde i otišao u Ohajo, gde mu žive otac i brat, tako da mu ovo nije bilo prvo putovanje na granicu između SAD i Meksika.

- Vratio se kući da bi nakratko video svoju ženu i troje male dece - rekao je rođak Fransisko Lopez Ernandez.

Vaskez Guzman (32) odlučio je da ode sa Floresom na svoje prvo putovanje preko granice i nadao se da će doći do svog najstarijeg brata koji je takođe u Ohaju.

- Iako su svi znali za rizike, bezbroj ljudi iz Sero Verdea je bezbedno prešlo američko-meksičku granicu uz pomoć krijumčara, tako da je ovo bio šok - rekao je Lopez Ernandez. Porodica veruje da je Flores preminuo, ali još uvek čekaju potvrdu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA