Lajen: Istorijski dan i uspeh za narod Albanije i Severne Makedonije

Lajen je pred početak međuvladinih konferencija sa Severnom Makedonijom i Albanijom u Briselu, poručila da će Evropska komisija nastaviti da radi sa obe zemlje i pomogne ima na putu ka članstvu u EU

  • 6
Ursula fon der Lajen, Rama, Kovačevski, EU, Albanija, Severna Makedonija Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen kaže da današnje otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom Skopljem predstavlja istorijski dan i uspeh za narode te dve zemlje.

Lajen je pred početak međuvladinih konferencija sa Severnom Makedonijom i Albanijom u Briselu, poručila da će Evropska komisija nastaviti da radi sa obe zemlje i pomogne ima na putu ka članstvu u EU.

- Pokazali ste posvećenost našim vrednostima, demonstrirali otrpornost i zadržali veru u pristupni proces. Ojačali ste vladavinu prava, borili se protiv korupcije, imate slobodne medije, imate dinamično civilno društvo, uradili ste bezbrojne reforme i modernizovali ekonomije. Sve to ste uradili ne samo zato što su ove reforme bile neophodne na vašem putu ka EU, već, prvenstveno, zato što su dobre za vaše države i već isporučuju bolji kvalitet života za vaše narode - izjavila je Lajen.

Predsednica EK je najavila da će odmah nakon današnjih međuvladinih konferencija sa Severnom Makedonijom i Albanijom, početi proces tzv skrininga, koji će omoguciti Skoplju i Tirani da se upozanju sa pravima i obavezama članstva u EU.

Ona je navela da će se u narednom periodu Albanija priključiti EU Mehanizmu civiline zaštite, a Skoplje potpisati sporazum sa Evropskom agencijom Frontek, uz obećanje da će ugovor biti preveden ”na makedonski jezik” koji je stavilia u istu ravan sa prestala 24 evropska jezika.

- Napredak u pregovorima značiće i napredak u dobrobiti kroz više investicija, bolju trgovinu, bolju saradnju u ključnim oblastima, maksimalizovanje korišćenja EU fondova. To je ono na šta su vaši građani čekali, za šta su radili i što zaslužuju - zaključila je Lajen.

Ona se lično zahvalila premijerima Severene Makeodnije i Albanije, Dimitru Kovačevskom i Ediju Rami, na pokazanom "vođstvu, viziji i starteškom strpljenju", kao i na tome što su u svetlu rata u Ukrajini pokazali svoju privrženost vrednostima EU kao pravi prijatelji i partneri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    19. jul 2022 | 13:12

    А жеље народа тамо и њихови протести су НЕВИДЉИВИ за ове?...

  • Dend

    19. jul 2022 | 13:21

    E moja Albanijo i Severna Makedonijo u Srbiji postoji poslovica koja kaže "obećanje "ludom" verovanje" i kome Vi verujete ? EU ?

  • Nikolas

    19. jul 2022 | 13:23

    SRECNO !!! JOS SAMO PAR DECENIJA CEKANJA !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA