Istraga o napadu na Kapitol: Tramp ignorisao pozive da obuzda nasilne nerede, gledao ih na TV-u

Tokom saslušanja rečeno je da Tramp nije uputio nijedan poziv policiji ili osoblju nacionalne bezbednosti

  • 0
Napad na Kapitoll hil neredi Goto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp gledao je prošlogodišnje nerede na Kapitolu na TV-u u Beloj kući, ignorišući sugestije svoje dece i saradnika koji su ga "molili" da osudi nasilne demonstrante, pokazalo je istraživanje Kongresa.

- Odlučio je da ne deluje - rekao je Adam Kinzinger, jedan od dvojice republikanaca u odboru predvođenom demokratama, prenosi BBC.

Tokom saslušanja rečeno je da Tramp nije uputio nijedan poziv policiji ili osoblju nacionalne bezbednosti.

Bio je motivisan "svojom sebičnom željom da ostane na vlasti", navodi se u istrazi.

U četvrtak uveče odabrani odbor Predstavničkog doma obavio je svoje osmo saslušanje ovog leta kako bi se pojasnio vremenski okvir Trampovih aktivnosti tokom 187 minuta 6. januara 2021. dok je grupa njegovih pristalica napadala Kongres.

Nastoji da se dokaže da je Tramp, republikanac, delovao nezakonito u pokušaju da poništi svoj poraz od Džoa Bajdena, demokrate, na predsedničkim izborima u novembru 2020.

Tramp, koji je nagovestio da bi mogao ponovo da se kandiduje za predsednika 2024, odbacio je istragu kao "kengurski sud" osmišljen kako bi Amerikancima skrenuo pažnju od "katastrofe" demokratskog upravljanja.

Na saslušanju je rečeno da je bivši predsednik Tramp gledao izveštavanje o neredima na Fox news-u u privatnoj trpezariji u Beloj kući više od dva i po sata.

- Predsednik Tramp je sedeo za trpezarijskim stolom i gledao napad na televiziji, dok su ga njegovo osoblje, najbliži savetnici i članovi porodice molili da uradi ono što se očekuje od bilo kog američkog predsednika - rekla je Ilejn Lurija, demokrata iz Virdžinije u komitetu.

Ona je takođe rekla da je zvanični fotograf Bele kuće želeo da slika tokom istorijskog događaja, ali mu je rečeno da to ne čini.

Video: Tramp poručio pristalicama: Idite kući, idite u miru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA