≫ 

Srbi i Hrvati postali najbolji prijatelji u Nemačkoj: "Naši kod kuće to ne bi razumeli"

Radakovići i porodica Černeli našli su se jedni za druge u Nemačkoj i postali odlični prijatelji

  • 32
Roštilj, Srbija, Hrvatska Foto: Shutterstock

U Nemačkoj, u gradu Bad Verishofen, razvilo se divno prijateljstvo porodice iz Srbije i Hrvatske. Iako, kako kažu, "kod kuće mnogi ne bi razmeli njihovo druženje", ovde su se maltene srodili i jedni drugima učinili boravak u tuđini lakšim.

Lejla Černeli se sa porodicom pre šest godina doselila u Nemačku. Ona i suprug imaju četvoro dece i fino su se snašli. Ne samo da su sa poslom mirni, već su pronašli i prijatelje za čitav život, koji su im pomogli da im Nemačka postane dom.

Pre nego što su se preselili u kuću, živeli su u zgradi sa devet stanova i brzo stekli nove prijatelje. Jedan od komšija bio im je Kalus Petar Urmonejt (83) koji se rodio u Istočnoj Prusiji i moraju je da beži na zapad od Crvene armije. On kaže da prvi zna kakav je osećaj živeti u tuđini. Porodica iz Hrvatske se brzo združila sa njima i dan danas su u kontaktu.

Pre nekih godinu dana preselili su se u kuću, kako bi imali svoje dvorište. Upravo tu je počela njihova predivna priča.

U kući pored živi porodica Radaković iz Srbije. Tanja, Goran i njihova deca ubrzo su se združili sa komšijama iz Hrvatske.

- Kad bismo ovo pričali našima dole u Hrvatskoj, oni to ne bi mogli da razumeju - priča Lejla, dodajući da se narodi dve komšijske zemlje "baš i ne vole".

Međutim, ove komšije zavolele su se na prvi pogled.

- Naše komšije su dale našem domu neki osećaj celine - kaže Lejla.

Iako svi u Lejlinoj porodici odlično govore nemački jezik, nekako ih je "zvuk naškog" privukao. Kako kažu, uvek je lepo čuti svoj jezik, popiti kafu sa nekim, popričati i zabavljati se.

Kad god je Radakovićima potrebna pomoć ili obratno, odmah zajedničkim snagama rešavaju problem..

- I naša deca se igraju i provoede vreme zajedno - kažu roditelji.

Obe porodice kažu da su odlučili da napuste rodnu grudu i ostanu u Nemačkoj, jer misle da će tu imati bolju budućnost.

Lejla radi u hotelu, Tanja u turskom supermarketu, dok je Goran inženjer, koji je nekad radio u fijatovoj fabrici.

Lejlin suprug Mario je kuvar i radi u hotelu sa pet zvezdica, a kada je kod kuće, obožava da sprema klopu, pogotovo roštilj. Zbog toga svi obožavaju da dolaze kod njih u goste.

Video: Klopov dvojnik napravio haos: Pevao s navijačima Engleske pred meč s Nemcima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    28. jul 2022 | 20:32

    Tako je to u tudjini. Nema političara da zavadjuju.

  • Joca Stevanovic

    28. jul 2022 | 20:33

    Poslednjih 6 godina radio sam za hr firme po Nemačkoj i radio sa iskljucivo hrvatima. Nikad nikakav problem sa firmom , rukovodstvo, meštanima i kolegama hrvatima. Naprotiv, kao da se trudili ali svaki posebno demantuje politiku dveju država. Sa mnogima sam u kontaktu a kod nekih i ugoscen kao rod rođeni. Poslodavac Daniel Sockovic, Sl Brod, Ivica iz Ivaneca, kolege Goran Funaric I mnogi. SVAKA ČAST.

  • Перагеније

    28. jul 2022 | 22:21

    Све је то парадокс: Немци изазвали поделе и рат (сада хушкају Изетбеговића), а избеглице беже - у Немачку - и тек онда схвате да немају проблем МЕЂУСОБНО. Сва та деца биће Немци а њихова деца војници вермахта - на Западу ништа ново.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA