Prognani ruski tajkun upozorava: Putin više ne želi da anektira Ukrajinu, već da je uništi

On je dugo bio glasni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, a ranije ove godine javno se odrekao ruskog državljanstva kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu

  • 17
Vladimir Putin Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

Prognani ruski oligarh rekao je da veruje kako ruski lider Vladimir Putin više ne želi da anektira Ukrajinu, već da sada želi da "uništi" tu zemlju.

Leonid Nevzlin, bivši naftni tajkun koji je bio primoran da pobegne iz Rusije pre dve decenije i nalazi se u Izraelu, rekao je svoje mišljenje o tome šta Putin namerava sledeće da uradi.

U intervjuu za The Times of Izrael, koji je objavljen u subotu, Nevzlin je rekao da je Putin u početku nameravao da anektira Ukrajinu, Moldaviju i Belorusiju, ali sugeriše da se sada "sve promenilo".

- Putin pokušava da uništi Ukrajinu. To shvatamo po ovom nepodnošljivom nasilju i užasnoj prirodi ovog rata - rekao je Nevzlin, prenosi list.

Prema njegovim rečima, "Putin uništava gradove u kojima se priča ruski, uništava ljudska bića".

- Ovo je njegov način da se osveti - Ukrajini i Zelenskom - rekao je Nevzlin za The Times, misleći na ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog.

Leonid Nevzlin Foto: Profimedia/NICHOLAS KAMM / AFP

On je istakao da su Putinove ratne taktike odraz onoga kako se Adolf Hitler borio tokom Drugog svetskog rata.

- Da li ste videli polje u Donbasu koje je zasejano bombama i eksplozivom? To je njegova vizija za Ukrajinu - rekao je Nevzlin za medij, misleći na smrtonosna legla neeksplodiranih bombi i mina koje ostaju u borbenim zonama.

Prema njegovim rečima, sukob koji je počeo 24. februara, verovatno će potrajati još dugo.

U međuvremenu, ruska vlada je tražila od Izraela da izruči Nevzlina, kojeg je optužila za ubistvo, nekoliko tačaka za zaveru da se počini ubistvo i finansijske zločine. Izrael je više puta odbijao.

Nevzlin je deo glasne grupe sačinjene od ruskih elitnih članova, koji su prekinuli veze sa Putinom u znak protesta protiv sukoba u Ukrajini.

On je Putina u martu nazvao "psihopatom", dok je u intervjuu ovog vikenda rekao da ruski predsednik "nije bio državni lider, već vođa mafije sa osvetoljubivom i kukavičkom ličnošću".

I drugi oligarsi su proteklih meseci kritiovali Putina.

U junu je Mihail Hodorkovski, ruski oligarh koji je nekada bio najbogatiji čovek Rusije, rekao za Financial Times da misli da je Putin zakoračio na put u Ukrajini koji će "na kraju" dovesti do promene režima u Rusiji.

- Da nije bilo toliko žrtava, rekao bih da sam zapravo prilično srećan jer je krenuo putem koji će dovesti do njegove smrti - rekao je Hodorkovski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    2. avgust 2022 | 20:55

    Ko god izda Rusiju ne moze nigde da se sakrije kad tad ce da se obesi!!!

  • Dejan

    2. avgust 2022 | 20:52

    Gresi tajkun Putin ne želi da uništi Ukrajinu već da je pripoji Rusiji jer to je Ruska zemlja

  • tesla

    2. avgust 2022 | 21:08

    Amerika zeli da unisti ukrajinu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA