≫ 

Zna se šta će Pelosi raditi tokom posete Tajvanu: Kina preti oštrom reakcijom

Nensi Pelosi je u večernjim satima po lokalnom vremenu sletela na aerodromu u Tajpeju

Činjenice:

- Nensi Pelosi stigla na Tajvan i smestila se u hotel

- Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo da je vojska u pripravnosti

- Kineski mediji javljaju da su oklopna vozila na ulicama Ksiamena

- Kineski lovci nadletali Tajvanski moreuz uoči sletanja Nensi Pelosi, Tajvan to negira

- Kineska vojska navodno planira održavanje vežbi u blizini Tajvana

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi stigla je na Tajvan. Pelosijeva je sletela na aerodrom u Tajpeju u večernjim satima po lokalnom vremenu.

Nju je dočekala delegacija, a ispred aerodroma se okupio narod koji je došao da je pozdravi.

Odmah po sletanju objavljeno je saopštenje iz kabineta Nensi Pelosi, u kojem se navodi da je njena poseta Tajvanu "odiše nepokolebljivoj posvećenosti Amerike" demokratiji ostrva.

- Naša poseta je jedna od nekoliko delegacija Kongresa Tajvanu – i ni na koji način nije u suprotnosti sa dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država, vođenom Zakonom o odnosima sa Tajvanom iz 1979, Zajedničkim saopštenjima SAD i Kine i Šest garancija - ističe se u saopštenju.

Gotovo istovremeno, stiglo je saopštenje kineskog Ministarstva spoljnih poslova, u kojem se izražava snažan protest zbog posete Pelosijeve.

- Poseta Nensi Pelosi Tajvanu predstavlja grubo kršenje politike 'Jedne Kine' - navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Naveli su i da će Kina "preduzeti sve potrebne mere za zaštitu državnog suvereniteta kao odgovor na posetu Pelosijeve.

Istovremeno, kineski mediji javljaju da je na ulicma Ksiamena, koji se nalazi prekoputa Tajvana raspoređen veliki broj oklopnih vozila, te se strahuje od vojne operacije. Takođe, stigle su i vesti da će od četvrtka do subote biti održane vojne vežbe u šest regiona oko Tajvana.

Bela kuća: Poseta Pelosi nije krsenje suvereniteta Kine

Sjedinjene Američke Države smatraju da poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, izjavio je danas koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, DŽon Kirbi.

- Ne verujemo da je ova poseta kršenje suvereniteta - rekao je Kirbi za Si-En-En.

Portparol Bele kuće je skrenuo pažnju na "napetost koja je pratila retoriku kineskih vlasti uoči puta Pelosi na Tajvan", prenose RIA Novosti.

S tim u vezi, Kirbi je rekao da SAD neće dozvoliti da budu zastrašene.

- Videli smo pretnje i ovakvu retoriku u poslednjih nekoliko dana. Snažno smo posvećeni po pitanju bezbednosti u ovom regionu, tu imamo pet do sedam saveza - i mi ovo shvatamo ozbiljno - rekao je visoki američki zvaničnik.

Kineska vojska u utorak počinje operacije oko Tajvana

Kineska vojska počeće seriju vojnih operacija oko Tajvana u utorak uveče usred posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi ostrvu, rekao je u utorak portparol komande Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA) Ši Ji, prenosi Sputnik.

„Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije Kine 2. avgusta uveče će izvesti niz zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan i izvesti zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvana - rekao je Ši Ji u saopštenju.

Haos ispred hotela

Ispred hotela gde bi trebalo da odsedne Nensi Pelosi u trenutku je nastao pravi haos kako je krenula da se približva kolona vozila u kojem je Pelosijeva. Novinari, ali i brojni građani koji su se okupili ispred objekta pojurili su u pokušaju da fotografišu i snime Nensi Pelosi.

Istovremeno, okupila se i grupa demonstranata, koja protestuje što je Pelosi došla. Neki su držali transparente sa natpisom "Ratna huškačice, idi kući".

Kakav je plan posete?

Tajvanski mediji javljaju da će se Pelosi sutra ujutro sastati s predsednicom Tajvana Cai Jingven, pre odlaska u tajvanski parlament, a poslepodne u muzej ljudskih prava.

Podsetimo, Kina je ranije saopštila da njena vojska neće "sedeti skrštenih ruku", ako Pelosi dođe na autonomno ostrvo, na koje Peking polaže pravo.

Smatra se da bi njena poseta potkopala veze između Kine i SAD.

Nedugo uoči sletanja putničkog aviona stigla je vest da su kineski borbeni avioni nadletali Tajvanski moreuz, što tajvan odlučno negira.

Video: Nensi Pelosi stigla u hotel na Tajvanu: Praćena rotacijama i hordom ljudi na ulicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladiša

    2. avgust 2022 | 18:35

    Koliko je vredan mir, a koliko košta rat. Verovatno je to neko preračunao. Sve institucije UN treba promeniti iz korena, i napraviti sve ispočetka u nekoj novoj državi. Svetu treba neki novi način reda i poretka. Bez ovih samozvanih policajaca i palivatri. Dok god oni rade šta požele, nema mira u svetu.

  • Lazar

    2. avgust 2022 | 17:07

    Sada otvorite ambasadu Teksas

  • Милан

    2. avgust 2022 | 19:13

    Отишла је да распирује мржњу и рат јел у Украјини нису успели пропала инвестиција. Сад треба пребацити рат на другу дестинацију. Није она тамо да помогне него да одмогне.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA