Nensi Pelosi "isterala svoje", ali ko će zaista osetiti bes Si Đinpinga?

Pelosijeva je došla i otišla, ali Amerika neće biti ta koja će se naći na udaru kineskog besa

  • 5
Nancy Pelosi, Nensi Pelosi, Tajvan Foto: Tanjug/AP

Kada je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi u utorak uveče stigla na Tajvan, Kina je već bila spremna da reaguje.

Jedan za drugim krenula su da stižu saopštenja kineskih zvaničnika u kojima se osuđuje poseta i upozorava na njen "ozbiljan uticaj" na američko-kineske odnose. Kineska vojska je saopštila da će odmah pokrenuti "vazdušne i morske vežbe" i objavila plan za vežbe oko ostrva u narednim danima.

Posetu Pelosijeve, prvu posetu nekog tako visokog američkog zvaničnika u poslednjih 25 godina, Peking je video kao "veliku političku provokaciju" i izazov kineskom suverenitetu.

Iako se Peking oštro bunio, Pelosi i njena delegacija su prilikom kratke posete Tajvanu imali susrete sa najvišim zvaničnicima, uključujući i sa predsednicom Tsai Ing-ven. Pelosi je rekla da je došla da pošalje poruku da je Amerika uz Tajvan.

- Želimo da Tajvan uvek ima slobodu i bezbednost i ne odustajemo od toga - rekla je Pelosi, hvaleći hrabrost tajvanskog naroda da podrži demokratiju.

Njen prkos upozorenjima Kine da ne posećuje ostrvo možda je pogoršao inače problematične odnose SAD i Kine, ali analitičari kažu da najveći pritisak Pekinga neće osetiti SAD, već Tajvan.

Vežbe sa bojevom municijom

Peking nije čekao da otvoreno pokaže koliko je nezadovoljan time što je američki avion u kojem je bila Nensi Pelosi sleteo u Tajpej. Ipak, do sada nisu povukli radikalnije poteze, koje su proteklih dana zagovarali kineski nacionalisti.

Kina je odlučila da otpočne vojne vežbe oko Tajvana i pokrenuti seriju 2ciljanih vojnih operacija kako bi se suprotstavila situaciji“, navedeno je u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo odbrane u utorak.

Zvanična mapa na kojoj se vide lokacije ge su planirane vežbe, koje će biti održavane od danas, pa sve do subote, pokazuju da će one biti održane bliže ostrvu nego ikada ranije, i da će čak ući u teritorijalne vode Tajvana.

Analitičari kažu da ovo ukazuje da je reč o eskalaciji prethodnih pretnji koje je Peking uputio Tajvanu.

Mapa pokazuje da će vežbe opkoliti ostrvo potpunije nego tokom prethodnih vežbi - uključujući područja vojnih vežbi i zone pada raketa tokom velike krize u Tajvanskom moreuzu sredinom 1990-ih.

- Sa ovim vežbama Kina je otišla dalje nego ikada ranije - kaže Karl Šuster, bivši kampetan američke mornarice i bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande.

Šuster kaže da se geopolitički signal da Kina može da zatvori tajvanski vazdušni prostor i morski pristup kad joj se prohte.

Ministarstvo odbrane Tajvana je juče nazvalo plan jednak "pomorskoj i vazdušnoj blokadi" koja bi "ugrozila međunarodne plovne puteve, osporila međunarodni poredak, potkopala status kvo preko moreuza i ugrozila regionalnu bezbednost".

- Koliku važnost će imati ove vojne vežbe, ostaje da se vidi u narednim danima - kaže za CNN politikolog Čong Ja Ijan, sa Univerziteta u Singapuru, koji kaže da se "Kina kocka sa svojim imidžom kod kuće, ali i u inostranstvu".

- Peking neće da situacija eksalira do te mere da ne mogu da je kontrolišu. Istovremeno, ne smeju da pošalju signal da su previše slabi - kaže Čong, napominjući da bi ovo drugo imalo domaće posledice za kineskog lidera Si Đinpinga i potencijalno uticalo na sposobnost Pekinga "da natera druge regionalne države da se drže svoje linije“.

- Kako sve to izgleda za Peking niko zapravo ne zna - rekao je on.

Nacionalno poniženje

Ali čak i dok Kina pokreće svoj "odgovor", sletanje Pelosijeve u Tajpej i njen visoko profilisani raspored sastanaka u sredu, označili su značajan neuspeh za Peking, koji je danima pokušavao da odvrati njeno putovanje pretnjama odmazdom i upozorenjima o prelasku "crvene linije".

Razočarenje što pretnje nisu ostvarene "oseća se" u pojedinim kineskim krugovima.

Hu Ksijin, politički stručnjak i bivši glavni urednik državnog nacionalističkog tabloida Global Times, koji je upozorio na kinesku vojnu odmazdu protiv SAD uoči putovanja Nensi Pelosi, pokušao je da ublaži nezadovoljstvo.

- Pelosi je stigla na Tajvan što naravno govori da naša moć odvraćanja nije dovoljna da zaustavi njenu ranu ofanzivu. Ali ako ste jako frustrirani zbog ovoga, i mislite da smo izgubili i naišli na novo 'nacionalno poniženje', onda je to malo preterano. Neki pojedinci mogu tako da razmišljaju, ali ne smemo imati takvu kolektivnu ranjivost - napisao je Hu u postu na svom Veibo nalogu u sredu

Poseta Nensi Pelosi došla je u posebno osetljivom trenutku za Kinu, jer se Si Đinping, najmoćniji lider u zemlji u decenijama, sprema da prekrši konvencije i traži treći mandat na 20. kongresu Komunističke partije ove jeseni. A to podiže ulog u neuspehu Kine da odvrati zvaničnika od posete, kažu analitičari.

- Kinezi su pokušali da iskoriste zveckanje oružjem i retorički rat kako bi sprečili putovanje Pelosijeve i preterali su sa svojim pretnjama - rekao je Jun Sun, direktorka Kineskog programa u Stimson centru u Vašingtonu, ukazujući na retoriku u javnosti da će uvesti zabranu preleta ili presretanje aviona u kom je bila Pelosi, što se nije dogodilo.

- Pelosi je na kraju odlučila da doputujue, a Kina je ostala da "visi", jer nisu mogli da ispune pretnje - rekla je Sun.

Ovo, kako kaže, otkriva nekoliko problema u kineskoj spoljnoj politici.

- Otkriva da misle da je retorički rat dovoljan da bi dobili šta hoće, ali je cena toga njihov budući kredibilitet - ističe Sun.

I dok je malo verovatno da će situacija uticati na Sijev potencijalni treći mandat, poseta, posebno nakon njegovog razgovora sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom prošle nedelje u kojem je kineski lider upozorio SAD da se "igraju vatrom" po pitanju Tajvana , bila je "velika sramota" u zemlji, kaže Sun.

Problem za Tajvan

I dok je bes Pekinga bio usmeren na Nensi Pelosi, koju su kineski zvaničnici optužili da svesno i namerno provocira krizu, analitičari kažu da je Tajvan taj koji će osetiti bes.

Planirane vojne vežbe, koje imaju za cilj da "stisnu" Tajvan, najverovatnije će biti propraćene stalnim akcijama u Tajvanskom moreuzu.

Poseta Pelosijeve će vremenom dovesti do nove eskalacije kineske vojne prinude Tajvana u doglednoj budućnosti.

- Kazna je ključ kineskog odgovora u ovom trenutku, ali samo zato što ne mogu da kazne Sjedinjene Države - rekla je ona.

Tajvan će snositi i ekonomske posledice zbog svojih poteza, jer su Kinezi zabranili uvoz određenog ovća i morskih plodova sa ostrva... Ipak, ovo nije prvi put da Kina zabranjuje uvoz tajvanskih proizvoda zbog tenzija.

Istovremeno, Kina je objavila u sredu da će odmah obustaviti izvoz prirodnog peska na Tajvan, ključnog sastojka za proizvodnju poluprovodničkih čipova, a Tajvan je rekao da će ova odluka imati "limitiran uticaj".

Otkako su Kinezi najavili vežbe, tajvanska luka je izdrala tri saopštenja u kojima apeluje na brodove da koriste alternativne rute za pristup lukama na ostrvu.

Tajvan je otpočeo i pregovore sa Japanom i Filipinima o alternativnim avio rutama, kako bi se sprečilo da dođe do "sretanja" sa Kinezima.

Pelosi je juče napustil ostrvo, a Tajvan je ostavila pod još jačim pritiskom Kine i besnim liderom.

Na pitanje na konferenciji za novinare u Pekingu da li je obustava izvoza imala za cilj da kazni Tajvan zbog posete Nensi Pelosi, pomoćnica kineskog ministra spoljnih poslova Hua Čunjin odbila je da komentariše konkretne trgovinske akcije, ali je rekla da je "jedna stvar izvesna".

- SAD i tajvanske separatističke snage moraju da preuzmu odgovornost i plate cenu za greške koje su napravili - rekla je ona.

Video: Nensi Pelosi uspešno sletela na Tajvan: Kineski lovci nadletali moreuz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mib

    4. avgust 2022 | 10:25

    Kina je dobila takvu šamarčinu od amera da sve zvoni

  • Nikolas

    4. avgust 2022 | 11:14

    AMERI SU SVE ISPLANIRALI I RAT SA RUSIJOM U UKRAJINI I SAD SA KINOM NA TAJVANU !!!! AMERI UVEK PROFITIRAJU U RATU I SVE CE TAKO BITI DOG GA NEBUDE U AMERICI!!! AMERI U SVOJOJ DUGOJ ISTORIJU VEC RATUJU 222 GODINE !!!!!

  • Pp

    4. avgust 2022 | 12:05

    Običan "tigrić" od papira... Nadam se samo da će ovo kevtanje Kine u prazno najzad otvoriti oči nekim našim zanesenjacima u Srbiji koji Kinu smatraju silom. Tradicionalna neutralnost Kine nije ništa drugo nego kukavičluk. Ne smeju da mrdnu ni za svoju teritoriju a kamoli tudju, da ne kažem našu. I 99. nisu smeli da mrdnu kad su im Amerikanci bombardovali ambasadu u Beogradu. Rusija i Putin su jedino svetlo čovečanstva koje se opire američko-engleskom zlu. I Hitlerova Nemačka je bila mala beba za Ameriku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA