≫ 

Zaboravljena američka nastavnica trune u ruskom zatvoru: Pre hapšenja pokušala da pobegne uz pomoć SAD

Sara Krivanek, koja se, poput košarkašice Britni Griner trenutno nalazi u ruskom zatvoru, pokušala je iz Rusije da pobegne uz pomoć službenika SAD-a

  • 7

Kada je ruski borac za ljudska prava Jekaterina Kaljugina 4. aprila 2022. godine stigla u jedan pritvorni centar u Moskvi kako bi razgovarala s 31-godišnjom američkom košarkašicom Britni Griner, nije očekivala da će se upoznati i s drugom od dve Amerikanke koje se trenutno nalaze u ruskim zatvorima, piše časopis People.

Za razliku od Griner, koja je bila mirna dok je razgovarala s Kaljuginom, 46-godišnja američka nastavnica Sara Krivanek bila je vidno uznemirena. Tokom njihovog neplaniranog sastanka koji se održao u Penalnoj ustanovi br. 1 nedaleko Moskve, zatvoru u kojem je Krivanek ružičasto obojenu ćeliju delila s još šest žena, Kaljugina je saznala da je Krivanek uhapšena nakon što se 11. novembra 2021. godine posvađala sa svojim ruskim partnerom Mihailom Karavaevom.

- Zagrlila me i počela da plače. Pitala me je kako je završila u zatvoru i rekla da su optužbe zbog kojih je u njemu netačne. Rekla mi je da je dobra osoba - rekla je Kaljugina za People.

Krivanek je Kaljuginoj rekla da je njen dečko Karavaev bio pijan kada ju je 11. novembra 2021. udario u lice.

- Kuhinjski nož je uzela kako bi se odbranila. Zamahnula je i posekla ga po nosu - rekla je Kaljugina, dodavši da je Karavaev pozvao policiju, koja je potom Krivanek uhapsila zato što mu je zadala povredu tek "nešto ozbiljniju od ogrebotine".

Prema pisanju ruskih medija, Krivanek je optužena za "nameru da nanese lakše telesne povrede" i za "pretnju ubistvom ili nanošenja teških telesnih povreda". Ruski mediji su napisali da je Krivanek rekla da joj je žao zbog toga što je učinila i da nije htela da ubije Karavaeva.

Kada se prvi put pred sudom branila od spomenutih optužbi, rekla je da se branila od svog dečka. Amerikanka je tvrdila da ju je Karavaev 10. novembra udario i nogom i rukom. Rekla je da ju je udario u lice, da su joj ruke i noge bile pune masnica te da su joj tri prsta bila slomljena.

Kaljugina kaže da su lekari nešto pre nego što je Krivanek uhapšena potvrdili da je pretrpela spomenute povrede.

Karavaev je povukao svoju prijavu protiv Krivanek, a na sudu rekao da mu nije bila namera da je napadne i da mu je žao što je to napravio.

- Nisam se osećao kao da mi je život ugrožen. Ona je samo bila ljuta i pila je votku. Ja sam bio kriv - stajalo je u pisanoj izjavi koju je dao Karavaev i koju je Krivanek priložila kada se žalila na prijavu koju je on podneo protiv nje.

- Bio sam pijan i ljut kada je policija razgovarala sa mnom, a i policajci su mi rekli da neće biti prijavljena - rekao je Karavaev.

Krivanek je puštena nakon što je platila kauciju i potpisala izjavu da pre suđenja neće napustiti Moskvu i da će se lepo ponašati.

Prema pisanju ruskih medija, ruski službenici su u hapšenju Krivanek obavestili američku ambasadu u Moskvi i njenim radnicima objasnili pod kojim je uslovima puštena na slobodu.

Kako se bojala da će završiti u zatvoru, Krivanek se za pomoć obratila američkoj ambasadi. Karavaev je Kaljuginoj rekao da su radnici ambasade Krivanek rekli da bi što pre trebalo da napusti Rusiju.

Službenik Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država rekao je časopisu People da je Ministarstvo upoznato s napisima u ruskim medijima u kojima stoji da je američka ambasada u Moskvi dobila informaciju da je Krivanek rečeno da ostane u Moskvi. Službenik Ministarstva, međutim, osporava te tvrdnje.

- U trenutku kada je (Sara Krivanek) pokušala da napusti Rusiju, ambasada od ruskih vlasti nije bila dobila informaciju da ona ne sme da napusti zemlju, a ni da je uhapšena - rekao je službenik Ministarstva.

Anita Martinez, prijateljica Sare Krivanek, rekla je da je ova više puta otišla u američku ambasadu kako bi se pripremila za odlazak iz Rusije.

- Potajno je odlazila u ambasadu i pokušavala da nabavi novac za avionsku kartu i slično. Pokušavala je sve to da napravi bez da (njen dečko Mihail Karavaev) za to sazna - rekla je Martinez.

Kaljugina je rekla da je Krivanek je verovala da može da napusti Rusiju iako joj je viza istekla budući da joj je rečeno da se istekle vize zbog pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 automatski produžuju.

Krivanek je 15. decembra 2021. godine do Međunarodne avio luke Aleksandar Sergejevič Puškin Šeremetjevo u Moskvu dopratio američki diplomata kojeg su ruski mediji identifikovali kao Luka Dejvisa, drugog sekretara u konzularnom odeljenju ambasade.

Dejvis je Krivanek navodno poslao email s avionskim kartama i detaljima putovanja. Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a časopisu People nije otkrilo identitet diplomate koji je Krivanek dopratio do aerodroma, ali je reklo da nije neobično da radnici ambasade Amerikancima pomognu da se vrate u Sjedinjene Države te da im pozajme novac kako bi platili put kući.

Uhapšena na aerodromu

Prema pisanju ruskih medija, Krivanek je u Šeremetjevo došla s pismom u kojem je pisalo da joj je američka vlada pozajmila 200 američkih dolara kako bi mogla da otputuje u SAD i da putuje u grad Medisin Lodž u saveznoj državi Kansas.

Krivanek se, međutim, nikada nije ukrcala na let za SAD. Rusi su joj zaplenili pasoš i kasnije je uhapsili jer se nije pridržavala uslova pod kojima je puštena iz pritvora.

Sigurnosne kamere koje se nalaze u Šeremetjevu zabeležile su ulazak Krivanek u policijsko vozilo.

Službenik Ministarstva spoljnih poslova SAD-a potvrdio je u decembru 2021. godine da je građanin Sjedinjenih Država uhapšen u Moskvi te dodao da Ministarstvo nadzire situaciju.

Ruska televizija je objavila i snimke na kojima se vidi kako Krivanek svoje torbe stavlja u automobil s diplomatskim registarskim tablicama, kako dolazi u Šeremetjevo, kako se ljubi i pozdravlja s Karavaevim te kako je prati muškarac kojeg su ruski mediji identiifikovali kao Dejvisa. On joj je pomagao da nosi prtljag.

Martinez je s Krivanek razgovarala preko mobilnog kada je uhapšena.

- Bile smo na video pozivu. Videla sam kako je odvode. Pričale smo jer se pripremala za odlazak. Bila je uzbuđena, ali zabrinuta. Tada su joj bili već uzeli pasoš i nisu joj ga vratili. Brinula se da je neće pustiti da ode i nisu. Otad ne znam šta se s njom događa. Videla sam neko naguravanje i čula je kako govori, "ne, ne". Nakon toga sam videla kako je neki muškarac pogledao u njen mobilni i nakon toga se ugasio. Srce mi je skoro stalo - rekla je Martinez.

Krivanek je 7. februara 2022. neimenovanom rođaku poslala pismo u kojem je molila za pomoć. Tada se već bila nalazila u jednom moskovskoj zatvorskom centru.

- Nazovi ambasadu u Vašingtonu i reci im da se američki državljanin nalazi u ruskom zatvoru te da me do danas niko nije posetio - stajalo je u pismo koje je videp časopis People.

Molila Bajdena za pomoć

Krivanek je od neimenovane osobe zatražila i da nazove sveštenika u gradu Kolorado Springs u saveznoj državi Kolorado u kojem je nekad živela kako bi se mogao pomoliti za nju. Zatražila je i da joj se i specijalne online trgovine koja zatvorenike snabdeva potrepštinama nabave "šampon, WC papir, pasta za zube, sapun za pranje odeće, šećer, kafa, voće i povrće".

U pismu je napisala i da hoće da njen rođak na svoj mobilni instalira aplikaciju za razmenu poruka WhatsApp kako s njime mogla razgovarati pomoću mobilnog jedne druge zatvorenice. Sugerisala je i da se na Fejsbuku objavi da će u ruskom zatvoru biti do 11. jula  te da se objavi i da joj treba pomoć s online trgovinom koja je specijalizovana za prodaju namirnica onima u zatvoru i pritvoru.

Rođak, koji je želeo ostati anoniman, rekao je da Krivanek nije ostavila broj na koji se može nazvati i da joj njena porodica zbog toga nije mogla ništa kupiti u toj trgovini.

Krivanek je u tom pismu sugerisala da smatra da će u trenutku kada ono dođe na adresu na koju ga je poslala da će već biti u zatvoru u gradu Skopinu u središtu Rusije.

Porodica i prijatelji Sare Krivanek s kojima je razgovarao časopis People rekli su da se otad nisu čuli s njom te da ne znaju kome je poslala spomenuto pismo.

Martinez se 29. juna za pomoć obratila predsedniku SAD-a Džou Bajdenu. Bela kuća javila joj se u ponedeljak 1. avgusta i rekla da je pregledala materijale koje joj je poslala te da ih je prosledila relevantnoj federalnoj agenciji.

Bela kuća časopisu People nije rekla šta radi kako bi pomogla Krivanek i da li je Bajdenova vlada upoznata s okolnostima njenog slučaja.

Istog dana kada se obratila Beloj kući, Martinez se javila i Ministarstvu spoljnih poslova SAD-a. Ministarstvo joj je odgovorilo 8. jula te je uputilo da ispuni formular na internetskoj stranici američke ambasade u Moskvi koji je već jednom ispunila. Kako joj ambasada nije odgovorila na upit koji joj je poslala, Martinez nije poslala novi.

Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a reklo je časopisu People da od ruskih vlasti traži da njenim radnicima dopuste da redovno razgovaraju sa svim američkim državljanima koji se nalaze u ruskim zatvorima te da ruske vlasti u tom pogledu nisu baš saradljive. Ministarstvo je dodalo da sve američke državljane upozori da se u zemljama u kojima borave moraju ponašati u skladu sa zakonima koji u njima vladaju.

Rusko poreklo 

- Žao mi je zbog te drage, katolkinje koja je volela rusku kulturu i rusku decu. Žena je oprostila svome partneru i on njoj. Ona je u zatvoru već šest meseci i na nju se zaboravilo - rekla je Kaljugina za People, dodavši da je Amerikankina žalba odbijena te da je poslata u penalnu ustanovu.

- Sud nije uzeo u obzir da je taj navodni "zločin" bio rezultat samoodbrane od nasilnog muškarca koji je mnogo veći od njega. Nije uzeto u obzir ni da je on pretrpeo tek manju povredu. Bila je to ogrebotina. Nije uzeto u obzir ni da je povukao prijavu. Nije uzeto u obzir ni da je ta nežna žena predavala deci te da nije pretnja društvu - dodala je Kaljugina.

Krivanek je rođena u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a u Moskvu je stigla 2017. godine nakon što se razvela od svog muža koji je bio vojni službenik. Kaljugina kaže da joj je Krivanek rekla da su joj preci ruskog porekla te da ju je ujak nagovorio da ode u Rusiju kako bi vežbala ruski jezik.

- Zavolela je grad i produžila vizu. Unajmila je stan i počela ruskoj deci predavati engleski jezik - dodala je Kaljugina.

Krivanek ima dva odrasla sina i ćerku, ali oni nisu hteli razgovarati za People. Krivanek ima još jednog sina, no on je preminuo. Martinez, koja Krivanek poznaje 10 godina, kaže da je bila u nekoliko problematičnih ljubavnih veza.

- Sara je retka ptica. Jako je pametna pa može delovati neobično. Saosećam s njom jer samo želi biti voljena pa se stavi u nepovoljne situacije - rekla je Martinez.

Razmena zarobljenika

Art Song, drugi prijatelj Sare Krivanek, rekao je za People da su se ona i on upoznali preko internetske stranice jednog sveštenika te da joj je pozajmio novac i ponudio joj da odsedne u domu njegovog oca u gradu Medisin Lodž u Kansasu. No, kako kaže, nije se s njom čuo od 15. decembra 2021. godine i ne zna šta joj se dogodilo nakon što je uhapšena.

- Prekontrolisali su joj pasoš. Bila je srećna. Rekla mi je šta je doručkovala jer je imala novca. Rekla mi je da joj baterija od mobilnog puna te da ima moj broj u slučaju da mobilni prestane da joj radi. Još smo malo pričali kada je rekla da misli da će je uhapsiti. Prekinula je vezu te nazvala drugog prijatelja ili prijateljicu - rekao je Song.

Ivan Melnikov, potpredsednik ruskog odeljenja Međunarodnog veća za zaštitu ljudskih prava, rekao je za People da ima saznanja o pregovorima koji se vode oko Britni Griner i njenog povratka u SAD te da će se kod američkog ministra spoljnih poslova zauzeti za Krivanek.

- Verujem da je nepravedno osuđena te da je bila žrtva porodičnog nasilja i da se branila. Žrtva koju je navodno napala povukla je prijavu protiv nje. Tražim da se uključi u pregovore o razmeni Britni Griner i Pola Wilana za ruske zarobljenike - rekao je Melnikov.

Melnikov je u utorak časopisu People rekao da se Krivanek trenutno nalazi u gradu Rijazanu, oko 193 kilometra jugozapadno od Moskve. Dodao je će je u četvrtak posetiti njegove kolege koji su angažovani na projektu koji se bavi jačanjem nadzora nad zatvorima i pritvorima u Ruskoj Federaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Irke

    5. avgust 2022 | 07:23

    Licemeri američki kada se radi o Rusiji onda im nikakav kriminal ne smeta i kao žale te koji su osuđeni od strane ruskog pravosuđa a kod sebe zbog najmanjih prekršaja hapse i ubijaju afroamerikance i latince kad god stignu !

  • Ortodox RS

    5. avgust 2022 | 07:05

    Kako bas svi nevini u zatvoru?Ne cuh da iko kaze da je kriv.

  • Ma

    5. avgust 2022 | 07:49

    Da kako da ne na Zapadu hapse kad pogledaš ženu jer je to seksualno uznemiravanje,šta je očekivala košarkašica unijela opijat koji je zakonom strogo zabranjen još je dobro prošla??!U nekim islamskim zemljama za joint vešaju??!A što se tiče ove feminističke profesorke u Rusiji drugačiji zakoni vladaju??!Tamo su muškarci zaštićeniji od žena??!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA