≫ 

Ubijeni vođa Islamskog džihada i petogodišnja devojčica u izraelskom raketiranju Gaze

Izrael je poslednjih dana preduzeo pojačane mere bezbednosti za zajednice u blizini svoje granice sa Gazom, upozoravajući da PIJ namerava da napadne civile i vojnike

  • 1
Gaza, Izrael, napad Foto: Tanjug/AP

Najmanje devetoro Palestinaca je ubijeno, uključujući jedno dete i komandanta palestinskog Islamskog džihada (PIJ) u nizu raketnih napada širom Gaze, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze, prenosi BBC.

To je usledilo nakon višednevnih tenzija nakon što je Izrael uhapsio visokog člana PIJ-a na okupiranoj Zapadnoj obali.

PIJ sa sedištem u Gazi je zapretio da će uzvratiti bombardovanjem centralnog Izraela.

Izraelski premijer Jair Lapid rekao je da Izrael neće dozvoliti da "terorističke organizacije odrede dnevni red".

- Neka svako ko ustane da naudi Izraelu zna da ćemo doći do njih. Naše bezbednosne snage će delovati protiv terorista Islamskog džihada da uklone pretnju građanima Izraela - rekao je on.

Četiri militanta PIJ-a, uključujući komandanta Tajsira Džabarija i petogodišnja devojčica su među ubijenima od početka napada, kažu lokalni zdravstveni zvaničnici.

Izraelska ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked rekla je za Channel 12 News: "Ne znamo kako će se ovo odigrati… ali ovo bi moglo da potraje… Ovo bi mogla biti duga runda konflikta i to teška", piše Times of Israel.

Izrael je poslednjih dana preduzeo pojačane mere bezbednosti za zajednice u blizini svoje granice sa Gazom, upozoravajući da PIJ namerava da napadne civile i vojnike.

PIJ, koju podržava Iran, ima sedište u Damasku u Siriji i jedna je od najjačih militantnih grupa u Gazi. Bio je odgovoran za mnoge napade, uključujući raketiranje i pucnjavu na Izrael.

Video: Izrael izvršio 120 napada na pojas Gaze: Snimci 24-časovnog bombardovanja!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    5. avgust 2022 | 20:49

    Pratim izraelska saopstenja vec 30 godina. Ispadose da su svi ubijeni bili komandanti. Pa koliko ih je? Milion, dva, tri....?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA