Radnik vrtića pozitivan na majmunske boginje! Deca potencijalno ugrožena, panika u Ilinoisu

Bela kuća je u četvrtak proglasila majmunske boginje vanrednom situacijom u javnom zdravstvu jer virus nastavlja da se širi zemljom

  • 1
Monkeypox, majmunske boginje Foto: Tanjug/AP

Zaposleni i deca u obdaništu u Ilinoisu se testiraju na majmunske boginje nakon što je jedan zaposleni bio pozitivan na ovu bolest, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Pozitivan slučaj u obdaništu u Rantulu u Ilinoisu bio je treći slučaj u okrugu Šampejn, što je navelo zdravstveno osoblje da pregleda pojedince u ustanovi koji su možda bili izloženi.

- Odrasla osoba u dnevnom centru u oblasti Rantula bila je pozitivna na slučaj majmunskih boginja - rekao je u petak direktor Odeljenja za javno zdravlje Ilinoisa (IDPH), dr Samir Vohra.

- Sada se obavljaju skrininzi dece i drugog osoblja i za sada nisu pronađeni dodatni slučajevi - dodao je.

Tokom konferencije za novinare u petak, administrator javnog zdravstva ovog okruga Džuli Prajd ohrabrila je ljude da redovno peru ruke i ponudila vakcinu onima koji veruju da su možda bili izloženi.

- Majmunske boginje se ne prenose vazduhom, već se prvenstveno šire bliskim kontaktom "koža na kožu". Ali takođe se mogu preneti kapljicama tokom dužeg bliskog kontakta i kroz kontakt sa predmetima koji su možda bili kontaminirani kao što su peškiri ili posteljina - rekla je Prajd.

U četvrtak je Bajdenova administracija proglasila izbijanje majmunskih boginja vanrednom situacijom za javno zdravlje.

- U svetlu evoluirajućih okolnosti na terenu, proglašavam vanrednu situaciju za javno zdravlje zbog majmunskih boginja - napisao je sekretar Ministarstva zdravlja Ksavijer Besera u tvitu.

- Spremni smo da podignemo svoj odgovor na sledeći nivo u rešavanju ovog virusa i pozivamo svakog Amerikanca da ozbiljno shvati majmunske boginje - dodao je.

Kasnije istog dana, predsednik Džo Bajden je rekao da će povećati distribuciju vakcine i proširiti pristup testovima za otkrivanje virusa.

- Ostajem posvećen našem odgovoru na majmunske boginje: povećanju distribucije vakcina, širenju testiranja i edukaciji rizičnih zajednica - napisao je na Tviteru.

- Zato je današnja deklaracija o vanrednom stanju u javnom zdravstvu o virusu ključna za suočavanje sa ovom epidemijom sa hitnošću koju ona opravdava - dodao je Bajden.

Majmunske boginje su posebno retka bolest koja je zarazila više od 6.600 Amerikanaca. Može izazvati groznicu, bolove u telu, umor i izbočine nalik bubuljicama na mnogim delovima tela i širi se produženim kontaktom "koža na kožu".

Video: Sve o majmunskim boginjama: Zašto je vekovima stara bolest obavijena velom misterije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA