Studentkinja (20) provela dve godine iza rešetaka zbog abortusa: Opisala horor koji je preživela

Optužena je da je uzimala tablete kojima je izvršila ilegalan abortus.

  • 2
Uplakana zena, zatvor

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Studentkinja je bila u zatvoru dve godine nakon što je uzela tablete koje su prouzrokovale abortus.

Mlada mama, koja ima dvogodišnju ćerku, kada je ponovo zatrudnela sa 20 godina, ispričala je o svom užasu kada je završila iza rešetaka.

Optužena je da je uzimala tablete kojima je izvršila ilegalan abortus.

- Osećala sam da nemam drugog izbora osim da se izjasnim krivom - rekla je za Sunday Times Lora, što nije njeno pravo ime.

- Tužilaštvo je reklo da će me, ako se ne izjasnim krivom, optužiti za "destrukciju dece" i da ću verovatno otići doživotno u zatvor - dodala je.

Prošlog meseca je direktor javnog tužilaštva Maks Hil pozvan da hitno zaustavi gonjenje žena koje su same prekinule svoju trudnoću.

Broj žena prijavljenih policiji za "kriminalizovane abortuse" je u porastu na 30, do sada u 2022. što je već više nego prethodnih godina.

U otvorenom pismu koje je potpisalo 66 organizacija i ljudi, uključujući Britansku savetodavnu službu za trudnoću, advokati i grupe za ženska prava, pozvali su tužilaštva da prestanu da govore da su žene na meti često "ranjive" i u "očajničkoj situaciji".

Oni su istakli da se u Engleskoj sada dve žene suočavaju sa krivičnom gonjenjem.

Pozivajući se na razvoj događaja u SAD koji je doveo do zabrane prava na abortus, u pismu se kaže: "Naše je čvrsto uverenje da u 21. veku, u senci preokreta Ro protiv Vejda, nikada nije u javnom interesu da se žene krivično gone u ovim slučajevima".

U odgovoru, Hil je rekao da će slučajevi abortusa dobiti dodatni nivo kontrole od strane njihovih advokata pre nego što se podignu optužnice protiv žena.

Iako je abortus dostupan, on je i dalje zvanično krivično delo u Velikoj Britaniji - osim u Severnoj Irskoj, gde je dekriminalizovan 2019.

Prema Zakonu o abortusu i Zakonu o humanoj oplodnji i embriologiji iz 1990. godine, abortus je dozvoljen do 24 nedelje trudnoće ako postoji rizik po fizičko ili mentalno zdravlje žene ili njene postojeće dece.

Međutim, ne postoji vremensko ograničenje za abortuse ako postoje dokazi o fatalnoj abnormalnosti fetusa ili značajnom riziku po život majke.

Ali pre nego što abortus može da se nastavi, dva lekara moraju da se uvere da su ispunjeni zahtevi Zakona o abortusu i obojica moraju da potpišu sertifikat.

Ako žena dođe do pobačaja putem lekova bez prolaska kroz ovaj proces, to može biti krivično delo prema Zakonu o prekršajima protiv ličnosti iz 1861. (OAPA). Maksimalna kazna je život.

Novi zakoni usvojeni tokom pandemije dozvoljavaju da se pilule za abortus uzimaju kod kuće do deset nedelja trudnoće, ali kasniji abortusi moraju da se obavljaju u medicinskom okruženju.

Lora takođe poziva na promenu zakona, rekavši da žene koje imaju nedozvoljen abortus to rade samo "kada je neko u veoma užasnoj poziciji i gde im zaista nije dat drugi izbor".

"Umalo sam umrla"

Mlada mama je na kraju diplomirala nakon što je odslužila dvogodišnju zatvorsku kaznu, ali kaže da i dalje ima noćne more o svojim iskušenjima.

- Nikada nisam bila ni u kazni u školi. Bilo je užasno - rekla je ona.

Rekla je da joj je nasilni dečko rekao da ne ide kod doktora, već da uzme pilule koje je kupio preko interneta.

U to vreme, verovala je da je trudna između osam i deset nedelja. Porodila se u kadi.

- Umalo sam umrla - kaže ona.

- Sećam se da je kada bila ispunjena krvlju najmanje 2,5 centimetara.

- Htela sam da umrem. Iskreno, osećala sam se kao da se ceo svet upravo završio pred mojim očima - opisala je ona.

Pozvala je hitnu pomoć i odvezena je u bolnicu, gde su joj lekari rekli da je rodila 30-nedeljni fetus. Prema NHS, puna trudnoća je 40 nedelja.

Priznala je lekarima kako je pila tablete za abortus, a pozvana je policija koja je čuvala njen krevet.

- Zapravo su imali policajca sa mnom u bolnici sve vreme i nisu mi dozvolili da razgovaram ni sa kim osim sa policijom - rekla je ona.

Bila je dozvoljena poseta njenog partnera samo na "30 sekundi" kada joj je "šapnuo na uvo da će je ubiti ako bilo kome kaže da je umešan".

- Bukvalno su me odveli iz bolnice, pravo u policijsku stanicu - rekla je ona.

Govoreći o svom vremenu iza rešetaka, rekla je: "Videla sam stvari koje nijedno ljudsko biće nikada ne bi trebalo da vidi. Kvalitet života koji te žene imaju je odvratan. I ne bih to poželeo nijednom ljudskom biću".

- Videla sam ljude kako se bese. Videla sam ljude kako seku ručne zglobove i noge, a ljudi napadaju jedni druge i zbog nečega tako, tako, tako malog. Mi smo u okruženju sa ljudima koji su ranjivi, a zatim se mešamo sa ljudima koji su nasilni. A to nije bezbedno mesto za nekoga poput mene ko je klasifikovan kao ranjiv i kojim se vrlo lako manipuliše - zaključila je.

Video: Sukobi na protestima u Poljskoj, više uhapšenih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shampita

    8. avgust 2022 | 20:32

    Zena mora da rodi, mora da rodi ako je silovana, mora da rodi i kada misli da je nespremna za dete, kada nema uslova da izdrzava sebe ni dete, kada zna da ce roditi bolesno dete...dakle mora. A muskarci mogu da seju vambracnu decu, da i kad nekoj dete naprave dete onda ispare, da napuste zenu i decu i ne placaju alimentaciju? A ko ce da se brine sutra o toj nezeljenoj deci? U Rumuniji je Causesku nekada doneo zakon o abortusu da bi uvecao populaciju....puni domovi dece bez roditelja koji su kasnije postajali robijasi i prostitutke. Da ne pricamo o tome da su se sirom sveta zene odlucivale na abortus odradjen cesto od strane nestrucnih ljudi. I sta bude? Neke su umirale, neke su prosle sa posledicama trajnog steriliteta pa kada su zelele da budu majke to nisu mogle....Kada se donose zakoni o zabrani abortusa nek se automatski donesu zakoni o onima koji prave decu a posle ih ne zele,da se i oni kazne, nek se prave fiskalni zakoni....da se lepo uvede porez svim gradjanima kad smo tako moralni pa da nam se odbija svaki mesec neki % od plate da se sva ta deca po sirotilistima zbrinu i lepo zive kad toliko brinemo o njihovom zivotu i dobrobiti. Kad zena abortira ona je kur.... nepozeljna za drustvo. Kada zenu partner odbaci zajedno sa detetom a ona odluci da rodi i sama podize dete onda je ona opet izopstena iz drustva kao kur...a za dete smo smislili jako "lep" naziv-kopile.

  • S

    8. avgust 2022 | 20:03

    Pobrkala je 8 ned i 30 ned trudnocu?Ubila je nerodjeno dete svesno, sta je ocekivala 🤷‍♀️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA