Bivša premijerka Mjanmara osuđena na šest godina zatvora zbog korupcije

Su Ći je 1991. godine dobila Nobelovu nagradu za mir

  • 1
Aung San Suu Kyi Foto: Tanjug/AP

Sud u Mjanmaru, zemlji pod vojnom upravom, osudio je danas na dodatnih šest godina zatvora nekadašnju premijerku Aung San Su Ći na osnovu optužbi za korupciju, saopštio je sudski zvaničnik.

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata, a njenim advokatima je bilo zabranjeno da daju informacije o postupku, navodi AP.

Sud je presudio da je u četiri slučaja korupcije Su Chi navodno zloupotrebila svoj položaj da bi iznajmila javno zemljište po cenama ispod tržišnih i da je izgradila rezidenciju od donacija namenjenih za dobrotvorne svrhe.

Ona je negirala sve optužbe, a očekuje se žalba njenih advokata.

Aung San Suu Kyi Foto: Tanjug/AP

Su Ći je već bila osuđena na 11 godina zatvora zbog pobune, korupcije i drugih optužbi na ranijim suđenjima nakon što je vojska zbacila njenu izabranu vladu i pritvorila je u februaru 2021. godine.

Analitičari ocenjuju da su brojne optužbe protiv Su Ći i njenih saveznika pokušaj da se vojsci da legitimitet za preuzimanje vlasti i da se ona eliminiše iz politike pre nego što budu održani izbori sledeće godine, navodi AP.

Su Ći je 1991. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA