Neverovatni prizori u Evropi: Rekordna suša, kakva nije viđena 1.000 godina, otkrila ruševine starog grada

Stari grad Portomarin je potopljen 1960-ih godina da bi se stvorio rezervoar Belesar

  • 1

Španija se suočava sa najvećom sušom u poslednjih 1.000 godina, veruju stručnjaci, a ovakva suva klima kao posledicu između ostalog ima i to da su otkrivene ruševine starog grada koji je potopljen pre više od 60 godina.

Stari grad Portomarin je potopljen 1960-ih godina da bi se stvorio rezervoar Belesar, a njegove ruševine su otkrivene pošto je tekuća suša izazvala drastičan pad nivoa vode.

Snimci nastali u ponedeljak pokazuju ostatke zgrada i stubova starog mosta u blizini isušenih obala rezervoara. Meštani i turisti iskoristili su priliku da lutaju kroz ruševine.

Akumulacija, jedna od najvećih u Galiciji, sada ima oko 40 odsto kapaciteta, nakon tekuće suše. Stručnjaci veruju da Španija doživljava najsuvlju klimu u poslednjih 1.000 godina.

Da podsetimo, i Kina se suočava sa izuzetno velikom sušom. Naime, najveće slatkovodno jezero u zemlji, jezero Pojang, ušlo je u sušnu sezonu ranije nego što je uobičajeno, a najmanje 75 odsto vode ovog jezera je isušeno.

Pojedine reke u Kini, uključujući i delove toka reke Jangce, presušile su zbog rekordne suše što negativno utiče na rad hidroelektrana i rečni promet brodova, a neke kompanije su bile primorane da obustave svoje uobičajene operacije.

Video: Vlasti proglasile najviši nivo uzbune: Treća najveća reka sveta gotovo presušila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezdan

    25. avgust 2022 | 14:28

    Napokon da je doslo toplo leto, dosta smo imali kisnih godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA